Főoldal > EGÉSZSÉG > 3 természetes, szupererős antibiotikum

3 természetes, szupererős antibiotikum

antibiotikumcayenne borsgyógyszergyömbér
0

Írta:

Nincs kétség, az orvostudomány egyik csodája az antibiotikum. A penicillin 1928-as felfedezésétől kezdve az antibiotikumok gyors megoldást nyújtanak a fertőzésekkel szemben, és így nőnek a fertőző betegségek túlélési esélyei is.

Az 1940-es évekre az antibiotikumok széles körben elterjedtek, az emberek pedig kezdték elfelejteni a természetes gyógymódokat. Ahogy az orvosok egyre gyakrabban írtak fel antibiotikumot, így a betegek szervezetében lévő baktériumok egyre gyakrabban találkoztak a készítmények hatóanyagaival. A szervezetben található bacik (jók és rosszak egyaránt) tanulnak, egyre ellenállóbbá vállnak az antibiotikumokkal szemben. Ez az antibiotikum rezisztencia.

Sajnos az antibiotikumok mellékhatása, hogy a károsítja a hasznos baktériumokat is. Az ilyen jó bacik legtöbbje a bélrendszerben található, mivel az emésztésben játszik szerepet. Ezért okoz az antibiotikum emésztési zavarokat, hasfájást, hasmenést. A bélflóra sajnos nem képes olyan gyorsan visszaépülni, mint amilyen gyorsan elpusztítja az antibiotikum kúra, egyes populációk visszaépülése akár hónapokat is igénybe vehet. Éppen ezért fontos, hogy csak abban az esetben szedjünk antibiotikumot, ha az mindenképpen szükséges.

Szerencsére a természet mindig gondoskodik a megfelelő ellátásról, így bőven találhatók olyan növények, melyek antibakteriális hatásúak, mégsem olyan drasztikusak, mint az antibiotikumok. Lássuk hát, melyek a legjobbak!

Cayenne bors

A neve alapján borsnak gondolnánk, azonban tudni kell róla, hogy valójában a chili paprika egy fajtája. Ez nagyon erős, csípős növény az egyik legjobb gyógynövény is a földön. Szív- és érrendszeri problémákra, energiaszint növelésére, menstruációs panaszokra, görcsökre és méhfájdalomra is kiváló. Ezen kívül persze fantasztikus természetes antibiotikum. Nagyon erős gyulladáscsökkentő, a láz enyhítésére és megfázás kezelésére is alkalmas. Gombaölő hatása miatt pedig szinte minden olyan gombás fertőzést képes kezelni, melyre a kórteremben antibiotikumot írnak: mandula- és torokgyulladás, de köhögés és torokfájás kezelése is szerepel a cayenne bors palettáján.

, Image: 216097335, License: Royalty-free, Restrictions: , Model Release: no, Credit line: Profimedia, Alamy

Manuka méz

A nyers méz egy ősidők óta használatos természetes antibiotikum. A legerősebb antibakteriális hatású a manuka méz, már 5%-os töménységben elpusztítja a legellenállóbb baktériumokat, még az antibiotikumra rezisztenseket is. A mézet a manuka fából nyerik, melynek természetes élőhelye Új-Zélandon található. Hatékonyan serkenti az immunrendszer működését, de a gyomor és emésztőrendszer dolgát is megkönnyíti. A manuka méz természetes baktérium- és kórokózóölő, mellékhatásai nem ismertek. A hagyományos mézekhez képest a manuka méz 70-szer több metil-glikoxál tartalmának és egy egyedi hatóanyagnak, a UMF-nek is köszönheti egyedi egészségmegőrző hatásait.

Gyömbér

Biztosan nem is gondoltál még arra, hogy a nyers, pácolt gyömbért nem csupán az íze miatt adják a sushihoz. Mára természetesen csupán a hagyományok miatt, de anno azért használták így, mert természetes antibiotikus hatása miatt csökkentette az ételmérgezés kockázatát. Tanulmányok kimutatták azóta, hogy valóban legyőzi az olyan kórokozókat, amilyen a szalmonella, listeria monocytogenes vagy a campylobacterek. A friss gyömbér fokozza a gyomorsav termelését, elősegíti az emésztés folyamatát. Tehát, ha felmerül benned, hogy az elfogyasztott osztriga vagy sushi nem volt a legjobb, mindenképpen fogyassz némi reszelt gyömbért, hogy kihasználd a gyógyító tulajdonságait. Ha egzotikus helyre utazol, mindenképpen vigyél magaddal tonikot és gyömbért, mert mind a kettő jó hatással van az emésztőrendszeri panaszokra.

Fotó: Profimedia – Red Dot


További cikkeink a témában

Kövess Facebook-on!
X