Főoldal > wellness > Vigyázz, ezek a jelek allergiára utalhatnak

Vigyázz, ezek a jelek allergiára utalhatnak

allergiaasztmabetegségegészséggyógyulásköhögéslégúti allergiáklégúti betegségtünet
0 0

Írta:

Ha az utóbbi időben megmagyarázhatatlan, eddig nem tapasztalt tüneteket veszel észre magadon, semmiképpen se halogasd az orvoslátogatást. Még az is lehet, hogy mindezek allergiára utalnak, aminek a kezelése nem tűr halasztást.

Elváltozások a bőrön

Ha bőrpírt, pattanásokat, esetleg hólyagokat, vagy egyéb bőrgyulladásokat tapasztalsz a testeden, könnyen előfordulhat, hogy allergiás reakcióid vannak. Bizonyos vegyi anyagok, élelmiszerek, kozmetikai szerek okozhatnak ilyen esetekben problémát. Akár erős viszketést, bőrszárazságot is tapasztalhatsz, ha a felsoroltak közül valamelyikre érzékenyebben reagál a tested.

Állandó teltségérzet, puffadás

Az emésztéssel összefüggő allergiás reakciók igen kellemetlenek, hiszen akár az életminőség romlásához is vezethetnek. Az állandó haspuffadás, hasmenés, hányás ugyanis az egész napra kihatással lehet. Leggyakrabban ezek a tünetek glutén- illetve laktózérzékenységre utalhatnak, ám jó hír, hogy a megfelelő étrend betartásával ezek a kellemetlenségek teljes mértékben megszüntethetőek. Vizsgáltasd ki magad mihamarabb!

Orrdugulás, szemviszketés

A pollenallergiát kezdetben nehéz felismerni, hiszen nagyon hasonló tünetekkel jár, mint egy egyszerű megfázás. Ha azonban azt tapasztalod, hogy ezek a testi reakciók nagyjából mindig az év ugyanazon szakaszában kezdődnek, és ugyanakkor fejeződnek be, valamint a napfényes, szeles időben, az esti órákban, és elsősorban a szabadban fokozódnak, nagy valószínűséggel a pollenre reagál így a szervezeted. Ne szenvedj tovább, tégy ellene!

28131485 - portrait of ill business woman at work

Püffedt szemek

Ha reggelente vizes, püffedt szemekkel ébredsz, és biztosra veszed, hogy csupán a fáradtságtól ez nem lehet ilyen mértékű, akkor szervezeted valamire figyelmeztet. A szemek püffedése leggyakrabban valamiféle allergiára, esetleg szembetegségekre utalhatnak. Gondold végig, nem kezdtél-e valamilyen új kozmetikumot használni az utóbbi időben (a sminklemosók például gyakran okozhatnak allergiás tüneteket), vagy nem vásároltál-e a szokottól eltérő márkájú kontaktlencsét, ápolószert. Ha az új termékeket nem használod, de a tüneteid mégsem enyhülnek, fordulj orvoshoz mihamarabb.

Nehézlégzés, köhögés

Ebben az időszakban gyakran eshetünk bele valamilyen felső légúti betegségbe, aminek az egyik kísérő tünete lehet a köhögés. Ám ha nálad ez nem csak ilyenkor áll fenn, hanem máskor is szenvedsz a kínzó köhögéstől, esetleg kilégzésnél fennálló sípoló hangtól, lehetséges, hogy az allergén tüdőbe jutása miatt asztmás tüneteket produkálsz.

Fotó: 123RF


További cikkeink a témában

agyágynemű

Így lesz tökéletesen pihentető az alvás

Írta:
19 órája 0 0

Fontos az egészséges tápkálkozás, a nyugodt élet, a sok testmozgás, de mindezek mellett még van egy alapvető igénye testünknek, persze sok más mellett, melyet, ha nem tudunk megadni neki, akkor nagyon rövid időn belül kóros elváltozásokat okozhat testünkben és elménkben is. Ez pedig nem más, mint a pihentető és nyugtató alvás.