Főoldal > MOZGÁS > A túl sok sport meddővé tehet?

A túl sok sport meddővé tehet?

egészségmeddőségmozgássport
0

Írta:

A tanulmány vezetője Sigridur Lara Gudmundsdottir és kollégái 3000 szülőképes nőt faggatott ki sportolási szokásaikról. A kutatók arra voltak kíváncsiak, hogy a hölgyek milyen gyakran, mennyi ideig és milyen intenzitással sportolnak, illetve edzenek. 10 évvel később a kutatók a felmérésben résztvevő nők terhességi eredményeit vették górcső alá. A vizsgálatban szereplő nők között a kutatók két […]

A tanulmány vezetője Sigridur Lara Gudmundsdottir és kollégái 3000 szülőképes nőt faggatott ki sportolási szokásaikról. A kutatók arra voltak kíváncsiak, hogy a hölgyek milyen gyakran, mennyi ideig és milyen intenzitással sportolnak, illetve edzenek. 10 évvel később a kutatók a felmérésben résztvevő nők terhességi eredményeit vették górcső alá.

A vizsgálatban szereplő nők között a kutatók két olyan csoportot tudtak felállítani, akiknek komoly problémát jelentett a teherbeesés. Az egyik csoportba olyan nők tartoztak, akik majdnem minden nap intenzíven sportoltak, a másikban padig olyan nők szerepeltek, akik edzések alkalmával szinte teljesen kimerültségig hajtották magukat.

A kutatásból kiderült, hogy a sportfanatikus nők körében háromszor gyakrabban fordult elő az ideiglenes terméketlenség, mint a mértékletesen sportolók körében. Az eredmények alakulásában olyan tényezők, mint az életkor, a dohányzás vagy a szociális helyzet alig játszottak szerepet.

A legnehezebben azok a 30 év alatti nők estek teherbe, akik a kimerültségig edzettek: annak ellenére, hogy gyermeket szerettek volna szülni, 25 százalékuk egy éven belül nem volt képes teherbe esni – derült ki a kutatásból.

A kutatók azt gyanítják, hogy ezekben az esetekben az lehet a háttérben, hogy a kimerítő edzések elvonják a szervezettől a szükséges energiákat és vitaminokat, amelyek viszont létfontosságúak lennének a fogamzás és a terhesség szempontjából.

Az viszont jó hír, hogy a kimerültségig edzeni képes nők terméketlensége nem végleges, ugyanis a legtöbb nő képes volt teherbe esni, miután csökkentették az edzések mennyiségét és intenzitását.

Gudmundsdottir és csapata azt tanácsolja, hogy a terhességre készülő nők kerüljék a túl extrém edzésprogramokat. Ugyanakkor, az sincs jótékony hatással a teherbeesésre, ha a nők egyáltalán nem sportolnak – figyelmeztet a kutató.


További cikkeink a témában

Kövess Facebook-on!
X