Főoldal > EGÉSZSÉG > Orrfacsaró vagy finom? Útmutatató ünnepi illatosításhoz

Orrfacsaró vagy finom? Útmutatató ünnepi illatosításhoz

forralt borillatkarácsonymécsesünnep
0

Írta:

A karácsony elképzelhetetlen az isteni fenyő, a gőzölgő fahéjas sütemény és mennyei szegfűszeg illata nélkül. Ma már az üzletekben számos mesterséges illatosítószer közül választhatsz  – és bizony, ha nem figyelsz, csúnyán melléfoghatsz. Ha szeretnéd, hogy az otthonodban igazi karácsonyi hangulat legyen, próbálj ki természetes illatosító módszereket is: íme, 5 szuper, villámgyors tipp a tökéletes karácsonyi hangulathoz. 1. Illatozzon narancsIlyenkor télen te […]

A karácsony elképzelhetetlen az isteni fenyő, a gőzölgő fahéjas sütemény és mennyei szegfűszeg illata nélkül. Ma már az üzletekben számos mesterséges illatosítószer közül választhatsz  – és bizony, ha nem figyelsz, csúnyán melléfoghatsz. Ha szeretnéd, hogy az otthonodban igazi karácsonyi hangulat legyen, próbálj ki természetes illatosító módszereket is: íme, 5 szuper, villámgyors tipp a tökéletes karácsonyi hangulathoz.

1. Illatozzon narancs

Ilyenkor télen te is sok narancsot eszel, mert  tudod, hogy ez a legjobb C-vitamin források egyike? A narancsnak persze az íze és az illata is isteni, illóolaja pedig frissíti és tisztítja a levegőt. Mivel nemcsak a gyümölcshúsban, de a narancs héjában is rengeteg illatanyag található, ezért érdemes a lehámozott részt megtartanod, ha narancsot eszel!
Tippünk:
A gyümölcs héját tépkedd apró darabokra, majd gyűjtsd össze őket egy tálkában! Ha kész, tedd  a darabkákat a radiátor közelébe vagy a kandalló tetejére, így a héj a hő hatásáramég intenzívebb illatot áraszt majd!

2. Ínycsiklandó fahéj

Fahéjillat nélkül nem is karácsony a karácsony, ám a fahéjas illatosítókkal biztosan nem éred el a várt hatást. Készíts valódi fahéjjal illatozó mécsest – ehhez csupán néhány fahéjrúdra, egy kb.10 cm hosszú, átlátszó mécsestartóra, kevés ragasztófóliára és negyedórányi szabadidőre van szükséged.
Tippünk:
Az üvegre ragaszd rá a fóliát, erre pedig szorosan tapaszd rá a fahéjrudakat is! A rudacskákra kívülről még bátran ráköthetsz valamilyen díszt (pl. egy szalmacsillagot) is. Ha a mécsestartóban meggyújtod a gyertyát, a meleg hatására a fahéj illatozni kezd majd, a tűz fénye gyönyörűen táncol majd a kis barna rudak között!
Ne feledd: ha mécsest gyújtasz, soha ne hagyd a lángot egyedül, mert tűzveszélyes!

0022825_1.jpg ()

3. Csodálatos fenyő

Imádod a fenyőillatot, de kényelmi szempontok miatt mostanában csak műfenyőt állítasz? A karácsonyfád valódi ugyan, de szeretnéd, ha a fenyőillat a lakás más helyiségeiben is érezhető lenne?
Tippünk:
Akkor nincs más teendőd, mint egy-két erdei fenyő ágát beszerezni, és ezeket egy tálon vagy vázában hangulatosan elhelyezni! A fenyőágakat akár ezüstszínű vagy hóspray-vel is lefújhatod, dekorációként pedig néhány színes termést – magyalt, csipkebogyót, kökényt – is elhelyezhetsz rajtuk!

4. Pikáns szegfűszeg

A szegfűszeg illata legalább annyira kötődik a karácsonyhoz, mint a fahéjé, felhasználása azonban az előbbinél jóval szűkebb – általában alkoholos, gyümölcsös italok ízesítésére használjuk.
Tippünk:
Ha a narancs és a szegfűszeg kellemes illatát egyszerre szeretnéd élvezni, akkor készítsd el a hagyományos karácsonyi díszt, a szegfűszegekkel tűzdelt narancsot! A kis gömböket felhasználhatod ablak-vagy ajtódíszként, de akár a karácsonyfádon is jól mutat majd!

+ 1 tipp: Készíts forralt bort!

Szeretnéd az összes karácsonyi illatot egyszerre élvezni, és kényeztetnéd egy kicsit az ízlelőbimbóidat is? Készíts egy nagy fazék illatos és ínycsiklandó forralt bort, ami garantáltan segít ellazulni a karácsonyi nagybevásárlás után! Az italhoz egy üveg száraz, jó minőségű, de nem túl savas vörösborra, hat evőkanál cukorra, két rúd fahéjra, nyolc szem szegfűszegre, három szem szegfűborsra, és egy narancs héjára lesz szükséged, de tovább bolondíthatod kardamonnal, citromkarikákkal és aszalt gyümölcsökkel is. A bort és a hozzávalókat tedd föl a tűzre, majd lassú tűzön melegítsd! Vigyázz, mert a forralt bort – nevével ellentétben – sosem szabad valóban felforralni!

 


További cikkeink a témában

Kövess Facebook-on!
X