Főoldal > mozgas > Milyen laborvizsgálatok segítik a sportolókat?

Milyen laborvizsgálatok segítik a sportolókat?

egészséglaborvizsgálatsportsportolóteljesítményteljesítménydiagnosztikavérvétel
0 0

Írta:

A rekreációs, egészségmegőrző jelleggel sportoló hobbi-, a rendszeresen edző és versenyző amatőr-, valamint az élsportolók teljesítőképességét is számos tényező befolyásolhatja, amelyek gyakran nehezen felismerhetők.

A teljesítménydiagnosztika egyik kiegészítő eleméről, a sportolóknak ajánlott laborvizsgálatokról Fülöp Tibor, a Sportorvosi Központ sportszakmai igazgatója beszélt.

A szervezet mélyén zajló változások is feltérképezhetők

A sportolók egészségi állapotának felmérésében segítenek a rendszeresen elvégzett laborvizsgálatok, vagyis elsősorban a vér- és vizeletvizsgálat eredményei.  Sok esetben a teljesítménynek nem fizikai korlátai vannak, így egy alapos kivizsgálás sok kérdésre megfelelő választ ad, és szemmel nem látható, másként nem érzékelhető állapotváltozásokra is felhívja a figyelmet. Ezen kívül a laborvizsgálatok – ugyanúgy, mint a nem sportolóknál – a normálistól eltérő értékekkel segítenek néhány előre jelezhető egészségkárosodás kiszűrésében, mint például a trombózis, a szív-és érrendszeri betegségek, bizonyos daganatok, allergiák.

Miről árulkodhatnak a laborvizsgálatok?

A túledzettségről

A túledzettség egy lassan kialakuló állapot, amelynek során a nem jól felépített, túlzásba vitt edzés hatására nem csak a teljesítmény fog visszaesni, de probléma jelentkezhet számos élettani funkcióban is, mint például az idegrendszer, a hormonháztartás, vagy az emésztés. A túledzettség laborvizsgálatokkal is kimutatható, hiszen a mellékvesét érintő hatások megemelhetik a kortizol-szintet, amely áttételesen csökkenti a vér tesztoszteron- illetve DHEA-koncentrációját. (Ez utóbbi, vagyis a dehidroepiandroszteron szintjének változása például zavart okozhat a nemi működésben is.) A túlzásba vitt edzésmunka gyakran vashiányt és a magnézium szintjének csökkenését is okozza, ezek a laborértékek is árulkodóak lehetnek tehát – ismerteti Fülöp Tibor, a Sportorvosi Központ szakmai igazgatója. – A túledzettséget jelző további paraméterek (például a plazma karbamid-, kreatinin-, bilirubin-, húgysav-koncentráció) vizsgálatával pontosítható az aktuális állapot, és ennek megfelelően korrigálható az edzésterv.

20976887 - tubes prepared in lab centrifuge machine blood bank

A hormonális státuszról

A vizeletben nagy fizikai terhelés után gyakran kimutatható vér és különböző fehérjék jelenléte (haematuria, proteinuria, hemoglobinuria, myoglobinuria). Ez a jelenség pihenés hatására általában megszűnik. Panasz és kimerültség-érzés esetén tehát feltétlenül el kell végezni a laborvizsgálatokat.

Milyen gyakran ajánlottak a laborvizsgálatok?

A félprofi, amatőr sportolók esetében két fázisra kell bontani a laborvizsgálatokat. Elsőként ajánlott egy átfogó szűrésen átesni, ahol kizárható többek között a trombofília gyanú, a daganatos megbetegedések, és más szervi problémák. Ezt mindig a sportorvossal érdemes meghatározni, majd ezt követően a rendszeres vér- és vizeletvizsgálat során vizsgálható a sportoló szervezete. Válogatott élsportolók esetén – az extrém terhelés miatt – 6-8 hetes rendszerességgel érdemes megismételni a vizsgálatokat. Náluk ráadásul teljesen egyedi vérképet érdemes készíteni annak tükrében, hogy milyen sportágat űz az illető. Egyéb versenysportolóknál (akik naponta edzenek) is ajánlott a 3 havonta történő kontroll. Hobbi sportolóknál – ahogyan a nem sportolóknál is – minimálisan évi  1 vizsgálat javasolt. Ideális esetben a laborvizsgálatokat érdemes összekötni a komplex teljesítménydiagnosztikai felméréssel.

Forrás: Sportorvosi Központ


További cikkeink a témában

edzéserősítő edzés

Izmosodnál? Ezeket ne tedd!

Írta:
12 napja 0 0

Vannak, akik súlyvesztés céljából edzenek, mások az izomtömegük növelését tartják szem előtt. Nem mindegy, milyen cél lebeg előtted, hiszen annak megfelelően kell táplálkoznod és mozgásformát választanod. Ha úgy érzed, fogyni már nem szeretnél, viszont formásodni annál inkább, tartsd be tippjeinket, hogy fáradozásaid eredményt hozzanak.