Főoldal > DIÉTA > A 4 legjobb ital elsavasodás ellen!

A 4 legjobb ital elsavasodás ellen!

0

Írta: and

Az elmúlt évtizedekben a társadalom jelentős változásokon ment keresztül és ez a táplálkozásra is rányomta bélyegét, sajnos nem jó értelemben. Nem véletlen, hogy a rákos megbetegedések, a kardiovaszkuláris elégtelenségek, valamint a diabétesz és a savasító ételek (cukor, telített zsírsavak, fehér kenyér) megnövekedett fogyasztása között egyértelmű összefüggés mutatható ki. Ugyanakkor drámaian csökkent a lúgosító hatású zöldségek […]

Az elmúlt évtizedekben a társadalom jelentős változásokon ment keresztül és ez a táplálkozásra is rányomta bélyegét, sajnos nem jó értelemben. Nem véletlen, hogy a rákos megbetegedések, a kardiovaszkuláris elégtelenségek, valamint a diabétesz és a savasító ételek (cukor, telített zsírsavak, fehér kenyér) megnövekedett fogyasztása között egyértelmű összefüggés mutatható ki. Ugyanakkor drámaian csökkent a lúgosító hatású zöldségek és az egészséges zsírsavak fogyasztása, miközben szinte egy teljes generáció vált függővé a cukor nyújtotta élvezetektől. A lúgosítás technikája közel sem annyira bonyolult, mint amilyennek első látásra tűnik. Ha lúgosító diétáról beszélünk, akkor a szakemberek azt javasolják, hogy olyan ételeket, italokat iktassunk be az étrendünkbe, amelyek lúgosító hatással vannak szervezetre. Erre a legmegfelelőbbek többek között az alacsony cukortartalmú ételek és a friss zöldségek. Ezzel egyidejűleg fontos, hogy a savasító ételeket, az édességeket, az alkoholt, a telített zsírsavakat, a húst és a tejtermékeket amennyire csak lehet, mellőzzük. Az étrendnek 70-80 százalékban lúgosító ételeket, italokat kell tartalmaznia és maximum 20-30 százalékban lehet savasító ételeket választani. Fokozottan oda kell figyelni a folyadékbevitelre, és itt is előnyben kell részesíteni a lúgosító italokat! Ehhez nyújtunk egy kis segítséget: megismertetünk a leghatékonyabb lúgosító hatású folyadékokkal, amelyeket könnyen be is tudsz szerezni.

Friss zöldséglé 

A zöldséglé tápanyagokkal tölt fel és nem csak nagyszerű az íze, de ily módon fokozhatod a a napi zöldségfogyasztásod is. A zöldséglevekkel felveheted a kesztyűt az elsavasodás ellen, de az egészséges életstílus is könnyen fenntartható általuk. Ha lé formájában veszed magadhoz a zöldségeket, elősegítheted a bennünk lévő vitaminok gyorsabb felszívódását, illetve ezáltal az emésztés kezdeti szakaszát is megkönnyítheted. Az sem elhanyagolható, hogy számtalan zöldségféléből készíthetsz levet, így színesítve a diétádat. Azonban azt is vedd figyelembe, hogy csakis olyan zöldségeket válassz, amelyet szilárd állapotában is szívesen eszegetsz. Figyelj a tested jelzéseire: ha a gyomrod negatívan reagál, ne fogyaszd tovább a választott zöldséget! Kísérletezz a zellerrel, az édesköménnyel vagy az uborkával! Ha már ezeket is megszoktad, hozzáadhatod a következőket: vörös és zöld levelű saláta, cikória és spenót. Amint az előbbiek is a kedvenceddé váltak, jöhet a káposzta. Fűszerekkel is megbolondíthatod az italod – nagyszerű ízt ad például a petrezselyem vagy koriander. Hogy még ízletesebb legyen a zöldségleved, dobj bele egy negyed vagy fél gerezd citromot, egy-két szem vörös áfonyát és egy kevés friss gyömbért!

shutterstock_54146089.jpg ()Ionizált víz

Az ionizált víz szintén a lúgosítás fontos kelléke, hiszen a megszűrt víz sokkal egészségesebb az ásvány-, és a csapvíznél is. Az egészség megőrzésben jelentős szerepet játszik, erős antioxidáns, amely oxigénnel tölti meg a szervezetet, így közvetve energiával is ellát. Szabályozza a testünk pH értékét, így egyes betegségek is könnyedén kiküszöbölhetők. Az ionizált víz hatástalanítja azokat az ártalmas anyagokat, amelyek a túlzott és helytelen táplálkozás miatt kerülnek a szervezetünkbe. Pozitív hatást gyakorol az emésztőszerveinkre, a vesékre, a szívre, de még a vérkeringésre is. Semlegesíti a felgyülemlett méreganyagokat, tehát méregtelenít, valamint erősíti az immunrendszert. Késlelteti az öregedési folyamatokat, de még a cukorbetegség kezelésében is hasznos lehet. Ajánlott reggel, éhgyomorra meginni belőle egy pohárral, majd a nap folyamán rendszeres időközönként fogyasztani. Öt perccel étkezés előtt javallott, viszont evés közben, illetve azután két órával nem tanácsos tisztított vizet kortyolni!

Limonádé

A citromlé csodálatos adalék a vízhez: áldásos az egészségünkre nézve, ugyanis természetes úton teszi a vizet lúgossá. A citrommal lúgosított víz szintén elősegíti a testben tárolódó méreganyagok és savak megsemmisítését. A limonádé már önmagában is igazán ízletes üdítő, de tovább gazdagíthatod az ízvilágát egy kis cayenne-i borssal. Ez a fenséges ital segít megszabadulni a puffadástól, valamint hozzájárul a máj tisztulásához. Ha forró vízbe teszed a citrom levét, enyhítheted a megfázás és az influenza tüneteit. A benne lévő rengeteg C-vitamin, a kalcium és a magnézium is hozzájárul ahhoz, hogy a szervezet mihamarabb új erőre kapjon.

Gyógynövény teák

A gyógynövényteákkal szintén kiválóan hozható egyensúlyba szervezeted pH -értéke. A választék pedig szinte kimeríthetetlen. A zöld tea például gazdag antioxidánsokban, valamint közömbösíti a szabadgyököket, amelyek különböző betegségeket, és a sejtek elhalását okozhatják. A pitypang tea rengeteg problémára gyógyír: a láztól kezdve a hasmenésig és a gyomorégéség sok mindent orvosolnak vele. A ginseng teát pedig azoknak szokták ajánlani, akik szívpanaszokkal, magas vércukorszinttel vagy 2-es típusú diabétesszel küzdenek. Emellett azoknak is remek választás, akik egészségüket óvnák meg, hiszen az immunrendszert is turbófokozatra kapcsolja.


További cikkeink a témában

Kövess Facebook-on!
X