Főoldal > DIÉTA > Szabadulj meg a cukortól!

Szabadulj meg a cukortól!

cukorcukordetoxcukorfüggőségcukormentesdiétaédességegészségétkezésfogyásfogyókúrahízás
0

Írta:

A cukrot nem véletlenül emlegetjük fehér méregként: amellett, hogy hizlal, megterheli a szervezetet és függőséget okoz. Éppen ezért óriási megkönnyebbülést jelent a testünknek, ha leszokunk róla.

„A cukorral az az egyik legnagyobb baj, hogy nagyon komoly függőséget okoz – kezdi Nagy Eszter Anna dietetikus. – Mivel szinte minden élelmiszerbe bekerül adalékanyagként, tudtunkon kívül is 6-8 teáskanálnyi cukrot megeszünk naponta. A túl sok cukor megdobja az inzulinszintet, ezért a szervezet elkezdi zsír formájában raktározni. Inzulinrezisztencia is kialakulhat, ami nehezebbé teszi a megtermékenyülést, ráadásul a cukorbetegség előszobájának is tekintik. Megköti a húgysavakat, ami köszvényt okozhat, ennek közömbösítésére a szervezet kalciumot von ki a csontokból és a fogakból. Az érelmeszesedés, a hasi elhízás, a hormonális egyensúly, a menstruációs ciklus és a pajzsmirigy működésének a felborulása is sokszor a cukor számlájára írható.”

Jó cukor és rossz cukor

Cukor a természetben is előfordul: a gyümölcsökben, zöldségekben, gabonafélékben természetes módon benne van. Ezt a szervezetünk normál esetben teljesen jól fel tudja dolgozni, és semmilyen problémát, betegséget nem okoz. A baj nem ezekkel van, hanem a hozzáadott cukrokkal.

„Az a fontos, hogy a finomított fehér cukrot és annak származékait a minimálisra csökkentsük az étrendünkben. A barnacukor ugyan minőségileg jobb, mint a fehér változat, mert nem megy át annyi tisztító eljáráson és tartalmaz még természetes anyagokat, de beltartalmát tekintve nem sokkal jobb, mert ugyanúgy cukornak minősül” – mondja Nagy Eszter Anna. A dietetikus a cukorhelyettesítőket sem ajánlja. „A mesterséges édesítőkről – mint az aszpartám vagy a szacharon-származékok – kimutatták, hogy a májban, az izomrendszerben és a zsírszövetekben felhalmozódva mérgezik a szervezetet. A természetesnek mondott édesítőket, a xilitet vagy az eritritet sem tudják már ekkora mennyiségben természetes úton előállítani. Ezek is már csak nyomokban tartalmaznak természetes anyagokat. A szervezetünknek csak a természetben előforduló édes dolgokra van szüksége, mint a méz vagy a gyümölcsökben lévő gyümölcscukor.”

Kiút a függőségből 6 lépésben

A siker kulcsa, hogy egy életre átalakítsd a cukorhoz való viszonyodat: tudatosítsd, hogy mi mindenben van hozzáadott cukor, és felfedezd, hogy mely termékeket érdemes megvenni és melyeket jobb elkerülni. Megtapasztalhatod, hogy milyen a természetes édes íz. Az ízlelőbimbóink hozzá vannak szokva a túlédesített dolgokhoz, ezért időt kell adnunk nekik, hogy visszataláljanak a természetes ízekhez. Mivel a cukor erősen addiktív, a testünknek is kell az idő az átállásra.

89316342 - woman holds brown sugar cubes in hands

  1. Számold fel a cukorkészletedet! Első lépésként tüntess el otthonról minden édességet: cukrot, nyalókát, csokit, kekszet, édes nasikat. Magát a fehér cukrot is söpörd ki a spájzodból, hogy még véletlenül se legyen meg a kísértés, hogy a teába, a kávéba vagy más ételekbe kanalazgass belőle.
  2. Figyeld az élelmiszerek címkéit! Mivel szinte mindenben van cukor, legyél tudatos arra, hogy olyan élelmiszereket válassz, amelyek csak minimális mennyiségű hozzáadott cukrot tartalmaznak. Kerüld a nagyon feldolgozott, instant, mű ételeket, mert ezekben van a legtöbb cukor.
  3. Iktasd ki a gyümölcsleveket és a gyümölcsjoghurtot! Nemcsak a köztudottan agyoncukrozott szénsavas üdítők és jeges teák kerülendők, hanem a gyümölcslevek is. A 100%-os változatokban is többnyire van cukor. „Ami tényleg 100%-os, az nagyon drága. A boltok polcain normál áron kapható gyümölcslevekben van hozzáadott cukor. Ezek helyett igyunk meg naponta 2-2,5 liter tiszta vizet vagy citromos vizet. Ha az édes ízt kívánjuk, akkor préseljük le a gyümölcsöket vagy készítsünk belőlük smoothie-t” – javasolja a dietetikus. A gyümölcsjoghurtokat helyettesítheted natúr joghurttal, amibe teszel egy kis gyümölcsöt vagy cukormentes lekvárt.
  4. Lassú felszívódású szénhidrátokat fogyassz! A fehér kenyér, a fehér cukor és a fehér rizs gyors felszívódású szénhidrát. Hirtelen megemeli a vércukorszintet, gyorsan jóllakunk tőle, de éppilyen gyorsan újra éhesek leszünk. „Ráadásul a fehér kenyér, de még a félbarna is cukor hozzáadásával készül. Válasszuk inkább a teljes őrlésű pékárukat. A gabonák közül is a lassú felszívódásúakat fogyasszuk: kölest, hajdinát, barna rizst” – mondja Nagy Eszter Anna, majd arra is figyelmeztet, hogy a különböző gabonatejek – mint például a rizstej – is sok cukrot tartalmaznak, ezért érdemes ezeket is odafigyeléssel megválogatni.
  5. Húsfélékből csak a „menteseket” válaszd! A felvágottakba is tesznek cukrot. Ha mégis szereted a hústermékeket, válaszd a glutén-, laktóz- és szójamentes felvágottakat, mert ezekben jóval kevesebb a cukor.
  6. Tedd az életed részévé a mozgást! A sport – amellett, hogy boldogsághormonokat termel – segíti az anyagcsere-folyamatok működését. Ha rendszeresen mozogsz, azzal megelőzheted, hogy a szervezeted a bevitt cukrokat zsírpárnákként elraktározza. Fontos, hogy rendszeresen, hetente 4-5-ször legalább fél órát szánj rá a testmozgásra. Ha ezt megteszed, folyamatosan tisztulni fog a szervezeted, és már nem is fogsz vágyni a feldolgozott, mű, cukros ételekre.

A teljes cikket a Wellness magazinban olvashatod! 


További cikkeink a témában

Kövess Facebook-on!
X