Főoldal > mozgas > Mit sportoljon a kismama?

Mit sportoljon a kismama?

0 0

Írta: and

Normál esetben nincs ok arra, hogy a kismamák szüneteltessék mozgásprogramjukat a terhesség idejére. Természetesen nem ez az az időszak, amikor el kell kezdeni tervezgetni az első maratoni futóverseny teljesítését, de a teljes leállás nagy hiba lenne. Valójában a testedzés segíteni fog szülésnél, és utána is, amikor szeretnénk visszanyerni a terhesség előtti formánkat. Persze itt is […]

Normál esetben nincs ok arra, hogy a kismamák szüneteltessék mozgásprogramjukat a terhesség idejére. Természetesen nem ez az az időszak, amikor el kell kezdeni tervezgetni az első maratoni futóverseny teljesítését, de a teljes leállás nagy hiba lenne.
Valójában a testedzés segíteni fog szülésnél, és utána is, amikor szeretnénk visszanyerni a terhesség előtti formánkat.
Persze itt is – mint minden esetben, ha a hozzánk illő mozgásforma kiválasztásáról van szó – érvényesül az egyéni különbségek elve.

0001558_1.jpg ()

Az alap mottó csakis a következő lehet: Addig terheld magad, amíg kellemes! Terhesség alatt egyáltalán ne koncentráljunk alakunk változására vagy kondíciónk fejlesztésére, a szülést követően pedig hagyjunk időt magunknak a regenerálódásra!

A rendszeres mozgás előnyeit a várandósság hónapjaiban:

 • ritkább hátfájás
 • több energia a mindennapokhoz
 • emésztési problémák csökkenése
 • megnövekedett erő és állóképesség szint, mely segít a vajúdásnál, és a szülésnél
 • kiegyensúlyozottabb kedélyállapot
 • gyorsabb regenerálódás szülés után

Ma már a személyi edzők határozott ajánlások alapján foglalkoznak ezzel a területtel is, melyet az Amerikai Szülészek és Nőgyógyászok Társasága (ACOG) fogalmaz meg.

Állóképességi edzés:

 • heti 3-4 alaklommal 15 perc időtartamban (ami nem tartalmazza a melegítést és a levezetést). Jó kondícióban levőknél egy edzésen belül több 15 perces etapot is be lehet iktatni (pl. aerobic órán melegítés és 15 perc után el lehet hagyni az órát, fordulni egyet a teremben, majd újra bekapcsolódni az órába.)

 • az edzés intenzitása közepes legyen, közben érezzük magunkat otthonosan, ne ilyenkor feszegessük a határainkat!

 • kerüljük a szökelléssel járó gyakorlatokat (futás, intenzív aerobic)

 • kerüljük a hirtelen irányváltásokat

  Erőfejlesztés:

 • ügyeljünk a biztonságos végrehajtásra

 • kis súllyal, magasabb ismétlésszámmal dolgozzunk az inak védelme, és az izomtónus megőrzése érdekében

 • kerüljük a nehéz súlyok emelését, ez is segíti a magzati vérellátás folytonosságát

 • a gyakorlatokat ülő, oldalfekvő, vagy megtámasztott álló helyzetben végezzük

Mikor lehet visszatérni az edzéshez a szülést követően?

Hogy mikor hódíthatjuk meg újra teljesen ez edzőtermeket a szülés után, az függ a terhesség előtti fittségtől, az esetleges komplikációktól, a regenerálódási időtől, a szülés utáni fáradtságtól és az orvos javaslatától is. A szív-és érrendszer, valamint az izomrendszer általában hat hét alatt piheni ki a fáradalmakat.
Tehát jó, ha aktívan telik el a babavárás időszaka, de nagyon fontos, hogy figyeljük testünk jeleit. Csodálatos utazás ez a nő életében, melynek a leglényegesebb szereplője a baba. Minden más ez után, ennek szolgálatában kell, hogy álljon.

 


További cikkeink a témában

alakformálásdiéta

Alakformálás bárhol, bármikor!

Írta:
6 napja 0 0

Nincs időd heti kétszer-háromszor edzőterembe járni? Semmi gond! Az álomalak otthon is elérhető! Dudás Lili személyi edző, fitneszversenyző, az Életmódváltók program Scitec mentora olyan gyakorlatokat mutat, amelyekhez ki sem kell mozdulnod otthonról, mégis nagyon hatékonyak, ha az alakformálás a célod.