Főoldal > EGÉSZSÉG > Kerüld el a gerincműtétet!

Kerüld el a gerincműtétet!

fájdalomfájdalomcsillapításgerincgerincműtétgyógyulásidegműtétorvosporc
0

Írta:

A gerincproblémák a leggyakoribb betegségek közé tartoznak, szinte minden családban előfordul egy-egy gerincműtét is. Dr. Arnold Dénes Arnold MSc, a FájdalomKözpont sebésze, fájdalomspecialista, akupunktőr körvonalazza, mikor lehet valóban szükséges a műtét és mi segíthet még.

Lúdtalp és belszervi ok miatt is fájhat a hát

Először is fontos tisztázni, hogy a gerincműtét csak az esetek kis hányadában szükséges – fő szabályként úgy fogalmazva: ha már semmi más nem segít – erről csakis a gerincsebész dönthet. A műtét ugyanis akkor jöhet szóba, ha a fájdalom és az esetleges mozgásbeszűkülés semmilyen más, konzervatív vagy komplementer kezelés, valamint a gyógytorna hatására sem javult. Az is a súlyosságot jelző tünet lehet, ha a fájdalom és/vagy a zsibbadás, érzéskiesés az egyik vagy mindkét lábat érinti, esetleg vizelet- vagy széklet-visszatartási zavar tapasztalható. Ezeket a tüneteket ugyanis gyakran az okozza, hogy a gerincben lévő idegek nyomás alá kerülnek.

Ez több okból létrejöhet, mint például:

– Porckorong probléma – a repedt vagy akár kiszakadt porckorong túl szorosan nyomódik a gerincvelőhöz, ami befolyásolja a működését.

– „Csontkinövések” – az artrózis által érintett ízületekben a porc nedvtartalma csökken, bereped és fokozatosan elpusztul, lecsupaszítva ezzel a környezetében lévő csontokat. A porchártya erre a folyamatra csőrszerű és egyéb kinövések képzésével reagálhat a csontszéleken, amelyek később elmeszesednek. Ez természetesen szintén nyomhatja az idegeket.

Ezen kívül természetesen még számos ok eredményezhet tartós hátfájdalmat, mint például porckopás, gerinccsatorna szűkület, lúdtalp, a csípő, a térd elváltozásai, és mindezek mellett meg kell vizsgálni a vese, a prosztata, a húgyhólyag, a béltraktus problémáira, nőgyógyászati okokat is. Sok esetben azonban nem olyan egyszerű felmutatni egy konkrét okot, ami a krónikus fájdalmat okozza, ilyenkor körül kell járni a krónikus fájdalom szindróma lehetőségét. A legfontosabb teendő tehát a pontos diagnózis felállítása, alapos kivizsgálás és képalkotó diagnosztika segítségével.

55392544 - back anatomy labeled. human spinal nerves indicated with white points on female torso. healthcare and spine therapy.

Minden lehetőséget meg kell fontolni!

     Mielőtt műtétre kerülne a sor, érdemes minden más hatékony gyógymóddal megpróbálkozni, amit az orvos javasol. A helyi gyulladáscsökkentő injekció például gyakran használt eljárás hátfájdalom esetén, különösen, ha jelentős fájdalmakat él meg a páciens. A kortikoszteroid nevű hatóanyag ugyanis lokálisan befecskendezve gyorsan eljut a gyulladás helyére, így gyorsabban és hatékonyabban fejti ki a fájdalomcsillapító hatást, mint a szájon át szedhető gyógyszerek, és kevesebb is a mellékhatása azoknál. Természetes hatóanyagú kezelésként szóba jöhet az orvosi kollagén terápia, amellyel elérhető a gyulladás csökkentése. Sőt a gyors fájdalomcsillapítás mellett a szöveti képleteket is meg lehet erősíteni, ami hosszú távú fájdalomcsökkenést eredményez. Az akupunktúra is hatékony eszköz lehet a kezünkben, mert remekül illeszkedik az integratív gyógyítás eszköztárába. Ez azt jelenti, hogy a klasszikus és igen hatékony eljárások – mint például az orvosi kollagén-injekció, a lökéshullám kezelés, illetve a szakember irányításával végzett rendszeres, funkcionális gyógytorna – kiegészítőjeként is működik, de adott esetben önálló módszerként is megállhatja a helyét. A lényeg, hogy bízzuk szakemberre a gyógymód megválasztását, hiszen ő láthatja azt is, hol van az a pont, amikor csak a műtét jelenthet tartós megoldást – hangsúlyozza dr. Arnold Dénes Arnold MSc, a FájdalomKözpont sebésze, fájdalomspecialista, akupunktőr.

Forrás: FájdalomKözpont


További cikkeink a témában

Kövess Facebook-on!
X