3 napos immunerősítés citrusokkal

diétaegészségfogyókúraimmunrendszerkúra
0 0

Írta: and

Amit a citrusfélékről tudni érdemesNarancs, mandarin, grapefruit, lime, citrom: ezek az ismertebb citrusfélék, melyek hazánkban is könnyen hozzáférhetők. Igen magas C-vitamin, karotin- és flavon-tartalommal rendelkeznek, magas rosttartalmuknak köszönhetően pedig nemcsak az emésztésedet segítik, de a felesleges zsírok megkötésében is jelentős szerepet töltenek be. A grapefruit esetében – habár ismerünk sárga, zöld, és piros húsú változatot […]

0007912_1.jpg ()

Amit a citrusfélékről tudni érdemes
Narancs, mandarin, grapefruit, lime, citrom: ezek az ismertebb citrusfélék, melyek hazánkban is könnyen hozzáférhetők. Igen magas C-vitamin, karotin- és flavon-tartalommal rendelkeznek, magas rosttartalmuknak köszönhetően pedig nemcsak az emésztésedet segítik, de a felesleges zsírok megkötésében is jelentős szerepet töltenek be.

A grapefruit esetében – habár ismerünk sárga, zöld, és piros húsú változatot is – a színkülönbség nem jelent érzékelhető különbséget. Az A- és C-vitamin mellett a B-vitamin csoport is képviselteti magát ebben a gyümölcsben, az ásványi anyagok közül pedig a kálium található meg benne nagy mennyiségben. Kesernyés ízét nem mindenki szereti, de időnként 1-1 ételnek jellegzetes zamatot adhat. A mandarinoknak, klementineknek a jelentős A- és C-vitamin mennyiség mellett a folsavtartalmuk is jelentékeny.
Nem szabad elfelejteni, hogy a C-vitamin vízben oldódó vitamin, így a fel nem használódott mennyiség a vizelettel kiürül. Tehát a C-vitamint lényegében képtelenség túladagolni, bármennyit fogyaszthatsz belőle!

Sőt, nem is árt, ha influenza idején szervezeted egy kis többlet C-vitaminnal is támogatod. Ezt azonban elsősorban ne szintetikus készítményekkel, hanem egészséges, jóízű ételekkel tedd! Ha pedig a nap folyamán több alkalommal is fogyasztasz magas C-vitamin tartalmú élelmiszereket, akkor a C-vitamin ellátottságod szinte folyamatossá válik egész nap.
Ízesítésre felhasználhatod a gyümölcsök igen alaposan megmosott, megtörölt héját is – finomra reszelve. Ha cukorral kevered a gyümölcsök reszelt héját, és jól záródó üvegbe töltöd, akkor hűtőben akár 2-3 napig is tárolhatod. Fagyasztóban, vízkockákban lefagyasztva is felhasználhatod, ha a nyári limonádét vagy jegesteát szeretnéd még zamatosabbá tenni.

Amennyiben a friss, lédús gyümölcsöket hámozás után citrom vagy lime levével kevert vízbe teszed 1-2 percre, akkor nem barnulnak be. Ha a kezed valamilyen erős fűszertől vagy haltól „szagos”, alapos kézmosás után pár csepp citromlével áttöröljük, friss illatú lesz!

Jó, ha tudod…
A C-vitamin kétségtelenül segíthet egészséged megőrzésében, arra azonban érdemes odafigyelned, hogy a rendszeres, napi több grammnyi C-vitaminbevitel (vagyis a napi, rendszeres, felesleges 500 mg feletti adag) károsíthatja a veséd – akár természetes úton veszed magadhoz, akár tabletta formájában.

100 gramm narancsban, citromban, mandarinban, grapefruitban kb. 40-50 mg C-vitamin található, ami 1/3-át, vagyis mintegy 30 százalékát fedezi egy átlag felnőtt ember napi C-vitamin szükségletének.

Gyakorlati tippek a 3 napos narancskúrához
A kúra során a második nap kivételével kötelező 2 liter víz elfogyasztása is, így lesz ugyanis igazán hatékony a program! A receptekben megadott mennyiségek egy főre számított és tisztított mennyiséget jelentenek!

0007912_2.jpg ()

ELSŐ NAP

Reggeli: 2 db narancs, 2 db rozsos Abonett
A narancsokat hámozás előtt alaposan mosd le, majd hámozd meg és gerezdekre szedve Abonettel fogyaszd.

Tízórai: 20 db köles golyó, 2 db paradió
A kölescsemegét lassan, ízét élvezve falatozd, hozzá pedig ropogtasd a paradiót!

Ebéd: Citromos lazac, zeller-sárgaborsó püré
Hozzávalók:

  • 15 dkg lazacfilé
  • só, fél citromleve
  • 1 mokkáskanál olaj
  • 15 dkg főtt zeller
  • 5 dkg főtt sárgaborsó

Elkészítés:
A citromos lazachoz a lazacfilét 10 percre sózd be és fél citrom levével locsold be. Ezután pici forró olajon, serpenyőben mindkét oldalát 5-5 percig süsd. A zeller-sárgaborsó püréhez a zellert és a sárgaborsót enyhés sós vízben kb. 30 perc alatt főzd át, majd szűrd le a levét és tedd félre. Kevés főzővíz hozzáadásával, egy fakanál, turmixgép, botmixer vagy krumplinyomó segítségével egészen pürésre kell keverned. Még melegen, az átsült lazacfilével fogyaszd! Ügyelj a halban lévő szálkákra!

Uzsonna: Grapefruit szorbet, 3 dl víz
Hozzávalók:

  • 10 dkg grapefruit húsa
  • 0,5 dl 10%-Os kávétejszín
  • 1 evőkanál méz

Elkészítés:
A szorbethez a leturmixolt grapefruit húsát keverd el a mézzel és 1 dl vízzel, majd elektromos habverővel verd fel habosra. Fél órára tedd fagyasztóba, majd fagyott állapotában habverővel újra verd fel, miközben hozzákevered a kávétejszínt. Ezután újabb fél órára tedd a fagyasztóba és habverővel újra felverve, frissen fogyaszd!

Vacsora: Almás-avokádós krém lenmagos pirítóssal
Hozzávalók:

  • 10 dkg alma
  • 5 dkg light sajtkrém
  • 10 dkg avokádó (érett, puha legyen)
  • 5 dkg lenmagos kenyér
  • ízlés szerint: só és lime leve

Elkészítés:
Az avokádót és a reszelt almát a sajtkrémmel keverd össze, majd ízlés szerint fűszerezd. A pirítósszeletekre kenve, frissen fogyaszd!

0007912_3.jpg ()

MÁSODIK NAP

A kúra második napján egy nagy adag koktélt kell elfogyasztanod, korpás keksszel.
Hozzávalók:
5 dl friss narancslé, 2 dl friss lime leve, 1 dl friss citromlé, 2 dl friss grapefruitlé, 3 evőkanál méz és 1, 5 liter ivóvíz vagy forrásvíz – de nem ásványvíz!
24 darab CUKOR STOP korpás keksz

A fentiekből kevert „koktélt” oszd 6 adagra, és 1,5 –2 óránként 1 adagnyit igyál meg belőle!
Minden adaghoz 4 db korpás kekszet is egyél!

HARMADIK NAP

Reggeli: Elvis kedvence, korszerűbben
Hozzávalók:

  • 5 dkg sokmagos toast kenyér
  • 2 dkg reszelt trappista light sajt
  • 2 dkg light margarin
  • 10 dkg körte

Elkészítés:
A toast kenyérszeleteket a margarinnal kikevert reszelt sajttal kend meg. A körtét szeleteld vékonyra, és rakd meg velük a megkent kenyérszeleteket. Ezután csukd össze, és összecsukható melegszendvics-sütőben süsd készre.

Tízórai: 3 db Győri Jó Reggelt keksz

Ebéd: Grapefruitos csirkeragu, ízes vadrizzsel
Hozzávalók:

  • 10 dkg kockázott csirkemell,
  • 15 dkg kockázott friss grapefruit húsa
  • 1 teáskanál olaj
  • 3 púpozott evőkanál előáztatott vadrizs
  • só, őrölt fehér bors
  • 1 lime lereszelt héja

Elkészítés:
Először a lime-os vadrizst készítsd el. Ehhez 2, 5 dl vízben keverj el 3 púpozott evőkanál előáztatott vadrizst, ízesítsd sóval és a fele mennyiségű reszelt lime héjával. Lassú tűzön főzd, és ha kész, keverd hozzá a maradék, friss reszelt lime héját is. Közben a grapefruitos csirkeragut is elkészítheted. A kockázott csirkemellet sózd, borsozd és a kockázott grapefruittal 1 teáskanál forró olajon, kisebb méretű serpenyőben alaposan pirítsd át. Kevés vizet aláöntve kb. 15 perc alatt párold készre. A ragut a meleg vadrizsre halmozva falatozz!

0007912_4.jpg ()

Uzsonna: Rizsfelfújt mandarinöntettel
Hozzávalók:

  • 10 dkg mandarin
  • 2×1 dkg margarin
  • 5 dkg rizs
  • 1 dkg mazsola
  • 2 dl 1, 5%-s tej
  • 1 tojás
  • 2 dkg barna cukor
  • 1 evőkanál méz
  • ízlés szerint: só, reszelt mandarinhéj

Rizsfelfújt:
A mandarinöntethez az almalevet forrald fel, majd add hozzá a kockázott mandarint és a barnacukrot. Addig főzd (kb. 5 perc), amíg kissé be nem sűrűsödik. És már kezdheted is előmelegíteni a sütőt!

A forrásban lévő, ízlés szerint picit sózott tejbe állandó keverés mellett szórd a rizst és továbbra is kevergetve főzd készre. Ha elkészült, add hozzá a mazsolát és a mézet, a tojássárgáját. Közben egy tűzálló tálkát kenj ki margarinnal, a tojásfehérjéből pedig verj fel kemény habot. A kikent tűzálló tálba öntsd a rizses masszát, s tetejére halmozd rá és simítsd el a felvert tojáshabot. Nem lefedve 10 percre tedd az előmelegített sütőbe. A felfújtat hidegen és melegen is fogyaszthatod, a mandarinöntettel meglocsolva.

Vacsora: Narancsos–fetás zöldsaláta, félbarna kenyér
Hozzávalók:

  • 10 dkg jégsaláta
  • 10 dkg narancs
  • 5 dkg sárgarépa
  • 5 dkg kígyóuborka
  • 5 dkg retek
  • 5 dkg feta sajt
  • 0,5 dl joghurt
  • 0,5 dl majonéz
  • ízlés szerint só, mustár, fokhagyma
  • 5 dkg félbarna kenyér

Elkészítés:
Egy tálban keverj a joghurtból, majonézből, ízlés szerinti mennyiségű sóból, mustárból, fokhagymából egy fűszerezett öntetet és add hozzá a falatnyi darabokra tépkedett salátát, a finomra reszelt zöldségeket és a hártyájától megtisztított, szeletelt narancsot. Tálaláskor a fetasajtot felkockázva szórd a tetejére! Félbarna kenyérrel, frissen fogyaszd!


További cikkeink a témában