Főoldal > DIÉTA > 5 tuti tipp, hogy felpörgesd a diétád

5 tuti tipp, hogy felpörgesd a diétád

anyagcserediétaétkezésfogyásgasztrotáplálkozás
0

Írta:

Nem ritka jelenség, hogy belefogunk egy diétába, amely az elején igen eredményesnek tűnik, majd hirtelen a fogyás üteme lelassul vagy teljesen megáll. Mielőtt a kudarc hatására elkeseredésedben végleg felhagynál a fogyókúrával, az alábbi egyszerű trükkök segítségével adj új löketet a diétádnak.

 

Egyél több fehérjét!

A fehérje emésztéséhez a szervezetnek rengeteg energiát kell felhasználnia, így, ha fehérjedús diétát folytatsz, avval automatikusan felpörgeted az anyagcseréd. Ráadásul a fehérje lassan emésztődik, így sokáig teltségérzetet ad, hogy elkerüld a túlevést. És ha mindez nem lenne elég érv, a fehérje nélkülözhetetlen az egészséges izomszövet fenntartásához, amely a test leghatásosabb zsír- és kalóriaégetője, így garantáltan nem engedi, hogy az anyagcseréd tartalék üzemmódban működjön. Egyél minél több csirke- és pulykamellet, halat, tojásfehérjét, sovány túrót, tofut és olyan hüvelyeseket, mint a bab, a borsó és a lencse.

Végezz erősítő edzéseket!

Tudtad, hogy az izom még akkor is képes kalóriát égetni, amikor épp pihensz? Minél több izmot építtettél, annál több kalóriát égetsz el. Minden fél kilónyi izomnövekedéssel, 35-50 kalóriával többet égetsz el naponta. Ha a fogyás a cél, fókuszálj az olyan alap erősítő gyakorlatokra, mint a fekvőtámasz, a guggolás, a kitörés, a hídtartás és a súlyemelés.

anyagcsere2.jpg ()

Egyél egész nap!

Nyugi, nem arra buzdítunk, hogy megállás nélkül tömd magadba a finomságokat, de hidd el, a másik véglet sem szolgálja a fogyást. Ha kalóriaspórolás céljából kihagysz bizonyos étkezéseket, avval a szervezetet túlélő üzemmódba állítod át, melynek eredményeként zsírt fog raktározni és tartalékolja az energiát is az anyagcsere lelassításával. A megszorításon alapuló diéták éppen emiatt nem működnek hosszabb távon.  Ragaszkodj az étkezések megszokott idejéhez, beleértve a három fő- és a két köztes étkezést is, amelyek során kombináld a sovány fehérjét rosttal.

Kortyolj zöld teát!

A zöld tea négyféle katekin vegyületet tartalmaz, amely kifejezetten anyagcsere fokozó hatású. Egy friss tanulmány szerint azok, akik 2-4 csésze zöld teát fogyasztottak azokon a napokon, amikor fizikai aktivitásúk is magas volt, jelentősen több kalóriát égettek el még pluszban. Ráadásul a kutatók azért is javasolják a zöld tea fogyasztását, mert a katekinek zsírbontó tulajdonsággal is rendelkeznek. 

Maradj hidratált!

A dehidratáció az éhséghez hasonló tüneteket produkál, evésre késztetve, pedig a szervezeted egyszerűen csak kalóriamentes vizet kívánna. Igyál ásványvizet evés előtt, hogy megtöltsd a gyomrod és jóllakottnak érezd magad, így kiküszöbölheted a szükségtelen étkezéseket. A kutatások ráadásul bebizonyították, hogy a hideg víz fogyasztása jelentősen felpörgeti az anyagcserét.

Fotó: Profimedia – Red Dot


További cikkeink a témában

Kövess Facebook-on!
X