Főoldal > EGÉSZSÉG > 7 ok, amiért állandóan pisilned kell

7 ok, amiért állandóan pisilned kell

húgyhólyagpisilésstresszterhesség
0

Írta:

Többet jársz a mosdóba, mint általában szoktál? Állandóan pisilned kell, pedig nem is fáztál fel? A következő okok állhatnak a háttérben!

1. Többet iszol a kelleténél

Minél többet iszol, annál többet kell járnod a mosdóba – ilyen egyszerű! Bár az egyéni vízfogyasztást több faktor is befolyásolhatja (pl. időjárás, hőmérséklet, edzettségi szint, nem, magasság, testsúly, terhesség stb.), a vizelet színéből elég könnyen megállapítható, ha többet iszol a kelleténél. Amennyiben a vizeleted halványsárga színű, pont normális a vízfogyasztásod, ha viszont átlátszó, akkor igyál kicsit kevesebbet!

2. Vizelethajtó ételeket, italokat fogyasztasz

A fűszeres ételekre könnyen megszomjazhatsz, de a gyakori kávé-, tea- és szódafogyasztás sem tesz jót a beleknek, mert dehidratálnak és kihajtják a vizet a szervezetből. Ha erre gyanakszol, érdemes átgondolni az étrendet és felülvizsgálni a folyadékfogyasztásodat!

3. Húgyúti fertőzésed van

Könnyebben össze lehet szedni, mint gondolnád! A nem megfelelő tisztaságú publikus illemhelyek használata, a rosszul használt WC-papír, a szex utáni tisztálkodás elmulasztása, de akár a pisilés visszatartása is irritálhatja a hólyagodat. Ha egy-két napon belül önmagától nem javul a helyzet, látogasd meg a háziorvosodat!

4. Áldott állapotban vagy

Az első trimeszterben felgyorsul a vérkeringés, ezért a veséknek duplán kell kiválasztania a felesleges folyadékot a szervezetből. A második és a harmadik trimeszterben ez csak fokozódik, hiszen a kisbaba mérete és helyezkedése is jelentősen befolyásolja a hólyag telítettségét. A terhesség utolsó felében például könnyen kialakulhat az inkontinencia, mely a szülés utáni pár hétben önmagától elmúlik.

5. Méhnyakrák

A legelső jelek egyike, ha az átlagosnál többet mész a mosdóba, hiszen a daganat folyamatosan nyomja a húgyhólyagodat. Ha a gyakori pisilés mellett vérzést és hasi fájdalmat észlelsz, valamint fájdalmas a menstruáció és a szexuális együttlét is, mielőbb keresd fel a nőgyógyászodat!

6. Az átlagosnál kisebb a hólyagod

Egy átlagos hólyag 3-5 decilitert képes befogadni, de létezik, hogy valakinek egy bögre tea elfogyasztása után is pisilnie kell. A hólyag pontos méretét csak az ultrahang és a nőgyógyász szakértő tudja megmondani, de a méret ellen sajnos így sem lehet sok mindent tenni.

7. Ideges vagy

Mindig pisilned kell egy vizsgázás vagy egy meeting előtt? Ha sokat stresszelsz vagy többet szorongsz az átlagosnál, van, hogy csak az agyad irányítja az egészet – ezzel nem érdemes törődni! Amennyiben viszont sokszor ok nélkül jön rád a pisilési kényszer (vagy hivatalos nevén a neurogén eredetű elégtelen hólyagműködés), érdemes kivizsgáltatni magad, hiszen bizonyos esetekben különböző betegségek első tüneteként is jelentkezhet.

Fotó: 123RF


További cikkeink a témában

Kövess Facebook-on!
X