Főoldal > EGÉSZSÉG > Így diétázz PCOS esetén

Így diétázz PCOS esetén

betegségdiétaegészségpcos
0

Írta:

Napjainkban a PCOS (policisztás ovárium szindróma) a női meddőség egyik fő oka, megközelítőleg a nők 5-10%-&

Napjainkban a PCOS (policisztás ovárium szindróma) a női meddőség egyik fő oka, megközelítőleg a nők 5-10%-át érinti a betegség. Kezelésének 3 pillére közül a speciális diéta az egyik, amelyet ha betart az illető, nagyban hozzásegíti magát az állapota gyors javulásához. Varga Dóra dietetikus, a Budai Endokrinközpont és az Egészségáruda dietetikusa a PCOS étrendről adott tanácsokat.

PCOS és inzulinrezisztencia a meddőség hátterében

A PCOS elnevezés csupán a petefészek (ovárium) betegségére utal, valójában egy komplex anyagcserezavarral állunk szemben, melynek szerteágazó tünetei vannak.
A PCO szindróma gyakran csak akkor kerül diagnosztizálásra, amikor nem sikerül a teherbeesés, pedig korábban is vannak figyelmeztető jelek. Leggyakoribb tünetek közé tartoznak: rendszertelen menstruáció, ciszták megjelenése a petefészekben, zsíros, mitesszeres bőr, hasra lokalizálódó elhízás, hajhullás. Fontos megjegyezni, hogy a tünetek egyénenként változhatnak, számos PCO szindrómás hölgy kifejezetten vékony testalkatú, és ciszták sem jelennek meg minden esetben a petefészekben.

Kialakulásában szerepet játszanak örökletes tényezők és környezeti faktorok is. Az örökletes tényezők közül ki kell emelni az inzulinrezisztenciát (IR). Ebben az esetben nem elegendő a normál mennyiségű inzulin a vércukorszint normalizálásához, a hasnyálmirigynek egyre több inzulint kell termelnie. A magas inzulinszint szépen lassan felborítja a hormonháztartást és az anyagcserét is. A genetikai hajlam mellett a környezeti tényezők is szükségesek a betegség kialakulásához, melyek közül legfontosabb a mozgásszegény életmód, rendszertelen táplálkozás, és az erős stressz hatás.

Diéta – a hármas kezelés alappillére

pcos2.jpg ()Az inzulinrezisztencia és a PCOS kezelésében a hármas kezelés (gyógyszer, mozgás, diéta) a gyógyulás kulcsa.
A diéta lényege egy rendszeres életvitel kialakítása! Naponta 5-6 alkalommal szükséges étkezni (2-4 óránként), emellett nagyon fontos, hogy minden étkezés tartalmazzon szénhidrátot és megfelelően osszuk el a gyorsan és lassan felszívódó szénhidrátokat. 
Nézze a glikémiás indexet (GI): A GI megmutatja egy tápanyag vércukorszint emelő hatását a cukorhoz képest. Célszerű főként alacsony glikémiás indexű ételekből összeállítani az étrendet, amelyek nem emelik meg nagymértékben a vércukorszintet, így nem kell túl sok inzulint termelnie a szervezetnek.
Lassan felszívódó szénhidrátok: zöldségek, teljes kiőrlésű gabonák, durum tészta, barna vagy basmati rizs, bulgur, kuszkusz, hajdina, köles, zab(pehely)
Gyorsan felszívódó szénhidrátok: gyümölcsök, tej és tejtermékek

Azonban ennyire nem egyszerű a helyzet, ugyanis a glikémiás indexet befolyásolja számos tényező. Ha egy ételt szétpárolunk, pürésítünk, akkor könnyebben emészthetővé válik, magasabb lesz a GI-e. Ha pedig bő zsírban sütjük ki, vagy magas fehérje tartalmú étellel fogyasztjuk együtt, akkor kevésbé fogja megemelni a vércukorszintet. Tehát az étkezéseknél nem csak az alapanyagokat kell figyelnünk, hanem az ételkészítés módját és az együtt fogyasztott ételeket is.

Inzulinérzékenység napszakos ingadozása: Az étrend összeállításánál fontos szempont az inzulin iránti érzékenység napszakos ingadozása is. Az inzulinérzékenység reggel a legrosszabb, délben jobb, estére ismét romlik. Ezért reggel inkább lassan felszívódó szénhidrátokat fogyasszunk, pl. teljes kiőrlésű kenyérből készült szendvics. Ha nagyon kívánjuk az édességet, akkor azt lehetőlég az ebédhez fogyasszuk el, uzsonnára pedig legjobb választás az idénygyümölcs. Vacsorára ideális egy saláta, sült csirkemellel esetleg korpás keksszel kiegészítve. 

Jól válassza meg, milyen lisztet használ: Fontos továbbá, hogy a finomított lisztet kerülje, helyette használjon inkább teljes kiőrlésű búzalisztet, zabpelyhet, melyekből remek tésztafélék is készülnek. Sokan elfelejtik, hogy a panírmorzsa is legtöbbször finomlisztből készül, tehát amennyiben paníroz, akkor is figyeljen, milyen terméket választ!

Ne feledje a tejcukrot sem: Varga Dóra, az Egészségáruda dietetikusa szerint a reggeli tejfogyasztás is kerülendő (a kávéba is), mivel annak tejcukortartalma is jelentősen megnöveli a reggeli inzulinszintet, így lehetőleg ebben az időben azt is kerülje. Ha nem tud lemondani a reggeli tejeskávéról, akkor adjon az italához magasabb zsírtartalmú tejszínt is, esetleg használjon mandula vagy kókusztejet!

Tiltólistás cukor: a szénhidrát mennyiségének korlátozása mellett a diéta legfontosabb eleme a cukor hanyagolása. Édesítéshez lehetőleg természetes édesítőszereket használjon, pl. xilitet, steviát, vagy eritritet, melyek egyrészt nem emelik meg hirtelen a vércukorszintet, másrészt igen édes ízük miatt lényegesen kevesebb kell belőlük, mint a megszokott cukorból. Egyes gyümölcsök sok cukrot tartalmaznak, emiatt a szőlő, banán és az aszalt gyümölcsök fogyasztása nem ajánlott, míg a görögdinnyéből is csak 100-150 gramm fogyasztható.

Forrás: Endokrinközpont

Fotó: Profimedia – Red Dot


További cikkeink a témában

Kövess Facebook-on!
X