Főoldal > DIÉTA > Fogyj egyszerűen dióval!

Fogyj egyszerűen dióval!

csonthéjasdiétadióegészségfogyásgyümölcsmagrost
0

Írta:

Igen, jól tudod, a diónak elég magas a kalória tartalma. Hogy kerül mégis akkor a diétás étrendbe? Nos, úgy, hogy a dió kiválóan salaktalanít, és segítségével a vitaminraktáraidat is feltöltheted.

Megnyerő előnyei

A dió számos értékes anyagot tartalmaz: telítetlen zsírsavakat, fehérjét, ásványi anyagokat – magnéziumot, kalciumot, káliumot – vitaminokat, cseranyagot, és nyomokban illóolajat is. A rendszeres diófogyasztás segíthet a vérnyomás egészséges szinten tartásában, és csökkentheti a koleszterinszintet. Mindehhez egy-két maréknyi dió bőven elég egy nap. A diót még cukorbetegségre hajlamosak is fogyaszthatják, igaz, csak mértékkel.

Szívbetegektől a vegákig

A dió bele telítetlen zsírsavakat tartalmaz. Növényi omega-3 zsírsav-tartalma igen gazdag, ezért csökkenti a szívbetegség kockázatát, megelőzhető vele a szívinfarktus. Bár olajos magként a diónak viszonylag magas a zsírtartalma, napi egy-két marékkal elfogyasztva hatása még kifejezetten kedvező. A vegetáriánusok számára is igen hasznos, mert megfelelő fehérje- és ásványianyag-forrás. Sok olyan tápanyaghoz juthatnak a nem húsevők, amelyeket az ember hagyományosan állati táplálékokból vesz fel. Ilyen például a fehérjéken kívül a B-vitamin, a foszfor, a kálium, a vas, és a réz is. Az úgynevezett jó zsírok csoportjába tartozik, és elengedhetetlen a megfelelően működő anyagcsere és a vitaminok hasznosítása szempontjából.

51401145 - walnut

Dió-diéta

Magas rosttartalmának köszönhetően a dió a belek megtisztítását és salaktalanítását is segíti, ami hosszú távon nem csak az emésztésedre, hanem az alakodra is jó hatással lesz. Fontos, hogy kétmaréknyi diónál többet ne egyél naponta, mert akkor a kalóriatartalma már ellensúlyozná a zsírolvasztó, salaktalanító hatást. A dió-diétát azoknak érdemes kipróbálni, akik csak rövid ideig szeretnének súlycsökkentő diétát tartani. Legnagyobb előnye, hogy hamar eltelít, azaz teltségérzetet ad. Mivel lassan szívódik fel, jó ideig nem fogod kívánni az ételt. További előnye, hogy hatásos lehet depresszió esetén is, valamint jótékonyan hat a daganatos betegségek megelőzésére is. A dió energiával tölti fel a szervezeted, ezért érdemes edzés előtt is elfogyasztanod pár szemet. Reggelire, belekeverve a müzlibe, joghurtba; ebédre akár salátába is kiváló, de panírozhatsz is vele, az ételek különlegesebbek, te pedig egészségesebb leszel tőle.

Fotó: 123RF


További cikkeink a témában

Kövess Facebook-on!
X