Főoldal > DIÉTA > Így edd a gyümölcsöket télen

Így edd a gyümölcsöket télen

aszalt gyümölcsbefőttdiétaegészségfagyasztott gyümölcsgyümölcsrostvitamin
0

Írta:

Javában tombol a tél, te pedig tanácstalanul toporogsz a zöldségesstand körül, hogy vajon mely gyümölcsöket is válaszd ilyenkor?

Ne aggódj, segítünk eligazodni a gyümölcsök útvesztőjében, hogy a leghidegebb hónapokban is hozzájuttasd szervezetedet a kellő mennyiségű vitaminokhoz, ásványi anyagokhoz, és persze a pótolhatatlan ízvilágukhoz.

Alma

Az alma gyakorlatilag az egyetlen olyan gyümölcs, ami egész évben kapható, méghozzá frissen. Nem véletlen a népi mondás: “Minden nap egy alma az orvost távolt tartja”. És valóban így van. Ha minden nap fogyasztasz belőle egyet nyersen, héjastul, akkor biztosítod szervezeted számára a megfelelő mennyiségű vitamin-utánpótlást, a benne található rostok pedig az emésztésedre lesznek igen jó hatással.

Birsalma

Friss birsalmát nagyon sokáig kaphatsz a piacokon, és ha hűvös helyen tárolod, sokáig eltartható. Isteni lekvárt, kompótot, birsalmasajtot készíthetsz belőle. Ha eddig nem fogyasztottad, itt az ideje, hogy beépítsd az étrendedbe ezt a rendkívül különleges, finom és egészséges gyümölcsöt, ami ráadásul nem külföldről származik.

Fagyasztott gyümölcsök

Ha előrelátó voltál, akkor még nyáron konzerváltad kedvenc gyümölcseidet a fagyasztóban. Nagyon jól tud esni ilyenkor, ha előveszed a nyár ízeit: málnát, epret, bogyós gyümölcsöket. Várd meg, míg kiolvad, és keverd natúr joghurtba, müzlibe, vagy a reggeli zabpelyhedbe.

Déligyümölcsök

Bár folyton csak azt halljuk, hogy az idénygyümölcsöknél nincs jobb, azért télen néha nagyon jól tudnak esni az egzotikusabb gyümölcsök is. Mindegy, hogy banán, narancs, grapefruit, gránátalma, citrom vagy mangó, a lényeg, hogy érdemes ezekkel a vitaminbombákkal is kiegészíteni téli étrendünket, hiszen messze még a tavasz, és a friss gyümölcsök garmadája.

37070218 - dried fruit

Aszalt gyümölcsök

A tartósítás egyik legegyszerűbb és legfinomabb módja az aszalás. Ha imádod az aszalt gyümölcsöket, érdemes beszerezned egy aszalógépet, hogy a nyár – számodra – legkedvesebb gyümölcseit te is el tudd menteni a hideg évszakokra is. Persze boltban is megvásárolhatóak a finomabbnál finomabb gyümölcsök, csak figyelj arra, hogy ne tartalmazzanak hozzáadott cukrot, az aszalt gyümölcsök magukban is elég kalóriadúsak.

Befőttek

A nyári befőzések bár igen macerásnak tűnnek, azért ilyenkor mégiscsak nagy hasznát veheti az ember annak, ha roskadoznak a polcok a finomabbnál finomabb befőttek – főleg, ha cukormentes változatban lettek eltéve! És bár a friss gyümölcsök íze utánozhatatlan, azért egy-egy befőttesüveg felnyitásával egy kis nyári hangulatot is engedünk a lakásba.

Fotó: 123RF


További cikkeink a témában

Kövess Facebook-on!
X