Főoldal > wellness > Ez történik a testedben, ha elhagyod a glutént

Ez történik a testedben, ha elhagyod a glutént

diétafehérjegluténgluténérzékenységgluténmentesszénhidráttápanyagtáplálkozás
0 0

Írta:

Ne növeld feleslegesen a rák és az elhízás kockázatát!

Magyarországon 100 emberből csupán egy gluténérzékeny, a felnőtt lakosságnak mégis viszonylag jelentős része kiiktatta a glutént az étrendjéből. Felmerül a kérdés, vajon tényleg érdemes száműzni akkor is, ha nem vagyunk lisztérzékenyek?

Egyrészt, ha elhagyjuk a glutént, akkor garantáltan messzire kerüljük a gyorsételeket és a nasikat, amely egyértelműen pozitív egészségügyi haszonnal jár. Azonban, az olyan gluténmentes termékek rendszeres fogyasztása, mint a pizza, a tészta, a sör és a keksz, nem jobbak, mint normál változataik, sőt akár károsabbak is lehetnek. Most megtudhatod, mi történik valójában a szervezetedben, ha teljesen elhagyod a glutént tartalmazó ételeket!

1. Nem fogysz le, sőt akár hízhatsz is

A gluténmentes étkezés nem egyenlő az alacsony kalóriabevitellel. Valójában, a gluténmentes élelmiszerek még több kalóriát, zsírt, cukrot és nátriumot tartalmaznak, mint normál változataik. A búza elhagyását ugyanis pótolni kell más összetevőkkel, hogy az étel íze és textúrája ne legyen rosszabb. A gluténmentes élelmiszerek nagyszerű marketingje ráadásul arra ösztönöz, hogy minél többet fogyasszunk belőle, aminek garantáltan a derékbőségünk látja kárát. Ha szeretnénk elhagyni a lisztet, fogyasszunk inkább sok gyümölcsöt, zöldséget és sovány fehérjét, ahelyett, hogy gluténmentes élelmiszerekkel helyettesítenénk a glutént tartalmazó ételeket.

2. Jóval többet költesz élelmiszerre

Garantáltan a pénztárcád lesz az első, amin észreveszed a gluténmentes étkezés hatását. A gluténmentes élelmiszerek ugyanis átlagosan kétszer-háromszor annyiba kerülnek, mint a normál termékek. A gluténmentes termékek nemcsak trendiségük által kerülnek többe, hanem a speciális összetevők és feldolgozás miatt is.

3. Hasi panaszaid lesznek

A hazai rost fogyasztás igen alacsony. A Magyar Dietetikusok Országos Szövetségének friss kutatása szerint a gyerekek közel harmada kritikusan alacsony mennyiségű, az előírt mennyiség 70 százalékánál is kevesebb, élelmi rostot visz be a szervezetébe. A gluténmentes étkezés is csökkenti a rostfogyasztást. A rost tartja egészségesen a bélrendszert, így hiánya esetén gyulladás lép fel a gyomorban, irritábilis bél szindrómát vagy erős bélgörcsöket okozva. Ha muszáj száműznöd a glutént, egyél minél több hüvelyest, zöldséget és barna rizst, amelyek rostban gazdagok.

4. Legszívesebben egész nap ágyban maradnál

Ha kiiktatod a búzát, az árpát és a rozst az étrendedből, avval rengeteg nélkülözhetetlen tápanyagtól, amilyen a vas, a rost, a folsav, a cink és a D-vitamin, is megfosztod a szervezeted. Ha orvos írja elő neked a gluténmentes diétát, akkor ő vigyáz arra, hogy minden fontos tápanyagot tartalmazzon az előírt étrended. Légy óvatos, ha magadtól hagyod el a glutént, ugyanis fáradékonysághoz, általános gyengeséghez, hajhulláshoz, depresszióhoz, székrekedéshez vagy a menstruáció elmaradásához vezethet.

5. Több arzént viszel be a szervezetedbe

Amikor a gyártók elhagyják a glutént a termékeikből, gyakran olyan gluténmentes gabonákkal helyettesítik, mint amilyen a rizs. A probléma abban rejlik, hogy a rizs a legfőbb forrása a szervetlen arzénnak, amely bevitele szoros összefüggésbe hozható a tüdő-, a hólyag- és a bőrrák, a szívbetegségek és a 2-es típusú cukorbetegség kialakulásával. A spanyol kutatók az átlagosnál jóval nagyobb mennyiségű arzént találtak a gluténmentes diétát követők szervezetében.

6. Növeled a rák kockázatát

A manapság talán legnépszerűbb Paleo diéta is kerüli a lisztet, az ősemberek életmódjához hasonlóan pedig több hús evésére biztat. Azonban a fehérje túlzottan magas bevitele növeli a rákos betegségek kialakulásának kockázatát. Egy friss tanulmány szerint azoknak az 50-65 év közötti felnőttek, akiknek a napi kalóriabevitelük minimum 20%-a fehérjéből (főleg állati) áll, négyszeresére nő a rákos betegségek kialakulásának kockázata. A magas fehérjebevitel ugyanis megemeli az IGF-1 növekedési hormon szintjét, amely növekedésre serkenti a rákos sejteket.

7. Boldogabb leszel

A lisztérzékenységen kívül sokakat érint az ún. NCGS, azaz a nem cöliákiás glutén érzékenység. Az erre érzékeny személyek glutén fogyasztása esetén depressziót vagy zavaros gondolkodást tapasztalhatnak. Egy olasz kutatás során a résztvevők egyik felének glutén tablettát adtak, a másiknak placebót. Az eredmény meglepő: a placebót kapott csoport még erősebben érezte a tünetek jelentkezését. A glutént tehát nemcsak a testre, hanem az agyra is hatással van.

Fotó: Profimedia – Red Dot


További cikkeink a témában

álmatlanságálmos

Álmatlanság? Itt a 4 leghatékonyabb megoldás

Írta:
4 órája 0 0

Számtalan ember küzd alvási gondokkal, ha te is egy vagy közülük, mielőtt a pirulákhoz és segédeszközökhöz folyamodnál, érdemes lehet a végére járni annak, hogy mi okozhatja a gondot. A folyamatos stressz, az egészségtelen életmód, betegségek egyaránt felelősek lehetnek a problémáért, azért, hogy ne csupán tüneti kezelést végezz, először járj utána, nincs-e valamilyen háttérprobléma, ami az álmatlanságot okozza.

agyágynemű

Így lesz tökéletesen pihentető az alvás

Írta:
tegnap 0 0

Fontos az egészséges tápkálkozás, a nyugodt élet, a sok testmozgás, de mindezek mellett még van egy alapvető igénye testünknek, persze sok más mellett, melyet, ha nem tudunk megadni neki, akkor nagyon rövid időn belül kóros elváltozásokat okozhat testünkben és elménkben is. Ez pedig nem más, mint a pihentető és nyugtató alvás.