Főoldal > EGÉSZSÉG > Öngyógyítás? Drámai következmények!

Öngyógyítás? Drámai következmények!

egészséggyógyulásöngyógyítástermsézetgyógyászat
0

Írta: and

Amikor orvos kell Ahogy a patikában is léteznek recept nélkül, illetve csak vényre kapható orvosságok, úgy a természetes gyógyító szerek között is vannak öngyógyításra alkalmasak, és csak szakértő által „felírhatóak” – figyelmeztet lapunk szakértője, Kökény Mária természetgyógyász. Bizonyos tünetek esetén nem szabad önmagad vagy szeretted kúrálásával kísérletezni, ilyenkor mielőbb orvoshoz kell fordulni.– Ilyen például a […]

Amikor orvos kell

Ahogy a patikában is léteznek recept nélkül, illetve csak vényre kapható orvosságok, úgy a természetes gyógyító szerek között is vannak öngyógyításra alkalmasak, és csak szakértő által „felírhatóak” – figyelmeztet lapunk szakértője, Kökény Mária természetgyógyász.
Bizonyos tünetek esetén nem szabad önmagad vagy szeretted kúrálásával kísérletezni, ilyenkor mielőbb orvoshoz kell fordulni.
– Ilyen például a nagyon magas láz, a tisztázatlan eredetű, hirtelen fellépő vagy nagyon erős fájdalom.
– Az idősek és a kisbabák problémáira se próbálj magadtól gyógyírt keresni.
– Ugyancsak orvosi ellátást igényelnek a látható sérülések – könnyű belátni, hogy egy mély vágás vagy egy nyílt törés aligha orvosolható természetes gyógymódokkal.
– Szintén sürgős kezelésre van szükség szívtáji szorítás, zsibbadás, a beszédképesség hirtelen elvesztése esetén. Ne tétovázz, akár életet is menthet az időben hívott orvos, mentő.
– És végül egy rossz hír a fogorvostól tartóknak: sajnos a szuvas, gyulladt fogon sem segít a természet ereje.
A természetgyógyászati módszerek között is vannak olyanok, amelyeket csak szakemberek alkalmazhatnak. Ilyen például az akupunktúra, a homeopátia (bár itt léteznek olyan elsősegély-szerek, amelyeket homeopátiás orvos megkérdezése nélkül is bevethetsz), illetve a szemtréning-eljárások: ha orvosi vizsgálat és betanítás nélkül, csakis könyvek vagy internetes források alapján próbálod elsajátítani a szem edzésének módszereit, akár még ronthatsz is a látásodon. A diagnózis felállítása is minden esetben orvosi, természetgyógyászi feladat, nem vezet jóra, ha otthon próbálod meg kikövetkeztetni, mi bajod lehet.

0024327_1.jpg ()

Biztonságos gyógynövények

Egyes természetes gyógymódok – persze megfelelő óvatosság mellett –biztonságosabbnak tekinthetők, mint ha gyógyszerekkel próbálnád kikúrálni enyhe tüneteidet.
„Ami a gyógynövényeket illeti, azt szoktam mondani, hogy nagyanyáink öngyógyító receptjeit bárki biztonságosan alkalmazhatja – magyarázza Kökény Mária. – Nyugodtan főzhetsz otthon borsmenta-, kamilla-, édeskömény-, hagymahéj- vagy hársfateát. Minden gyógynövényre igaz azonban, hogy huzamosabb ideig nem szabad alkalmazni őket. Egy-egy gyógyteát legfeljebb két hétig iszogass napi rendszerességgel. Az interneten vagy az újságokban olvasott gyógynövénykeverék-receptekkel is légy óvatos: mielőtt elkészítenél egy-egy csodásnak mondott főzetet, érdemes felütni legalább egy megbízható gyógynövényes könyvet (ilyen például Romváry Vilmos és Rápóti Jenő Gyógyító növények című kötete). Még jobb, ha hozzáértő fitoterapeutától kérsz tanácsot.”
Vannak olyan gyógynövények is, amelyekkel óvatosnak kell lenni: ilyen például a mostanság divatos Aloe vera, valamint a kutyabenge és a szenna, ezek ugyanis – hashajtó hatásuk miatt – huzamosabb ideig, nagyobb adagban alkalmazva komolyan árthatnak a szervezetnek.

A témáról bővebben a Wellness magazin márciusi számában olvashatsz!


További cikkeink a témában

Kövess Facebook-on!
X