Főoldal > DIÉTA > 6 nélkülözhetetlen tápanyag meglepő forrásai

6 nélkülözhetetlen tápanyag meglepő forrásai

egészséggyümölcsvitaminzöldség
0

Írta:

Nem csak abban vannak vitaminok és ásványi anyagok, amiket jól ismersz, olyan ételekben is találhatsz belőlük, amire eddig nem is gondolnál!

C-vitamin

Amiben tudod, hogy van: citrusfélék, kaliforniai paprika

Meglepő forrás: A C-vitamin, más nevén az aszkorbinsav hatékony antioxidáns, amely segít a szervezetünknek védekezni a szabadgyökök által okozott károk, sebek gyógyításában és a betegségek megelőzésében. Szerencsére nem kell untatnunk az ízlelőbimbóinkat, nem csak a narancs és a paprika tartalmazza a jolly joker vitamint, hanem a brokkoli, a zöldpaprika, a kelbimbó, a kivi, a sárgadinnye, a karfiol, a káposzta és paradicsom is.

Kalcium

Amiben tudod, hogy van: tej, joghurt, sajt

Meglepő forrás: A kalciumot a szervezetünkben 99%-ban a csontok és a fogak hasznosítják, de a hormonoknak és az enzimeknek is szüksége van rá. Igaz, hogy a tej van reflektorfényben, mint fő kalciumforrás, de jó, ha tudod, hogy a szardínia, a lazac, a tofu, a petrezselyem és a kelkáposzta is kitűnő, ha már a füleden jön ki a tej.

sargabari2.jpg ()

Vas

Amiben tudod, hogy van: vörös húsok, csirkemáj

Meglepő forrás: A vas segít a szervezetnek az oxigénszállításban, így ha nincs elég belőle, fáradékonyak leszünk, és csökken az immunitásunk. Ne ess kétségbe, ha nem vagy nagy marha-rajongó, mert ez a nélkülözhetetlen ásványi anyag megtalálható számos más élelmiszerben is, ráadásul nagy mennyiségben. Például a szójababban, a lencsében, a babban, a zöldborsóban, és persze Popeye nagy kedvencében, a spenótban.

Wellness Cafe tipp: Ahhoz, hogy a vas fel tudjon szívódni, fogyassz C-vitaminban dús ételeket is!

A-vitamin

Amiben tudod, hogy van: sárgarépa, édesburgonya, sütőtök

Meglepő forrás: A legtöbb narancssárga zöldség és gyümölcs kiváló forrása ennek az alapvető vitaminnak, ami fontos a látás, az immunrendszer és a szaporítószervek megfelelő működéséhez. A sokatmondó színét a béta-karotinnak köszönheti, ami az A-vitamin lényege. Megtalálhatod még a sárgadinnyében, a mangóban, az aszalt sárgabarackban, a spenótban és a brokkoliban is. Nem szabad tehát bedőlni, nem csak narancssárga lehet a forrás!

D-vitamin

Amiben tudod, hogy van: napfény

Meglepő forrás: Ez a vitamin természetes módon csak nagyon kevés ételben található meg, de elengedhetetlen a kalcium felszívódásához és a csontok növekedéséhez. Ha nem tudsz kimenni a napra, fogyassz több csukamájolajat, lazacot, tonhalat és tojást!

Kálium

Amiben tudod, hogy van: banán, burgonya

Meglepő forrás: A kálium fontos ásványi anyag, amely szükséges a szív, a vesék és más szervek megfelelő működéséhez, valamint csökkenti a vérnyomást. Ha a banánt és a krumplit éppen tiltja a diétád, válaszd a zsírmentes joghurtot, a paradicsompürét, a konzerv kagylót, vagy más hüvelyeseket, mint a bab, lencse, szójabab. De ha csak reggelente megiszol egy nagy pohár narancslevet, akkor is sok káliumot veszel magadhoz. Hisz mindenünk a gyümölcs.

Fotó: Profimedia – Red Dot


További cikkeink a témában

Kövess Facebook-on!
X