Főoldal > DIÉTA > Éhségűző, anyagcsere-turbózó csodaszer: a fenyőmag

Éhségűző, anyagcsere-turbózó csodaszer: a fenyőmag

antioxidánsanyagcserediétaéhségétkezésfenyőmagfogyástáplálkozásvitamin
0

Írta: and

A tobozok magjáról, vagyis a fenyőmagról sokan nem is tudják, hogy mennyi jótékony hatással rendelkezik. A diós illatú, mandulás ízű magot már az ősember is fogyasztotta, és sok ország konyhájában számít alapélelmiszernek.

 

Drága, de finom!

Sokféle fenyő van, melynek magját megesszük, bár mi magyarok még kevésbé ismerjük, – és nem is túl olcsó – de az ázsiai és olasz konyhának elengedhetetlen hozzávalója.

Már az őskorban is fontos eledel volt, az antik világban szintúgy: a római légió katonáinak élelmezésében fontos szerepet játszott. Ették az amerikai indiánok és a keleti kultúrákban is hamar népszerű lett. A fenyőmagokat kézzel piszkálják ki a tobozokból. A mégis bennmaradó magokat kemencébe helyezve pattogtatják ki, törik fel, majd forrázzák le. Ez a kissé körülményes eljárás az oka, hogy fenyőmag meglehetősen drága.

Igazi vitaminbomba!

Ám, mindig van egy DE…! Ez az aprócska mag tele van antioxidánsokkal, és elképesztő mennyiségű E-vitamint tartalmaz, ami segít megszabadulni a szervezetben lerakódott salakanyagoktól. A fenyőmagnak magas a kalcium- és a magnéziumtartalma is, utóbbi pedig szintén elősegíti az anyagcsere-folyamatok beindulását. De nem nélkülözi az A-, a B1-, és a B2-vitamint sem. Jó hatással van a vérnyomásra, ezáltal segít megelőzni a szív- és érrendszeri betegségeket, így cukorbetegeknek kifejezetten ajánlott a fogyasztása.

A fenyőmag színe a napraforgómaghoz hasonló, krémszínű. De annál nagyobb és hosszúkásabb a formája. Gazdag fehérjékben és egy egyébként igen ritka szerkezetű, többszörösen telítetlen zsírsavban, a pinolénsavban. Ennek köszönhetően elősegíti az izomépítést, és beindítja a fogyást, miközben garantálja a jóllakottság érzését. A fenyőmag továbbá gazdag cinkben, mely fontos szerepet játszik a fehérje-, a zsír- és a szénhidrát-anyagcserében, de magnéziumban és káliumban is bővelkedik.

Nem árt arra figyelni, hogy a mag gyorsan avasodik, így nem áll el sokáig. Körülbelül egy hónapig van el száraz, hűvös helyen, de a mélyhűtőben akár három hónapot is kibír. Mézben is tartósíthatod, úgy a leghatásosabb.

fenyomag2.jpg ()

A legjobb íze megpirítva jön ki igazán, a legegyszerűbb száraz serpenyőben vagy sütőben néhány percig hőhatásnak kitenni. Utána már szórhatod salátákra, süteményekre – na, ekkor azért nem fogyókúrás – vagy hús-, és halételekhez is. Az egyre népszerűbb pestónak is ez az egyik alapanyaga a bazsalikom mellett.

WellnessCafe recept tipp: Fenyőmagos vitaminsaláta

Hozzávalók:

5 dkg fenyőmag
1 fej saláta
1 db paprika
3-4 db paradicsom
1 db kígyóuborka
1 db sárgarépa, vagy bármilyen idény zöldség: retek, borsó, cukkini stb.

Az öntethez: olívaolaj, borecet, só, őrölt bors, fűszersó vízzel elkeverve

Elkészítés: A salátát levelekre szedjük, megmossuk, apró darabokra tépkedjük. A többi hozzávalót ízlés szerint szeleteljük vagy kockákra aprítjuk. Az alapanyagokat a salátalevelekre halmozzuk, fenyőmagot szórunk közé. Rálocsoljuk a salátaöntetet, és bőven megszórjuk a megpirított fenyőmaggal, de egy kis plusz szezámmag is jól jöhet hozzá.

Fotó: Profimedia – Red Dot


További cikkeink a témában

Kövess Facebook-on!
X