Főoldal > DIÉTA > 5 meglepően egészséges étel

5 meglepően egészséges étel

diétafogyókúrawellness
0

Írta: and

A szervezetedben folyamatosan képződnek a testet károsítani képes szabadgyökök. Az antioxidáns tulajdonságokkal bíró vegyületek azonban képesek lehetnek ezek ártalmait kivédeni, ha megfelelő mennyiségben vannak jelen testünkben. Az egészséges “szuperételek” egy része antioxidánsokban, míg más részük omega-3 zsírsavakban és egyéb hatóanyagokban gazdag. A szakemberek úgy vélik, hogy mindenre jó és korlátlan mennyiségben fogyasztható élelmiszerek ugyan nem […]

A szervezetedben folyamatosan képződnek a testet károsítani képes szabadgyökök. Az antioxidáns tulajdonságokkal bíró vegyületek azonban képesek lehetnek ezek ártalmait kivédeni, ha megfelelő mennyiségben vannak jelen testünkben. Az egészséges “szuperételek” egy része antioxidánsokban, míg más részük omega-3 zsírsavakban és egyéb hatóanyagokban gazdag. A szakemberek úgy vélik, hogy mindenre jó és korlátlan mennyiségben fogyasztható élelmiszerek ugyan nem léteznek, ám a változatos és kiegyensúlyozott étrendbe rendszeresen beillesztve néhány finomság akár testünk működésére is jótékonyan hathat.

0009546_2.jpg ()

Csokoládé
A kakaóbab-őrlemény és a belőle készült csokoládé Európában hosszú időn át erősítőszerként, gyógyszerként szolgált. Az utóbbi évtizedekben azonban sokan az elhízás kialakulásának okait keresve a csokit is bűnbaknak kiáltották ki. A tudomány ma rehabilitálja a csokit: kiderült, hogy mérsékelt mennyiségben 70%-os vagy magasabb kakaótartalmú étcsokit is ehetünk, mivel gazdag polifenol (procianidin) tartalma kifejezetten érvédő, érelmeszesedés gátló hatású lehet, és adatok utalnak arra, hogy a magas vérnyomást is mérsékelheti. A csokoládé, a jó minőségű étcsokoládé kis mennyiségben javíthatja a bőr véráramlását is, sőt, talán a 2-es típusú cukorbetegség kialakulásának kockázatát is mérsékelheti, így több jó okot is találhatunk magunknak, miért is ne mondjunk le a keserédes élvezetről!
Ám a fehér- és tejcsokoládék esetében ez az előny igen kismértékű vagy nem érvényesül, és ugyanez igaz a még kevésbé ajánlott bevonómasszából készült csokoládéutánzatokra is.

Zsíros halak
Bár nehéz a mai zsírellenes időkben elképzelni, hogy valami, ami “zsíros”, egészséges is lehet, bizonyos halak esetében mégis igaz, hogy minél zsírosabb, annál jobb! A zsírosabb hidegtengeri halak, mint a makréla, hering, tonhal, szardínia gazdagok omega-3 zsírsavakban, melyek egészségre gyakorolt hatása kedvező és hihetetlenül sokrétű. Az omega-3 zsírsavakból képződő anyagok gátolják a vérlemezkék összecsapódását, csökkenthetik a koleszterinszintet, sőt, olyan vegyületeket is létrehoz belőlük szervezetünk, melyek a gyulladásos folyamatok szabályozásában is fontos szerepet játszanak, így a jövőben akár biztonságosabb, mellékhatásmentesebb megoldásai lehetnének a krónikus gyulladások és fájdalmak kezelésének, például hátfájásnak mint a hagyományos módszerek és gyógyszerek. Az omega-3 zsírsavak hiánya ráadásul esetenként összefüggésbe hozható bizonyos pszichés problémák, így a depresszió kialakulásával is, igaz, ezt a témát ma nem kutatják olyan mélységben, ahogy az indokolt volna, így erről keveset tudunk. Kutatások során kimutatták azt is, hogy az omega-3 zsírsavakban gazdag halak olaja akár a fogyást is elősegítheti – megfelelő étrend mellett.

A kedvező hatások érvényesüléséhez hetente legalább egyszer, de inkább kétszer érdemes halat ennünk, ha pedig nem szeretjük a halakat, akkor érdemes lehet omega-3 zsírsavakban gazdag növényi olajakat – például lenolajat – fogyasztani, bár ezek nem ideális omega-3 források. Szakértő tanácsát kikérve halolaj alapú étrendkiegészítőket is lehet alkalmazni, ám egészségügyi problémák kezelésére vagy azok mellett orvosi felügyelet alatt használhatjuk ezeket!

0009546_1.jpg ()

Tea
A meglepően egészséges ételek egyike a tea. Bármelyik teáról legyen is szó, ha alapját a teacserje (Camellia sinensis) képezi, beleértve a zöld, fekete, fehér és oolong teát is. Igen sok tanulmány készült a tea kedvező hatásairól, melyek szerint polifenolos vegyületei révén szerepe lehet bizonyos rákos megbetegedések kialakulásának megelőzésében, csökkentheti az Alzheimer-kór kockázatát, mértékkel fogyasztva pedig akár a fogyásban is segíthet.
Érdemes azonban ügyelned a mértékletességre: nagy mennyiségben fogyasztva, esetleg kapszula formájában túl sokat alkalmazva akár egészségedet, májadat is károsíthatja, a benne található élénkítő hatású vegyületek pedig megzavarhatják álmodat. Napi 2-3 csésze zöld vagy fekete tea elkortyolgatása mellett már lehetnek a teafogyasztásnak előnyei, de nagyobb mennyiségben csak szakember felügyelete mellett alkalmazzuk!

Avokádó
Az avokádó vagy más néven aligátor körte gyümölcs a csokoládéhoz hasonlóan az aztékok megbecsült eledele volt. Magyarországon csak néhány éve kapható széles körben ez a zöldessárga húsú, olajban és E-vitaminban gazdag csemege, fogyasztása pedig főleg az újdonságok iránt nyitott emberek körében terjedt még csak el. Az avokádóról azt érdemes tudnunk, hogy ugyan nem kifejezetten fogyókúrás eledel, ám zsírsavösszetétele és béta-szitoszterol tartalma kedvezően hathat szív- és érrendszerünk védelmére, karotinoid vegyületei pedig antioxidánsként funkcionálhatnak szervezetünkben, a benne nagyobb mennyiségben megtalálható luteinnek pedig szerepet tulajdonítanak a látás épségének megőrzésében is. Az avokádót tehát érdemes gyakrabban beillesztenünk étrendünkbe, akár fűszerezve, a vaj, vajkrémek, majonéz helyettesítésére is!

Kávé

A reggeli kávézást legtöbbünk rossz szokásnak tartja, pedig rendszeres és mértékletes fogyasztásának vérnyomásemelő vagy szívinfarktus-kockázatot növelő hatása kevéssé alátámasztott. A kávé az egyik legnépszerűbb ital a világon, a növénynek három faját termesztik széles körben, ezek a Coffea arabica, C. liberica és C. robusta. A kávéfogyasztás manapság csökken, amit a különböző – idegrendszerre, szív- és érrendszerre gyakorolt – igazolt és feltételezett mellékhatások magyaráznak, ugyanakkor a kávénak számos kedvezőtlen állapot megelőzésében is szerepe lehet, egy vizsgálat szerint pedig az antioxidáns kapacitása is nagy. A kávé – úgy tűnik - megvédheti a májat bizonyos mértékben az alkohol káros hatásaitól, (de nem alkalmas a másnaposság, túlzott alkoholfogyasztás kezelésére!), és – különösen a koffeinmentes kávé rendszeres fogyasztása – kutatások szerint csökkentheti a 2-es típusú cukorbetegség kialakulásának kockázatát.
Tény, hogy a koffeinnél a túladagolás szorongást és más panaszokat válthat ki, alkalmi fogyasztóknál már 2-3 kávényi adagban, elhagyásakor pedig a megvonás tünetei jelentkeznek, ami 5-6 napig elhúzódó fáradtságként, levertségként, fejfájásként jelentkezik, ám a kutatások szerint a mérsékelt kávézásnak (napi 1-2 kávé) az előnyei is jelentősek lehetnek! 


További cikkeink a témában

Kövess Facebook-on!
X