Főoldal > mozgas > Így lendülj formába az új évben!

Így lendülj formába az új évben!

edzésprogramfigyelemfogyókúragyakorlat
0 0

Írta:

A tradicionális kínai orvoslás szerint a testünket behálózó meridiánok egyfajta energiapályaként működnek szervezetünkben. Ha ezek blokkolódnak, gyengének, motiválatlannak érezzük magunkat. Az alábbi nyújtó-energetizáló program segít a blokkok feloldásában. Szánj magadra napi 15-20 percet, hidd el, ez a „befektetés” garantáltan megtérül! 1. Aktiváld a meridiánokat! Állj csípőszéles terpeszbe, karjaidat zárd a tested mögött, az ujjaidat pedig […]

A tradicionális kínai orvoslás szerint a testünket behálózó meridiánok egyfajta energiapályaként működnek szervezetünkben. Ha ezek blokkolódnak, gyengének, motiválatlannak érezzük magunkat.

Az alábbi nyújtó-energetizáló program segít a blokkok feloldásában. Szánj magadra napi 15-20 percet, hidd el, ez a „befektetés” garantáltan megtérül!

gyak01.jpg ()1. Aktiváld a meridiánokat!

Állj csípőszéles terpeszbe, karjaidat zárd a tested mögött, az ujjaidat pedig kulcsold össze úgy, hogy a mutatóujjak hátrafelé nézzenek. Ezután hajlítsd be enyhén a térdeidet, hajolj előre, közben amilyen messzire csak tudod, a karokat vezesd felfelé. Ügyelj rá, hogy ne ess előre, a testsúlyodat tartsd meg a lábaidon. Hagyd, hogy a fejed lazán lógjon, akár egy rongybabának. Lélegezz négyszer mélyen ki és be, majd lassan, csigolyáról csigolyára emelkedj felfelé.

2. Oldalra hajlásgyak02.jpg ()

Széles terpeszben lábfejeidet forgasd kifelé, a popsidat húzd be, majd hajlítsd a térdeket. Lassan hajolj el az egyik irányba, karodat a füled mellett vezetve. Másik karod a test előtt pihenjen. Tartsd meg a pozíciót kb. 20 másodpercig, és amikor már húzódást érzel a derekadban, vegyél néhány mély lélegzetet, majd karod leengedésével térj vissza a kiinduló pozícióba. Ismételd meg a másik oldalra is!

gyak03.jpg ()3. Mellkasnyitás

Állj kis terpeszbe, enyhén hajlítsd be a térdeidet. Lassan emeld mindkét karodat vállmagasságig, fordítsd kifelé a tenyereidet, majd lassan vezesd hátra – mindvégig kicsivel vállmagasság alatt tartva őket. Ha elérted azt a pontot, ameddig hátra tudod vinni a karokat, feszítsd hátra a csuklódat, amíg húzódást nem érzel. Tartsd meg a pózt kb. fél percig!

4. Medenceemelésgyak04.jpg ()

Ülj a sarkadra, combjaid legyenek zártak. Hátul támaszkodj meg a kezeden, úgy, hogy az ujjak hátrafelé nézzenek. Lassan emeld a medencédet, amíg nem érzed a comb elülső részének feszülését, eközben fejedet lassan hajtsd hátra annyira, hogy a gerincoszlopod meghosszabbítása legyen. Ha fájdalmat érzel a hátadban, ne emeld túl magasra a medencédet, ha viszont nincs ilyen problémád, engedd még lejjebb a felsőtested. Tartsd ki a pozíciót 15-20 másodpercig, majd lassan tedd le a medencédet, és térj vissza a kiindulási helyzetbe. A gyakorlat nem csak ellazít, de az anyagcserét is fokozza!

gyak05.jpg ()5. Talpérintés

Helyezkedj el nyújtott ülésben a szőnyegen, zárd össze a lábaidat, feszítsd vissza a lábfejeket. Ezután egyenes háttal hajolj előre, és próbáld meg megérinteni a talpadat. Ne légy türelmetlen, ha nem megy rögtön, ez esetben a karok a lábak mellett feküdjenek, és mindig távolítsd őket egy kicsit, arra viszont ügyelj, hogy a lábak végig nyújtva maradjanak.  Tartsd meg a legmélyebb ponton 20-30 másodperc erejéig a pozíciót, majd térj vissza a kiinduló helyzetbe. Hátproblémákra is hatásos!

6. Harmonizálásgyak06.jpg ()

Ülj a szőnyegre, érintsd össze a talpakat, térdeidet engedd le oldalt. Fogd meg a bokádat és döntsd előre a törzsedet. Könyökeidet támaszd meg az alsó lábszárakon, törekedj arra, hogy minél jobban megnyújtsd a hátad, tekinteted szegezd a padlóra. Tartsd ki néhány lélegzetvételig a pozíciót, majd lassan egyenesedj fel. A gyakorlat segít a testi-lelki harmónia megteremtésében.

gyak07.jpg ()7. Hegyállás

Az ismert jógagyakorlattal alaposan megnyújthatod az izmokat. Helyezkedj el négykézláb, majd a tenyered és a lábfejed nyomd lefelé, a csípődet pedig emeld magasra, amíg a tested fordított V alakot nem vesz fel. A farkcsontodat igyekezz folyamatosan felfelé, míg a sarkadat a talajhoz nyomni. Tartsd meg a pózt 20-30 másodpercig! Különösen a comb- és a farizmokat, valamint a vádlit nyújtja.

8. Babapózgyak08.jpg ()

Térdelj a szőnyegre, lábfejeid a talaj felé nézzenek. Ülj a sarkadra, majd hajolj előre úgy, hogy a mellkasod a combodon feküdjön. Mindkét karoddal nyúlj előre, a tenyerek érintsék a talajt, és lehetőség szerint a homlokod is. Tartsd meg a pózt néhány lélegzetvétel erejéig. A gyakorlat segít a test egyensúlyának helyreállításában, nyújtja a hátat és a vállakat.

gyak09.jpg ()9. Lazíts!

Feküdj a hátadra és húzd a térdeidet a mellkasod felé – ehhez akár egy törülközőt is használhatsz. Ügyelj rá, hogy a hátad alsó szakasza ne emelkedjen el a talajtól. Hunyd le a szemed, és pihenj így fél percen át.

Végül relaxálj!

A gyakorlatok után szakíts még néhány percet a nyugodt feltöltekezésre. Ha eddig nem szólt aláfestő zene, most kifejezetten ajánljuk, hogy tegyél a lejátszóba egy meditációs CD-t.gyak10.jpg ()

Feküdj végig a szőnyegen, nyújtózz ki, majd lazítsd el magad. A mélyebb ellazulást segíti, ha először sorra megfeszíted az izmaidat a talpadtól egészen a nyakadig, majd pedig elernyeszted őket. Hunyd le a szemed és figyeld a légzésedet. Szívd be néhányszor mélyen a levegőt, majd fújd ki. Érezd, hogy a kifújásnál minden rossz gondolat, feszültség távozik. Ezután képzelj el egy számodra kedves helyszínt – lehet az mező, tenger- vagy tópart, sétány vagy bármi más. Lásd a színeket, érezd az illatokat, halld a hangokat. Szívd magadba a helyszínből áradó energiát, és érezd, ahogy átjárja minden porcikádat. Időzz el néhány percig felidézve a régi kedves emlékeket, vagy pergess le egy olyan filmet magadban, amelynek a megvalósulására vágysz. Figyelj tested jelzéseire, arra, hogy mit érzel, miközben ezeket a képeket nézed!

Végül lassan, az egyenletes légzésre koncentrálva, majd végtagjaidat átmozgatva térj vissza a tudatosság szintjére. Nyisd ki a szemed, nyújtózz egy nagyot, és folytasd vagy éppen kezdd el a napodat!

Mire figyelj?

– A gyakorlatokat csak addig végezd, amíg kellemes feszülést érzel, nem cél, hogy fájdalmat okozzanak!

– Ne siess gyakorlatvégzés közben, mindent lassan, illetve a végrehajtásra és a légzésedre figyelve végezz!

– Amikor elérkezel a végpozícióba, mindig tartsd meg néhány lélegzetvétel erejéig, és csak azután térj vissza a kiinduló helyzetbe!

Forrás: Wellness magazin

Nézd meg a Házipatika fogyókúrával kapcsolatos cikkeit is!

Kíváncsi vagy, hány kalóriát viszel be a különböző finomságokkal? Tudd meg ételkalkulátorunk segítségével!

Mennyi mozgás kell a kalóriák “semlegesítéséhez”? Mozgáskalkulátorunk segít kiszámolni!


További cikkeink a témában

alakformálásdiéta

Alakformálás bárhol, bármikor!

Írta:
6 napja 0 0

Nincs időd heti kétszer-háromszor edzőterembe járni? Semmi gond! Az álomalak otthon is elérhető! Dudás Lili személyi edző, fitneszversenyző, az Életmódváltók program Scitec mentora olyan gyakorlatokat mutat, amelyekhez ki sem kell mozdulnod otthonról, mégis nagyon hatékonyak, ha az alakformálás a célod.