Főoldal > wellness > Így tartsuk egyensúlyban női egészségünket

Így tartsuk egyensúlyban női egészségünket

egészséghüvelyintim testrésznőgyógyászattisztálkodás
0 0

Írta:

A női egészség védelme kiemelt feladat minden hölgy számára, ez pedig több területen kell, hogy megvalósuljon. A rendszeres nőgyógyászati szűrővizsgálatokon túl minden nap tennünk kell azért, hogy az intim területek egyensúlyát fenntartsuk.

A rendszeres testmozgáson, az egészséges táplálkozáson, a stressz-kerülő életmódon túl van még valami, amit célszerű minden hölgynek beiktatnia napi rutinjába.

„A nők ápoltságához hozzátartozik az intim területek tisztán tartása is” – mondja dr. Supák Dorina, a Neutromed szülész-nőgyógyász klinikai orvosa, aki röviden ismertette, hogy a hölgyek intim egyensúlya rendkívül könnyen megborulhat.

A szakértő felhívja a figyelmet arra, hogy a hüvelyben egy regenerációra képes összetett rendszer működik. Ennek egyik része a hüvelyhám kórokozókra nem specifikus védekező rendszere, a Lactobacillus flóra, azaz a „jó baktériumok”, a másik pedig az immunrendszer kórokozókra specifikus sejtes elemei, valamint ellenanyagok. „A stressz, a táplálkozási szokások változása, a műszálas fehérneműk használata, betegség, antibiotikum-kezelés, székrekedés hatására a hüvelyflóra bakteriális egyensúlya könnyen felborul.” – magyarázza.

Bár a hüvely öntisztuló tulajdonsággal bír, a külső nemi szervet naponta legalább egyszer szükséges megmosni. Nem mindegy azonban, hogy mivel tesszük mindezt. „A bőr pH-értéke 5,5 körüli, vagyis enyhén savasnak tekinthető, a hüvely kémhatása ennél savasabb, 3,8-4,2 között mozog egészséges, termékeny nők esetében” –mondja dr. Supák Dorina. Mivel a szappanok és tusfürdők lúgos kémhatásúak, így az intim területeken való használatával könnyen felboríthatjuk az egyensúlyt, kedvező feltételeket teremtve a fertőzések elterjedésének.

A Lactobacillusok által termelt tejsav segít a savas pH-érték fenntartásában, mely gátolja a patogén baktériumtörzsek, azaz a kórokozó rossz baktériumok elszaporodását. A szülész-nőgyógyász klinikai orvos szerint éppen ezért napi egyszeri alkalommal javasolt az enyhén savas kémhatású, tejsavakat tartalmazó intim mosakodók külső használata, melyek segítenek a pH-érték fenntartásában, ezáltal a fertőzések távol tartásában. Az intim területek kortól és hormonszinttől függően 3,5-5,5 közötti pH-értékkel rendelkeznek. Kémhatásuk azonban könnyen felborulhat például sportolás, stressz, terhesség, menstruáció vagy menopauza esetén.

Forrás: Claire and Curtis


További cikkeink a témában

agyágynemű

Így lesz tökéletesen pihentető az alvás

Írta:
7 órája 0 0

Fontos az egészséges tápkálkozás, a nyugodt élet, a sok testmozgás, de mindezek mellett még van egy alapvető igénye testünknek, persze sok más mellett, melyet, ha nem tudunk megadni neki, akkor nagyon rövid időn belül kóros elváltozásokat okozhat testünkben és elménkben is. Ez pedig nem más, mint a pihentető és nyugtató alvás.