Főoldal > EGÉSZSÉG > Tüdőgyulladás: jobban vagyok, miért szedjem az antibiotikumot?

Tüdőgyulladás: jobban vagyok, miért szedjem az antibiotikumot?

antibiotikumbetegségegészséggyógyszergyógyulásszövődménytüdőgyulladástünet
0

Írta:

A tüdőgyulladás tünetei rendszerint hirtelen, rövid idő alatt jelentkeznek, ám a gyógyulás jóval lassabb folyamat, a teljes felépülésig akár több hét is eltelhet.

Dr. Tárnok Ildikó tüdőgyógyász, a Tüdőközpont orvosa a betegség kezelésével és az antibiotikumok szedésével kapcsolatban osztott meg fontos tudnivalókat.

A ki nem feküdt nátha következménye is lehet

A tüdőgyulladások többségénél általában egy felső légúti fertőzés  -megfázás, nátha- a kiinduló probléma. Ha ezt nem megfelelően kezeljük, akkor a fertőzés az alsó légutakra húzódhat: légcső-, hörgő-, vagy ha a tüdőszövetre is ráterjed a fertőzés, akkor tüdőgyulladás alakulhat ki.

A röntgen vizsgálat sokat elárul

Mellkas röntgen elvégzése után lehet megállapítani, hogy valóban tüdőgyulladás zajlik-e a szervezetben – fontos elkülöníteni például a nagyon hasonló tüneteket produkáló hörgőgyulladástól. A tüdőröntgen képet ad arról is, hogy milyen kiterjedésű a betegség: kis elváltozásról, vagy súlyosabb, kétoldali tüdőgyulladásról van-e szó, esetleg szövődményként mellhártyagyulladás is fennáll-e.

Vírus vagy baktérium okozza?

A kezelés függ a betegség típusától: ha vírusos tüdőgyulladásról van szó, akkor alapvetően tüneti kezelést javasolt: ágynyugalom, bőséges folyadékfogyasztás, láz- és köhögéscsillapítás. Baktérium okozta fertőzés esetén a tünetek alapján tudjuk elkülöníteni, hogy típusos vagy atípusos tüdőgyulladással van-e dolgunk.

Jellegzetes különbség, hogy a Pneumococcus baktérium okozta típusos tüdőgyulladás markáns tünetekkel jár: magas láz, hidegrázás, mellkasi fájdalom, köhögés, gennyes köpetürítés jelentkezhet és általános gyengeség érzés, elesett állapot kíséri. Ha a megbetegedés hátterében atípusos kórokozó szerepel, magas láz helyett hőemelkedés, kínzó ingerköhögés, influenzaszerű tünetek -fejfájás, végtag-, izom- és ízületi fájdalom- jellemzőek, és hasi panaszok is társulhatnak.

33909710 - cute young brunette taking a pill with a glass of water at home

Ne hagyja félbe az antibiotikum kúrát!

Baktérium okozta tüdőgyulladás kezelése antibiotikummal történik. Attól függően, hogy típusos vagy atípusos, más-más hatóanyagú antibiotikumra lehet szükség. Ha nem lehet egyértelműen eldönteni, hogy melyik típussal van dolgunk, akkor egy időben akár kétféle antibiotikum szedésére is szükség lehet a gyógyulás érdekében.

A felírt gyógyszereket a megadott adagolás szerint és ideig kell szedni! Ettől eltérni nem szabad akkor sem, ha már jobban érezzük magunkat. Ha túl korán abbahagyjuk az antibiotikum szedését, a tünetek kiújulhatnak, még komolyabb tünetek, szövődmények jelentkezhetnek, másrészt ellenállóvá válik a baktérium az adott antibiotikumra, tehát sokkal nehezebben lesz kezelhető a betegség.

Forrás: Tüdőközpont


További cikkeink a témában

Kövess Facebook-on!
X