Főoldal > DIÉTA > Megdöbbentő tények a tésztáról

Megdöbbentő tények a tésztáról

diétaétkezésgluténhízásszénhidráttáplálkozástésztatésztaszósz
0

Írta:

Tésztaimádó vagy? Azért jó, ha tudod ezeket a kedvencedről!

Szósszal hizlal igazán

A tészta az elkészítés módjától függően káros is lehet. Egy adag szószmentes tészta kb. 200 kalóriát és 1 gramm zsírt tartalmaz, ezek főzés során megkötik a folyadékot, megduzzadnak, így kevesebb is elég, hogy jóllakhass – egy 4 főre készített vacsorához elég fél zacskó tészta.

Viszont zsíros sajtok, mesterséges anyagokkal dúsított szószok helyett ízesítsd a tésztát inkább friss paradicsomból készült mártással, vagy idényzöldséggel, így kevesebb kalóriát viszel be a szervezetedbe, kíméled magad az adalékanyagoktól és a fölösleges zsíroktól. A tészta összetett szénhidrátjait a szervezet energiaként, maradéktalanul hasznosítja, ezért este inkább ne egyél belőle, fogyaszd ebédre.

Savasít

Tudományos kutatók állítása szerint számos betegség hátterében a szervezet elsavasodása áll, ami a természetestől eltérő életmód következménye – ezt a nagymértékű tésztafogyasztás is befolyásolhatja. Ha több a méreganyag annál, melyet a szervezet kezelni tud, a mérgek elraktározódnak a szervekben, szövetekben és elhízáshoz, kóros soványsághoz, vagy rohamos öregedéshez vezetnek. A készen kapható tésztaöntetek is ártalmasak, mert savasítanak, főként a bennük lévő tartósítószerek miatt. A kiegyensúlyozott táplálkozáshoz használj kevesebb lisztet, és válts köles-, teljes kiőrlésű tönköly,- vagy barnarizs lisztre, amelyekkel megelőzheted a szervezet elsavasodását.

teszta2.jpg ()

A bélflóra ellensége

A mai tészták alapanyaga más összetételű, mint a régiek. A búzában lévő vegyszerek, a glutén magasabb koncentrációja a bélflóra működését károsítja, az emésztetlen glutén pedig megtámadja a vékonybél falát, és fájdalmas tüneteket produkál: hasmenést, székrekedést, hányingert.

B-vitamin nyelő

A tészta alapvetően kevés koleszterint és sót tartalmaz, ám sok esetben folsavval dúsítják a búzalisztet, melyből a tészta készül. A tészta a főzés során rengeteg B-vitamint veszít, ezért a dobozon lévő időnél kevesebb ideig főzd, így az értékes tápanyagok nem vesznek el.

Vitaminszegény kalóriabomba

A pizza sokak kedvence, hiszen rövid idő alatt, változatos ízben süthető, laktató étel. Hogy mennyire egészséges, az nagymértékben attól függ, mivel gazdagítod, ám rendszeres fogyasztása elhízáshoz, valamint szív-és érrendszeri betegségek kialakulásához vezethet. Rostanyag tartalma alacsony, ellenben rengeteg üres kalóriát, fölösleges zsírt tartalmaz, ezért nem a legegészségesebb étek, próbáld mértékletesen fogyasztani.

Nem tartalmaz antioxidánsokat

Növényi eredete miatt azt gondolhatnánk, hogy a tésztában vannak antioxidánsok, ez még sincs így, ugyanis a liszt finomítása során a gabonákban található sejtvédők eltűnnek. Kutatók azonban már tettek kísérletet a liszt és a tészta antioxidánsokkal való dúsítására, így téve egészségesebbé a belőle készült ételeket, ám ezek a “verziók” még egyáltalán nem terjedtek el az élelmiszeriparban.


További cikkeink a témában

Kövess Facebook-on!
X