Főoldal > EGÉSZSÉG > Így viseld el könnyebben az óraátállítást!

Így viseld el könnyebben az óraátállítást!

anyagcserebioritmusegészségidőlélekóraátállításrooibos teaszervezettestzöld turmix
0

Írta:

A téli és nyári időszámításra történő átállás testileg és lelkileg is megviselheti a szervezetedet. Természetes módszerekkel megkönnyítheted az átmeneti időszakot.

Egyes országokban már eltörölték az óraátállítást. Nálunk a kérdés még várat magára, addig is érdemes az alternatív megoldások közül válogatnod. A gyógynövények, az étrendkiegészítők, a megfelelő étrend enyhíti a panaszokat.

Közelebb az új bioritmushoz

Az egyes napszakokhoz kötődő tevékenységek váltakozása határozza meg cirkadián ritmusunkat. Megszoktad, hogy nagyjából ugyanabban az időben ébredsz, reggelizel, indulsz munkába, majd este fokozatosan áthangolódsz a pihenésre. Az óraátállítással ez a rendszer felborul. Igaz, hogy a téli időszámítás esetén egy órát „nyersz” az alváshoz, azonban ez nem jelenti azt, hogy pihentebb leszel napközben. Fokozatosan érdemes átállítani szervezetedet. Mivel korábban lesz napnyugta, hozd előbbre a vacsora és a lefekvés idejét.

A napot kezdd jókedvre derítő reggelivel, legjobb választás a népszerű zöld turmix. A napközben elfogyasztott banán a szerotonin-szint emelésével segíti a jobb hangulatot. A dió- és mogyorófélék B-vitamin tartalma enyhíti a depressziós tüneteket.

46460640 - autumn time change, autumn leaves and alarm clock with a pumpkin

Fények, teák, vitaminok

Ha valódi napfényt nem is varázsolhatsz a szürke délutánba, de kisebb, meleg narancsszínt árasztó fényforrásokat elhelyezhetsz a lakásban. Minden évszakban igaz, de óraátállítás idején különösen, hogy késő este már ne használd a laptopot! Kék fénye megakadályozza a pihenéshez szükséges melatonin termelődését.

Egyes étrendkiegészítők segítenek visszanyerni belső egyensúlyodat. Ebben élen jár a D-vitamin, naponta legalább 2-3000 nemzetközi egységet fogyassz! A spirulina alga kapszula a triptofán és fenilalanin nevű aminosavakkal kiegyensúlyozott lelkiállapotot teremt.

Ha az új időszámítás miatt nehezen megy az elalvás, a macskagyökér-komló-citromfű kombinációt fogyaszd teaként vagy táplálékkiegészítő formájában. A vidámabb napindításhoz az afrikai vörös tea, a rooibos ajánlott. Levertség, fáradtság ellen a rozmaring teáját próbáld ki – élénkíti a vérkeringést, feltölt energiával.

Amikor csak teheted, tartózkodj a szabadban! Minél közelebb érzed magadhoz a természetet, annál könnyebb lesz alkalmazkodnod az új időszámításhoz.

Fotó: 123RF


További cikkeink a témában

Kövess Facebook-on!
X