Főoldal > EGÉSZSÉG > Csökkenthető vagy elhagyható valaha a vérnyomásgyógyszer?

Csökkenthető vagy elhagyható valaha a vérnyomásgyógyszer?

egészséggyógyszermagas vérnyomásvérvérnyomás
0

Írta:

Sok gyógyszerszedőben felmerül a kérdés, hogy ha egy ideje normális értékeket mér, csökkentheti-e vagy elhagyhatja-e a magas vérnyomásra kapott gyógyszert. Dr. Kapocsi Judit PhD, a KardioKözpont magasvérnyomás és érkockázat specialistája a leggyakoribb kérdésekre válaszolt.

Már kismértékű emelkedésnél is feltétlenül gyógyszert kell szedni?

160/100 Hgmm alatti vérnyomásnál, szövődmények nélkül és társbetegségek hiányában az első lépés az életmódkezelés. Az e fölötti vérnyomásnál is nagy szerepe van az életmódkezelésnek – a gyógyszeres kezelés mellett. Ez utóbbi általánosságban akkor indokolt, ha az életmódkezeléssel 3 hónap alatt a célérték elérése nem sikerült, illetve magasabb vérnyomásértékeknél, társbetegségek és/vagy szövődmények megléte esetén. Az életmódkezelés egyik része a mozgásterápia, amely magas vérnyomás esetén a lehetőleg minden nap végzett közepes intenzitású kardiomozgásra (intenzív sétára, futásra, kerékpározásra, úszásra) épül. A másik fontos elem a táplálkozás. Optimális lehet a DASH-diéta, amelynek lényege a naponta négyszeri gyümölcs, zöldség, két-három alkalommal sovány tejtermék- és rendszeres hal-, valamint fehér hús-fogyasztás és a sófogyasztás visszaszorítása.

Csökkenthető és emelhető is a dózis?

A gyógyszer vagy gyógyszerek dózisát sok tényező befolyásolja, így – az orvos rendelése szerint – csökkentés és emelés is lehetséges. Az időjárás például kihat a vérnyomásra is, hiszen hideg időben az erek szűkülnek, melegben kitágulnak. Az összehúzódás miatt a vérnyomás megnő, a kitágulás miatt csökken. Így az orvos dönthet arról, hogy évszakváltáskor szüksége-e csökkenteni vagy növelni a dózist.
– Ugyanígy dönthetünk a váltásról, ha állapotváltozás, esetleg szokatlan tünetek jelentkeznek. Igaz ugyanis, hogy önmagában a magas vérnyomás nem okoz különösebb tünetet, de ha esetleg szédülés, fülzúgás, fejfájás, „rendetlenkedő szívverés” tapasztalható, mindenképpen szükséges egy kontrollvizsgálat. Bármilyen furcsa, de néhány esetben nem az derül ki, hogy növelni kell a dózist, éppen ellenkezőleg: előfordulhat, hogy a túlkezelés áll a problémák hátterében. Ilyenkor nyilván csökkenteni kell az adagot – mondja Kapocsi doktornő.

26959201 - blood pressure medication, cuff, and stethescope.

Mikor kell más gyógyszerre váltani?

Elsősorban akkor kell mérlegelni a váltást, ha az alkalmazott szer hatására nem történik javulás. Akkor is váltani kell, ha bizonyos mellékhatások jelentkeznek. Ezek legtöbbször csak kisebb kellemetlenségek, ám vannak olyan esetek – pl. lábdagadás, szívritmuszavar-, amikor más terápiát javasol az orvos. A váltás után a tünetek legtöbbször megszűnnek.

Létezik átmeneti gyógyszerszedés?

A magas vérnyomás egy olyan állapot, amely, ha egyszer már kialakult, rendszeres ellenőrzést és egészséges életvitelt igényel. Viszont az, hogy a betegnek élete végéig gyógyszert kell-e szednie, az minden esetben egyedi döntés alapján dőlhet el – ismerteti dr. Kapocsi Judit PhD, a KardioKözpont magasvérnyomás és érkockázat specialistája. – A hipertónia kezdeti stádiumában például, amikor elsősorban a fizikai, szellemi túlterhelés, illetve a stressz váltja ki a vérnyomás emelkedést, az életmódváltás (pl. pár kg fogyás, rendszeres mozgás, dohányzás elhagyása stb.) és az átmeneti vérnyomáscsökkentő kezelés után pár hónappal akár el is hagyható a gyógyszer. Hasonlóképpen a terhesség utolsó hetében, vagy szülés során fellépő hipertónia is megszűnhet a szülés után pár héttel, akárcsak a menopauza által provokált magas vérnyomás. Az érintetteknek azonban tudnia kell, hogy a gyógyszer dózisának változtatása, esetleg elhagyása kizárólag orvosi javallatra történhet. Ennek az az oka, hogy ha a normál érték “csupán” a készítményeknek köszönhető, a vérnyomás ismételten meg fog emelkedni, ha a páciens elhagyja a gyógyszereket.

Forrás: KardioKözpont 


További cikkeink a témában

Kövess Facebook-on!
X