Főoldal > EGÉSZSÉG > Hurrá, süt a nap!

Hurrá, süt a nap!

0

Írta:

Olvadnak a kilók A nyári hőségben jó néhány felesleges kilótól szabadulhatsz meg szinte észrevétlenül. A napfény ugyanis serkenti a szerotonin nevű idegi átvivőanyag termelődését, melynek természetes étvágycsökkentő hatása van. Nyáron 31 százalékkal kevesebb kalóriát fogyasztunk, mint az év többi hónapjában. Ha nem is mozogsz olyan rendszeresen, mint télen, akkor is szűkebbre húzhatod a derekadon az […]

Olvadnak a kilók

0000455_2.jpg ()

A nyári hőségben jó néhány felesleges kilótól szabadulhatsz meg szinte észrevétlenül. A napfény ugyanis serkenti a szerotonin nevű idegi átvivőanyag termelődését, melynek természetes étvágycsökkentő hatása van. Nyáron 31 százalékkal kevesebb kalóriát fogyasztunk, mint az év többi hónapjában. Ha nem is mozogsz olyan rendszeresen, mint télen, akkor is szűkebbre húzhatod a derekadon az övet. Ez persze nem azt jelenti, hogy mellőznöd kell a testmozgást, vagy nem kell odafigyelned az étkezésedre és a folyadékpótlásra.

Sokkal többet iszol
Ahogy emelkedik a hőmérő higanyszála, úgy igényli a szervezeted a több folyadékot. Nyáron sokkal érzékenyebben reagál a tested a vízhiányra, hamarabb jelentkezik a szomjúságérzet. Télen a szervezet inkább azzal van elfoglalva, hogy védekezzen a hideg ellen, ezért előfordulhat, hogy csak este eszmélsz rá: egész nap szinte alig ittál. Ha nem fogyasztasz elegendő folyadékot, fejfájás, fáradékonyság jelentkezhet, csökken a koncentrálóképességed. Súlyos esetben szédülés, hányinger, hányás, eszméletvesztés is felléphet. A megfelelő mennyiségű folyadékfogyasztás jó hatással van az immunrendszerre, már napi 5 pohár ásványvíz is nagymértékben csökkenti a szívbetegségek kialakulásának kockázatát. Ha a nyári hőségben sportolsz, az intenzitástól függően félóránként legalább plusz fél liter folyadékot igyál!

Jobban kíván a párod
Júniusban és júliusban a férfiak tesztoszteronszintje sokkal magasabb, mint az évben bármikor, ezért sokkal jobban kívánják a szexet. Nem véletlen, hogy már a szexi új fürdőruhád látványa vagy egy mélyen dekoltált top is lázba hozza a kedvesedet. Szebbnek lát, mint valaha, és ettől a te önbizalmad is szárnyakat kaphat.

Több virág, kevesebb stressz
A természet és a természetes fény évszaktól függetlenül jó hatással van a hangulatunkra. A napfény hatására ugyanis beindul a boldogsághormonként ismert endorfin termelődése. Nyáron azonban a sok színes virág látványának hatására még könnyebben el tudunk lazulni és megfeledkezünk gondjainkról – mondják a Kansasi Egyetem kutatói. A természetes színek sokasága ugyanis nyugtató hatással van az idegrendszerre.

A bőröd sokkal ellenállóbb
Ahogy nő a hőmérséklet, a bőr egyre nagyobb mennyiségben bocsát ki természetes olajokat. Ez segít a bőr sejtjei között lévő víz megkötésében, a bőr hidratáltságának megtartásában. Bőrünk ennek köszönhetően sokkal ellenállóbbá válik a környezetszennyezéssel és a baktériumok támadásával szemben. A mértékletes napozás baktériumölő és hámlasztó hatása szintén jó hatással van bőröd állapotára, egykettőre eltünteti a pattanásokat és a mitesszereket.

Kevesebb alvás is elég
Nyáron az alvást szabályozó melatonin hormon alacsony szintje miatt sokkal hamarabb és könnyebben ébredsz fel reggel, mint például télen, és kevesebb időt töltesz alvással, mégis kipihentnek érzed magad. Az orvosok azt tanácsolják, hogy bioritmusod helyes működése érdekében akkor ébredj reggel, amikor az első napsugarak besütnek az ablakon, és este igyekezz minél hamarabb ágyba kerülni.

A napsütés további jótékony hatásairól olvashatsz a Wellness magazin júliusi számában!


További cikkeink a témában

Kövess Facebook-on!
X