Főoldal > MOZGÁS > Karcsúsodj és légy hajlékony Niával!

Karcsúsodj és légy hajlékony Niával!

mozgásNIAsportstresszoldászsírégetés
0

Írta: and

Egy amerikai házaspár, akik a fitneszt túl mesterkéltnek találták, olyan mozgásformát kerestek, amely egyaránt hat a testre és a lélekre. A Niában kreatívan ötvözték a keleti és nyugati mozgáskultúrát, harmonikusan egymásba illesztették a jógapozíciókat, a keleti harcművészetek (tajcsi, taekwondo, aikidó), valamint a dzsessz és a modern táncok elemeit. A Nia gyakorlása erősíti a szív- és […]

Egy amerikai házaspár, akik a fitneszt túl mesterkéltnek találták, olyan mozgásformát kerestek, amely egyaránt hat a testre és a lélekre. A Niában kreatívan ötvözték a keleti és nyugati mozgáskultúrát, harmonikusan egymásba illesztették a jógapozíciókat, a keleti harcművészetek (tajcsi, taekwondo, aikidó), valamint a dzsessz és a modern táncok elemeit. A Nia gyakorlása erősíti a szív- és érrendszert, segít az alakformálásban, növeli a rugalmasságot, hajlékonyságot, állóképességet, és támogatja az ellazulást. Tudatosan alkalmaz egyes meditatív és koncentrációs gyakorlatokat, vagyis jóval több, mint puszta testedzés, mert egyfajta belső utazásra biztat.

0022134_1.jpg ()

Kiknek ajánlják?

Bárkinek, nemtől és kortól függetlenül. Különösen szeretni fogod, ha szívesen mozogsz zenére, és a mozgástól többet vársz a puszta kalóriaégetésnél. És persze ha szeretsz jó társaságban lenni.

Kell hozzá előképzettség?

Semmilyen tudás nem szükséges, a mozdulatok könnyen elsajátíthatók, bármikor lehet csatlakozni. Mivel három intenzitási szinten végezhetők a mozdulatok: fent, középen és lent, mindenki kiválaszthatja a pillanatnyi fizikai és lelkiállapotának éppen megfelelőt. Fontos, hogy örömmel mozogj, ne kelljen erőltetned a mozdulatokat.

Hogyan zajlik az óra?

Az óra testébresztéssel kezdődik; ilyenkor lehetőség van arra, hogy kicsit mélyebben figyeld meg önmagad, és tudatosítsd, miként is érzed magad a testedben – ezáltal könnyebb kiválasztani, milyen gyakorlatsort csinálj éppen. Hol kell éppen meghajlítani vagy kinyújtóztatni testedet? Az óra, felépítését tekintve, a fokozatosság elvén alapul, előbb bemelegítés, aerob-dinamikus rész, majd levezetés, nyújtás és relaxáció következik.

Mire figyelj?

Kezdd könnyedén! Kövesd az egyes szintű mozdulatokat, vagy összpontosíts csak a lábadra, és akkor vedd hozzá a karmozdulatokat, amikor erre már késznek érzed magad. Fokozatosan növeld az intenzitást. Hagyd, hogy a tested alkalmazkodjon a mozdulatokhoz. Ne erőltesd a mozdulatot, hallgass a tested jelzéseire. Egyenletesen mozogj, könnyedén, fontos, hogy ne kelljen kapkodnod a levegőt! Ha egy mozdulat nem illeszkedik jól a testedhez, akkor alakítsd át úgy, ahogy az neked jó. Találd meg a ritmust, és próbáld követni. Dolgozz inkább lassan és hosszabban, mint gyorsan és keményen! Végezd úgy a mozdulatokat, hogy kifejezzenek téged! Lehetsz érzéki, mérges, álmodozós, támadó. Használd a hasi légzést! Mikor beszívod a levegőt, a hasad kitágul, a bordák kiterjednek oldalra, és a mellkas, a kulcscsont megemelkedik. Kilégzésnél összehúzódik a hasizom, és közelít a gerinchez. Nyugodtan adjál ki hangot, mikor kilélegzel („hai”). Úgy lépkedj, ahogyan sétálsz, használd az egész testedet. Amikor előrelépsz, vezessen a sarok, lágyan gördülj végig a talpadon. Kerüld el a hátralépést zárt és merev térdekkel. Használd a karodat az érzések, érzelmek és hangulatok kifejezésére. Ha feszültséget érzel a válladban, engedd ki: rázd ki a karodat és a kezedet. Húzd a térdedet fölfelé, a mellkasod felé, mielőtt kirúgsz. Mindig olyan magasságban rúgj, ahol a gerinced meg tud nyúlni, de még fenn tudod tartani az egyensúlyt. Érezd a nyúlást a lábad hátsó részén és a gerincedben, amikor rúgsz. Vigyázz a térdedre!

A témáról bővebben a Nők Lapja Egészség magazin novemberi számában olvashatsz!


További cikkeink a témában

Kövess Facebook-on!
X