10 étel, ami természetesen csökkenti a vércukorszintet

avokádóchia magcukorcukorbetegségfahéjfűszergyömbérinzulinolívaolajtojásvércukorvércukorszint
0 0

Írta:

Sajnos nem túlzás: a vércukorszint egyensúlyban tartása élet-halál kérdése lehet.

A krónikusan magas vércukorszint méreg a szervezet számára, rombolja a sejteket és az ereket, szívrohamhoz, 2-es típusú cukorbetegséghez, sztrókhoz, idegrendszeri károsodáshoz, veseelégtelenséghez, sőt akár vaksághoz is vezethet. De van egy jó hírünk: megfelelő, jól összeállított étrenddel könnyen egyensúlyban tartható a szintje. Most megtudhatod, melyik az a 10 étel, amely természetesen képes szabályozni a vércukrot.

Áfonya

Az áfonyában található bioaktív összetevő növeli az inzulinérzékenységet és csökkenti a cukorbetegség kialakulásának esélyét. A szénhidrátok túlzott bevitele sok inzulint termel, amely inzulinrezisztenciához és 2-es típusú cukorbetegséghez vezethet.

Avokádó

Ne hagyd, hogy az avokádó zsírtartalma elrémisszen! Mono-telítetlen zsírsavai lelassítják a cukor bekerülését a váráramba, kevesebb inzulin termelésére ösztökélve a szervezetet. Az avokádó ráadásul béta-szitoszterint is tartalmaz, amely csökkenti az edzés után fellépő gyulladást. Napi negyed avokádó elegendő, különösen, ha figyelsz a napi kalóriabevitelre. Kipróbálhatod az avokádó olajat is, amely remekül feldobja a saláták ízét.

Chia mag

A chia, ez az ősi gluténmentes gabona stabilizálja a vércukrot, javítja az inzulinérzékenységet, és csökkenti az anyagcsere betegségek olyan velejáróit, mint a magas koleszterinszint és –vérnyomás, illetve az étkezések után fellépő extrém vércukor-ingadozás. Az apró chia magok gyulladásgátló összetevőt is tartalmaznak, illetve található bennük rost, magnézium, kálium, folsav és kalcium is.

Fahéj

A fahéj segíti az izom- és a májsejtek válaszát az inzulinra, ezáltal támogatva fogyókúránk sikerét is. A jobb inzulin válasz kordában tartja a vércukorszintet, és kevesebb inzulint juttat a szervezetbe.

Mangó

Bár a mangó csábítóan édes, a friss tanulmányok szerint mégis csökkenti a vércukor szintjét. Az Oklahoma Állami Egyetem kutatása szerint már 10 gramm fagyasztott/ szárított mangó, amely nagyjából egy fél friss gyümölccsel egyenlő mennyiség, csökkenti az elhízott emberek vércukorszintjét. A mangó ráadásul 20 különböző vitamint és ásványi anyagot tartalmaz, beleértve a C- és A-vitamint, és a rostot is.

Fűszerek

A szezonális fűszerkeverékek segítik a glükóz és a koleszterin anyagcseréjét, csökkentik a vércukor- és az inzulinszintet. A görögszéna mag és a kurkuma remek cukorbetegség ellen, de a gyömbér, a mustármag és a koriander is jótékony hatású.

, Image: 251904129, License: Royalty-free, Restrictions: , Model Release: no, Credit line: Profimedia, Alamy

Olívaolaj

Az olívaolaj, az avokádóhoz hasonlóan, gazdag mono-telítetlen zsírban, ezáltal nemcsak a has környéki zsírlerakódást előzi meg, hanem az inzulinrezisztenciát is. Ráadásul az olívaolaj segíti az étvágyelnyomó hormon, a leptin termelését is.

Tojás

Korábbi kutatások szerint, akik 2 tojással indítják a napot, 65%-kal sikeresebb a fogyókúrájuk, mint azoknak, akik hasonló kalóriatartalmú, tojásmentes reggelit fogyasztanak. A tojás kordában tartja az étvágyat, csökkentve az étkezések után fellépő inzulinválaszt. A további tanulmányok is megerősítették, hogy azok, akik tojást esznek reggelre, kevesebb kalóriát fogyasztanak a nap további részében.

Ecet

Az ecet is csökkenti a vércukor- és az inzulinszintet, ugyanakkor teltségérzetet is biztosít. A kutatások alapján azoknak, akik ecetet fogyasztanak étkezés előtt, jobb lesz az étkezés utáni vércukor és inzulin értékűk. Ráadásul, úgy tűnik, hogy az ecet vércukor-szabályozó hatása jobban működik, akiknél már pre-diabétesz jelentkezett, mint azoknál, akik normál inzulin érzékenységgel rendelkeznek. Az étkezési- és az almaecet is ajánlható, de kerüld a balzsamecetet, mert az sok cukrot tartalmaz.

Cseresznye

A cseresznye gyönyörű piros színét a magas anthocyanin tartalmának köszönheti, amely jelentősen képes csökkenteni a cukorbetegek vércukorszintjét. Ez az erős antioxidáns 50%-kal csökkenti az inzulintermelést. Emellett véd a szívbetegség és a rák kialakulásától is.

Fotó: Profimedia – Red Dot


További cikkeink a témában

diétafogyás

Műanyag ételek: ezeket soha ne edd!

Írta:
2 napja 0 0

A kész, félkész, porból készült ételekről már tudjuk, mennyire egészségtelenek, hiszen természetes összetevőket alig tartalmaznak. De van néhány olyan élelmiszer, amelyekről nem is gondolnánk, hogy valójában műanyagok, és semmi közük ahhoz, amit mi valójában fogyasztani szeretnénk.