Főoldal > EGÉSZSÉG > Nem védi a szívet a kiegészítőként szedett kalcium és D-vitamin

Nem védi a szívet a kiegészítőként szedett kalcium és D-vitamin

D-vitaminegészségkalciumszív
0

Írta:

Howard D. Sesso munkatársaival 17 korábbi tanulmány elemzése után megjegyezte, hogy az eddig elvégzett vizsgálatokat más célból tervezték, az átfogó kép kialakítását pedig az is nehezítette, hogy a vizsgált kiegészítők jelentősen különböztek egymástól. Olyan tanulmányok is akadtak a szemügyre vett 17 között, amelyek igazolták a kalcium és a D-vitamin szívérrendszeri védőhatását, ám ezekben nem egészséges, […]

Howard D. Sesso munkatársaival 17 korábbi tanulmány elemzése után megjegyezte, hogy az eddig elvégzett vizsgálatokat más célból tervezték, az átfogó kép kialakítását pedig az is nehezítette, hogy a vizsgált kiegészítők jelentősen különböztek egymástól.

Olyan tanulmányok is akadtak a szemügyre vett 17 között, amelyek igazolták a kalcium és a D-vitamin szívérrendszeri védőhatását, ám ezekben nem egészséges, hanem főként vesebeteg páciensek vettek részt. Az egyik szakfolyóirat keddi számában megjelent közleményben Sesso azt javasolja, hogy egészséges emberek ne egészítsék ki étrendjüket kalciummal és D-vitaminnal.

A szakfolyóirat szerkesztőségi cikkben emlékeztet korábbi esetekre, amikor például az A-vitaminról és E-vitaminról hitték évekig, hogy többféle betegséget megelőznek. 2005-ben és 2007-ben azonban napvilágot láttak azok a nagyjelentések, amelyek kimutatták, hogy valójában mindkét vitamin-kiegészítés inkább emelte a halálozási kockázatot.

Forrás: MTI

 


További cikkeink a témában

Kövess Facebook-on!
X