Főoldal > DIÉTA > Ételek, amikkel megelőzheted a rákot!

Ételek, amikkel megelőzheted a rákot!

alkoholdaganategészségétkezésgyógyulásgyümölcshúsrákrákmegelőzéstáplálkozásvitaminzöldség
0

Írta:

A rák megelőzéséhez nem feltétlenül kell felvásárolnod csodavitaminokat, elég, ha szétnézel a hűtőben és a spájzban, hogy milyen ételeket találsz. Sok közülük nagyban segíthet megelőzni a daganatos betegségek kialakulását, és figyelj azokra is, melyeket érdemesebb mellőznöd.

Brokkoli

A karfiol és a káposzta mellett a brokkoli az, mely a legtöbb szulforafánt tartalmazza. Ez egy különösen erős vegyület, mely erősíti a szervezet védekező enzimjeit, és roncsolja a rák kialakulásáért felelős vegyületeket. Leginkább a mell, máj, tüdő, prosztata, bőr, gyomor és húgyhólyag védelmét segíti elő.

Bogyós gyümölcsök

Minden bogyós gyümölcs nagy mértékben tartalmaz anticionint, mely megakadályozza a rákos sejtek növekedését és azok szaporodását. Vastagbél, nyelőcső, száj és a bőr védelmére különösen hatékony.

Paradicsom

Ez a lédús gyümölcs rengeteg likopint tartalmaz, mely a paradicsom piros színéért is felelős. De ami fontos, hogy a likopinről kimutatták, hogy segít megállítani az endometriális rákos sejtek növekedését. Különösen a méhnyálkahártya, prosztata, gyomor és a tüdő védelmében van nagy szerepe.

Dió

A dió fitoszterol (koleszterinszerű molekulák a növényekben) tartalmáról kimutatták, hogy blokkolják az ösztrogénreceptorokat az emlőráksejtekben, illetve lassítják azok növekedését. Már napi egy kis maréknyi dió is segít abban, hogy megelőzd az emlőrákot, férfiak esetében pedig a prosztatarákot.

Fokhagyma

A fokhagyma fitokemikáliái segítenek megállítani a gyomorban a nitrózaminok növekedését, melyek, többségében rákkeltő hatású vegyületek. De nemcsak a gyomorra, a mellre, nyelőcsőre, de a vastagbélre is jótékony hatással van. Egy tanulmány szerint azok a nők, akik rendszeresen fogyasztanak fokhagymát 50%-kal csökkenthetik a vastagbélrák kialakulásának esélyét.

77716485 - salad with black quinoa, cherry tomatoes, broccoli and arugula. healthy vegan food

Bab

A mell- és vastagbélrák megelőzésében különösen hatékony a fekete és kék bab. Ezt több, patkányokon végzett kísérlet is bizonyítja, de más hüvelyesek is hatékonyak tudnak lenni. Elkészítése sem bonyolult, elég ha a salátádat feldobod pluszban egy kis babbal.

És amit ne!

Állati zsírok

A hús, a sajt és a vaj igen sok telített zsírsavat tartalmaznak, melyek a hízáson túl daganatos megbetegedéseket is előidézhetnek. Helyettük inkább könnyedebb fehérjeforrást válassz, úgymint halat, illetve alacsony zsírtartalmú tejtermékeket.

Feldolgozott húsok

Egy hot-dog vagy egy kis bacon, persze nem fog egyből a sírba vinni, de fogyasztásuk lehetőleg ne legyen rendszeres. Sok feldolgozott hús olyan tartósítószereket tartalmaz, melyek növelhetik a gyomorrák és más rákos megbetegedések kockázatát.

Túl sok alkohol

Társas összejöveteleken is érdemes figyelni a mértékre, és egy-két italnál többet ne fogyassz, ugyanis a túlzott alkoholfogyasztás a száj, a nyelőcső illetve a mell daganatos megbetegedéseinek fokozott kockázatával jár.

Fotó: 123RF


További cikkeink a témában

Kövess Facebook-on!
X