Főoldal > DIÉTA > 5 tuti tipp, hogy felturbózd a desszertek fehérjetartalmát

5 tuti tipp, hogy felturbózd a desszertek fehérjetartalmát

cukordesszertdiétaétkezésfehérjefogyáshízásizomizomépítésnassolástáplálkozás
0

Írta:

Egyél olyan édességeket, amelyektől izmosodsz, ahelyett, hogy híznál!

A táplálkozástudományi szakemberek jelenlegi álláspontja szerint a fehérje-diéta az egyik leghatásosabb. Számtalan jótékony hatása közé tartozik, hogy építi az izomzatot és a csontozatot, táplálja a bőrt és a hajat, nem is beszélve mágikus étvágyűző tulajdonságáról. A főétkezéseket viszonylag könnyű fehérjedúsabbá tenni csirkemellel, hallal, tojással, túróval és cottage cheese-zel, de mi a helyzet a desszerttel?

A desszertek többsége fogyókúra idején tiltólistára kerül, magas cukor-, finomított liszt- és zsírtartalma miatt. Házilag azonban készíthetsz olyan süteményeket, amelyek kiválóan beilleszthetők diétádba. Az egyik legfontosabb lépés, hogy ne használj hozzájuk cukrot és fehér lisztet, helyettesítsd őket természetes, kalóriamentes édesítőkkel és különféle egészséges lisztekkel, mint a kókuszliszt és a zabpehelyliszt. Az alábbi 5 tipp pedig segít abban, hogy fehérjetartalmukat is felturbózd. Az így elkészült finomságokat este és edzés után is büntetlenül eheted.

Szórj bele fehérjeport!

Az egyik legegyszerűbb módja, hogy növeld a sütemény fehérjetartalmát, ha fehérjeport is raksz bele. Szerencsére ma már számtalan jobbnál jobb készítmény elérhető, amelyek egyáltalán nem tartalmaznak cukrot, glutént és tartósítószert. Egy adagban pedig átlagosan 20-25 g fehérje található. Ha semleges ízre vágysz, vásárolj ízesítetlen változatot, de a csokis, a sütikrémes, a mogyorós vagy a vaníliás fehérjepor remekül passzol a legtöbb desszerthez.

Tejföl helyett használj görög joghurtot!

A görög joghurt az egyik legsokoldalúbb fehérje, ha a felhasználásról van szó, így desszerteknél is remek választás. Egy doboznyiban átlagosan (fajtától függően) 15 g fehérje található, így remek alternatívája például a tejfölnek. Pitéhez, piskótához, bögrés süteményhez és sajttortához is csodás, lágyan krémes összetevő. Ne vásárolj azonban ízesített görög joghurtot, mert ezek tele vannak cukorral, mesterséges ízesítőanyagokkal és -színezékekkel.

87466821 - fresh natural homemade yogurt with blueberru jam on rustic wooden background, copy space

Rakj bele tofut!

A tofut eddig csak sós ételekhez használtad, húshelyettesítőként? Pedig tökéletes hozzávalója lehet a smoothie-nak, a parféknak és a krémes süteményeknek. A krémhez turmixold össze a lágy tofut vaníliakivonattal, természetes édesítővel, fahéjjal és a sütibe esetlegesen szükséges gyümölccsel. Félcsészényi tofu 10 g fehérjét tartalmaz, így segítségével igazi proteinbombát varázsolhatsz kedvenc desszertedből.

Vesd be a hüvelyeseket is!

A másik étel, amelyet szintén nemcsak sós ételekhez érdemes felhasználni, az a fekete bab, amely a proteinben leggazdagabb növényi eredetű ételek közé tartozik. Félcsészényiben 7,5 g fehérje található, és elsőre bármilyen furcsán is hangzik, igazán finommá és egészségessé teszi a brownie-t vagy a muffint. Textúrájával remekül helyettesíti az olajat, extra zsiradék hozzáadása nélkül teszi fehérje– és rostdússá a süteményt.

Ne felejtsd ki kedvenced, a mogyoróvajat!

A mogyoróvaj olyan hihetetlenül finom, hogy nehéz elhinni róla, egészséges is. Pedig a remek íz magas fehérjetartalommal párosul. Egy evőkanálnyi 3-4 g fehérjét tartalmaz. Keresd a natúr vagy természetes édesítőszerrel készült termékeket, és kerüld a cukros változatokat. A mogyoróvaj szinte bármihez felhasználható: legyen szó akár brownie-ról, kekszről vagy sajttortáról.

Fotó: 123RF


További cikkeink a témában

Kövess Facebook-on!
X