Főoldal > DIÉTA > Mediterrán étrenddel a mellrák ellen

Mediterrán étrenddel a mellrák ellen

antioxidánsdiétadióegészséggyümölcshalmediterrán étrendmellrákrákrákmegelőzéstápanyag
0

Írta:

Egy holland tanulmány szerint a dió, a gyümölcsök és a hal napi fogyasztása 40 százalékkal csökkentheti a mellrák kialakulásának veszélyét.

A tanulmány szerint könnyebben megelőzhetjük az ER-negatív mellrák kialakulását, ha odafigyelünk arra, hogy mit eszünk. A World Cancer Research Fund tanulmánya arra hívja fel a figyelmet, hogy a hormonkezelésre egyelőre nem reagáló rákos megbetegedés esélye 40 százalékkal lecsökkenhet, ha a veszélyeztetett nők mediterrán étrendre váltanak.

Ez az étrend az olivaolaj, a hal, a gyümölcs, a dió, a zöldségek és a teljes kiőrlésű termékeket fogyasztását jelenti; ráadásul fogyasztásukkal nem csupán a mellrák kialakulását előzheti meg: a kutatók szerint a szélütés és a szívbetegségek előfordulását is drasztikus mértékben lecsökkentheti.

Prof Piet van den Brandt, a holland tanulmány vezető kutatója szerint a kutatás végre rávilágít arra, hogy milyen étkezési szokások befolyásolhatják a rákos megbetegedés rizikóját. “Erős kapcsolatot fedeztünk fel a mediterrán diéta és az ösztrogén-receptor-negatív (ER-negatív) mellrák kockázata között a menopauzán átesett nők esetében. Az ER-negatív mellrákban szenvedőknek általában kevesebb esélyük van a gyógyulásra, mivel esetükben a hormonkezelés nem lehetséges” – mondta a maastrichti kutató.

22553153 - close up view of the female torso with a grey shirt testing her breast for cancer flattening the tissue with one hand and manipulating to detect lumps with the fingers on her other hand

A mediterrán étrend csökkenti, a szénhidrát növeli a kockázatot

Az úgynevezett ER (ösztrogén-receptor) negatív emlőtumorok adják a mellrákos megbetegedések negyedét. Ezt a daganatféleséget általában a betegség előrehaladottabb stádiumában fedezik fel, mivel a tumor gyorsabban nő, mint az ER-pozitív emlőrák, ráadásul nem reagál a hormonterápiára sem.

“Az emlőrákos esetek többségében a daganatok növekedését az ösztrogén ösztönzi, ugyanakkor keveset lehet tudni az ER-negatív tumorokról. A magas glikémiás terhelés nagyobb inzulin-kiválasztódást von maga után. A magas inzulinszintet viszont már eddig is bizonyos tumorfajtákkal hozták összefüggésbe. Valószínűleg arról lehet szó, hogy az inzulin valamiképp elősegítheti a daganatok növekedését” – magyarázta Christine Clarke, a Stanford Egyetem docense a legutóbbi, 2012-es áttörő francia tanulmányról, amely a szénhidrát-bevitel és a mellrák kockázatának növelés közötti összefüggéseket taglalta.

Forrás: Orientpress


További cikkeink a témában

Kövess Facebook-on!
X