Főoldal > DIÉTA > Tényleg a zabkása a legjobb reggeli?

Tényleg a zabkása a legjobb reggeli?

diétaegészségfogyásreggeliszénhidráttápanyagzabzabkásazabpehely
0

Írta:

Ugye te is szoktál zabkását reggelizni? Vajon tényleg annyira egészséges, mint ahogy hisszük, vagy becsapjuk saját magunkat? Most kiderül!

A zabkása az egyik legártatlanabb és legegészségesebbnek tartott reggeli, ami biztosan nem tesz a testeddel semmi rosszat. Alapja a zabpehely, aminek tápértékét érdemes ismerni. Fél bögrényi egyszerű zabpehely 150 kalóriát, 1 gramm zsírt (ebből 0,5 gramm a telített zsír), 5 gramm fehérjét, 27 gramm szénhidrátot (ebből természetes cukor 1 gramm) és 4 gramm rostot tartalmaz. Egészen jól hangzik, ugye? Minden benne van, amire a testednek szüksége van, lassan felszívódó komplex szénhidrát, egészséges gabona, energiával lát el, a kalóriatartalma nem magas, jó B-vitamin- és vasforrás, rosttartalma segíti az emésztést és stabilizálja a vércukorszintet.

Szóval a zabpehely jó, a belőle készített zabkása is jó – egészen addig, míg el nem rontod! Nagyon könnyű ugyanis ezt az egészséges alapanyagot úgy elkészíteni, hogy a jótékony hatásaiból ne érvényesülhessen mindegyik. Ha ugyanis cukorral, mézzel, aszalt gyümölcsökkel, esetleg csokival vagy keksszel próbálod felturbózni a reggeli zabkásád, akkor egy durva szénhidrátbombát csinálsz belőle rengeteg hozzáadott cukorral, amire egyáltalán nincs szükséged.

36496035 - oatmeal porridge with apple slices and cinnamon in white bowl

Törekedj inkább arra, hogy a zabkásád egészséges legyen: a zab szénhidrátjai mellé párosíts fehérjét és egy kis zsírt, hogy minden makrotápanyag helyet kaphasson az étkezésedben. A fehérjetartalom növeléséhez tojásfehérjét is főzhetsz bele, esetleg fehérjeporral dúsíthatod, a zsírbevitelről pedig lenmag vagy chia mag hozzáadásával gondoskodhatsz, de ha mandula- vagy mogyoróvajjal ízesíted, az sem rossz. Ha gyümölcsökkel dúsítanád, akkor frisset válassz, ne az aszalt verziót.

A lényeg tehát az, hogy tartsd egészségesen a zabpelyhet, és olyan plusz hozzávalókkal dúsítsd a zabkásád, amelyek segítenek ebben – ne pedig cukorbombát csinálj belőle, mert akkor elrontod a legtutibb reggeli ételt.

Fotó: 123RF


További cikkeink a témában

Kövess Facebook-on!
X