Főoldal > MOZGÁS > Ezért okoz az edzés súlygyarapodást

Ezért okoz az edzés súlygyarapodást

diétaedzésfogyáshízásizomizomépítéssúlysúlygyarapodástáplálkozás
0

Írta:

Aggódsz, mert rengeteget edzel, mégis gyarapodnak a kilóid? Akkor nem árt tisztában lenned 4 dologgal az izmokkal kapcsolatban.

Rendszeresen mozogsz, helyesen étkezel, talán néhány centivel vékonyabbnak is tűnsz, de ha rálépsz a mérlegre, totálisnak tűnik a csőd, hiszen fogyás helyett több lettél pár kilóval. Ismerős? Ne pánikolj! Ez a számadat könnyen félrevezethet. Íme négy dolog, amit tudnod kell az edzés melletti súlygyarapodásról!

1. A szervezetünk edzés után visszatartja a vizet

Azt hiszed, hogy rögtön jó néhány kilót eltüntettél a brutális spinning órán? Ne legyél túl izgatott, ha közvetlenül az edzés után kevesebbet mutat a mérleg. Ez csak vízveszteség, ami az izzadással távozott. Akkor se ess kétségbe, ha több a súlyod sportolás után! Ennek a vízvisszatartás az oka, ami néha erős igénybevételkor előfordul. Egy ember súlyának kb. 65-90%-át a víz teszi ki, és akár napról napra +/- 5kg-ot is ingadozhat a testtömeged attól függően, éppen mi történik a folyadékkal a szervezetedben. Ez az egyik fő oka annak, amiért a vizelethajtók olyan népszerűek: gyorsan kiöblítik a vizet a testedből, de ne feledd, az eredmény csak rövidtávú. Ez nem is igazi súlyveszteség, és a testösszetételedet sem segít megváltoztatni semmilyen módon.

2. Hízás intenzív edzés után pár nappal

Sok tényező befolyásolhatja a súlyodat, és ebben benne van az edzés is. Észrevetted már, hogy egy-egy intenzívebb alkalom után néhány nappal többet mutatott a mérleg? Ez normális, nem azt jelent, hogy meghíztál. Az ember tömegét az izom, zsír, csont, agy és idegpályák, kötőszövetek, vér, nyirokrendszer, bélgázok, vizelet és a tüdőben lévő levegő együttesen határozza meg. Közvetlenül edzés után a százalékos arányok eltolódhatnak, akár 15%-kal is. Az intenzív edzések sok mindent megbolygathatnak: megváltozik a hidratáltság, gyulladásos izomsérülés, azaz izomláz alakulhat ki, de a bél melléktermékei, a vizelet és a vég mennyisége is más lesz. Ez nem az a fajta súlygyarapodás, amitől félsz.

40037451 - sportswoman. fit sporty woman doing push ups on tire strength power training concept crossfit fitness workout sport and lifestyle

3. Súlygyarapodás erősítő edzés után

Mindenki ismeri az állítást, hogy az izom nehezebb, mint a zsír. Ez azonban egy kicsit félrevezető. Egy kg zsír súlya ugyanis megegyezik egy kg izom súlyával, viszont az izom térfogata sűrűbb, mint a zsíré, ezért nehezebb. Amikor elkezded megváltoztatni a testösszetételedet az edzésekkel, azaz sűrűbb izomtömeget építesz és csökkented a testzsírt, a mérlegen magasabb számot láthatsz, mint korábban, de a testzsír százalékod csökken. Ezek a változások hetek és hónapok, nem pedig órák vagy napok alatt történnek, így az állandó méricskélés teljesen felesleges.  Bőven elég heti 1 alkalom.

4. Reális mérések

Jól jegyezd meg: a mérleg semmit nem mond a fittségedről vagy a tested összetételéről, ezért nem a legjobb eszköz a javulás mérésére. Fordíts nagyobb figyelmet más objektív mérési eszközökre is, amelyekkel nyomon tudod követni a fejlődést. Használd a centit és mérd le a combod, csípőd, derekad, karod, stb. kerületét! Szedd elő a farmeredet, ami korábban rád jött, de már régóta nem tudtad hordani. Sima mérleg helyett inkább olyan gépre állj fel, ami a testzsír százalékot is meg tudja mondani. Végül ne feledd: ha tényleg gyarapodik a súlyod az edzés ellenére is, akkor lehet, hogy az étrendeden kell változtatnod. Hiszen tudod, nem elég a mozgás, mindennek az alapja az egészséges étkezés.

Fotó: 123RF


További cikkeink a témában

Kövess Facebook-on!
X