Főoldal > DIÉTA > 5 mítosz a karácsonyi ételekről, amiknek eddig bedőltél

5 mítosz a karácsonyi ételekről, amiknek eddig bedőltél

hízáskarácsonynassolássüteményszaloncukor
0

Írta:

Ha azt hitted, hogy a forralt bor egészséges és a cukormentes sütemények, üdítők jobban választásnak bizonyulnak, mint a sima verziók – tévedsz! Lerántjuk a leplet az öt leggyakoribb karácsonyi ételtévhitről!

1. mítosz: A forralt bor ugyanolyan jótékony hatású, mint a vörösbor

A karácsonyi vásárokon alapvetően olyan megsavanyodott bort használnak a forralt bor alapanyagául, amely gyengébb minőségű szőlőből készült, ezt aztán ízfokozókkal, édesítőszerekkel, cukorral és különböző fűszerekkel javítják fel – tehát nincsenek olyan jótékony hatásai, mint a vörösbornak, sőt! A hozzáadott anyagoknak köszönhetően egy fél pohár forralt bor legalább 150 kalóriát tartalmaz, míg ugyanennyi vörösborban csak 50 kalória van – tehát a forralt bor hizlal is!

2. mítosz: 2-4 kiló plusz az ünnepek alatt teljesen normális

A hízás már önmagában egy egészségtelen dolog, ha pedig külön alkalmat is szánunk rá, egyszerűen nem lehet elfogadható! Ha mégis egérutat találunk a diétánk megszegésére, és süteményekkel kényeztetjük magunkat, maximum 1,5 kilóval lehetünk nehezebbek – ezt ugyanis még könnyen le tudjuk adni különösebb erőfeszítés nélkül a jövő év beköszöntéig.

3. mítosz: A karácsonyi édességektől biztosan meghízol

Önmagában a pár napig tartó, ünnepi sütemények mértékletes kóstolgatása közben nem hízhat el senki! A gond csak akkor van, ha minden egyes nap dugig teletömött hassal, ezernyi pluszkalóriával fekszel le aludni, a bevitt energiatöbbletet pedig nem mozgod le napi szinten! Ahhoz, hogy ez veled ne történjen meg, a karácsonyi szezonban se bagatellizáld el a sportolást, és az édességekkel szemben továbbra is részesítsd előnyben a teljes kiőrlésű lisztből készült termékeket, a szárnyasokat, valamint a gyümölcsöket és a zöldségeket is!

48887204 - christmas poppy seed cake

4. mítosz: Az ünnepekre vásárolt cukormentes üdítők egészségesek

El kell, hogy keserítsünk: a szénsavas üdítők egy cseppet sem lesznek jobbak, ha cukormentes verziókat vásárolsz belőlük, sőt! A gyártók csak még több ízfokozót, mesterséges aromát és édesítőszert használnak ahhoz, hogy elérjék a cukorral már bevált receptet. Azt ajánljuk, hogy idén karácsonykor frissen facsart gyümölcslével és ásványvízzel kedveskedj a szeretteidnek, amik nemcsak ízletesek, hanem nagyon egészségesek is!

5. mítosz: A drágább szaloncukor nem jobb az olcsónál

Nem minden élelmiszernél igaz, hogy a drágább jobb, de a szaloncukor a kivételek közé tartozik. Sajnos az olcsó szaloncukrok transzzsírsavakat, hiperaktivitás fokozó – már több európai országban is betiltott – tartrazin-nal (E102), nagy mennyiségű cukorral, valamint az emberi szervezet számára bizonyítottan megemészthetetlen zseléanyagokkal, amelyeken nem érdemes spórolni, mert a szaloncukort csak rövid ideig fogyasztod! Ha nem tudod magadnak megengedni a magas kakaó- és kevés cukortartalmú topmárkák termékeit, készítsd magadnak házilag dióból, baracklekvárból, étcsokiból és egy csepp rumból álló mennyei szaloncukrot!

Fotó: 123RF


További cikkeink a témában

Kövess Facebook-on!
X