Főoldal > EGÉSZSÉG > Ezért fogyassz mézet minden nap!

Ezért fogyassz mézet minden nap!

édesítőszeregészségmez
0

Írta:

A méz a legtermészetesebb és egyben legfinomabb természetes édesítőszerünk. De emellett rengeteg olyan élettani hatása is van, ami miatt kötelező jellegűvé kellene tenni a méz mindennapi fogyasztását, különösen ebben a vírusokkal teli időszakban.

A méz valódi “gyógynedű”, hiszen a benne rejlő rengeteg értékes anyag rendkívül jó hatással van az egészségre. Annyira elterjedt és hatásos ezzel az édes masszával való gyógyítás, hogy külön nevet is adtak neki: apiterápiának hívják a méz gyógyászatba való bevonását.

Tele van vitaminokkal és ásványi anyagokkal

A szervezetnek mindig szüksége van megfelelő mennyiségű vitaminokra és ásványi anyagokra, ám ilyenkor télen különösen nagy hangsúlyt kell fektetni ezek bevitelére, pótlására. A méz bővelkedik kalciumban, rézben, vasban, magnéziumban, mangánban, foszforban, káliumban, és B-vitaminokban és C-vitaminban is. Azok a mézek, amelyek sötétebbek, több ásványi anyagot tartalmaznak, mint a világos színűek.

Baktériumölő

Neked is eleged van az állandó antibiotikum szedéséből? Képzeld, a méz még a bakteriális megbetegedéseket is eredményesen tudja kezelni, hiszen természetes antibiotikum. Persze nem szabad az egészséggel játszani, ha az orvos szerint mindenképpen be kell venned a pirulákat, valószínűleg nem tehetsz mást. Megelőzésként azonban, még a betegség kialakulása kezdetén fogyassz többet belőle, mint amennyit szoktál, hátha elkerülöd a lórúgásszerű gyógyszerek szedését.

37509352 - honey in a wooden spoon and jar on a blue background

Természetes köptető

Ha egy megfázás következtében már a köhögés is kínoz, mindenképpen fordulj segítségért a mézhez. Nem szabad hagyni ugyanis, hogy a tüdőben lerakódjon a váladék, fel kell szakítani, ki kell takarítani a szervezetből. Ha a köhögés még nem ölt olyan nagy méreteket, hogy patikába kellene rohanni gyógyszerért, használd ki a méz jótékony hatását. Egy kisebb befőttesüvegben keverj össze mézet feldarabolt citrommal és reszelt gyömbérrel, és napi 4-5 alkalommal fogyassz belőle 1-2 evőkanálnyit. Hihetetlenül hatásos módon pucolja ki a szervezetedet.

Fertőtlenít

Nem véletlen, hogy fájó torokra leginkább a méz fogyasztását szokták javasolni a népi gyógyászatban. A méz ugyanis remek fertőtlenítő és fájdalomcsillapító hatással is bír. Egy-két evőkanál után már érzed is jótékony hatását. De nem csak a fájó toroknak nyújt hatékony segítséget, régen még a sebek fertőtlenítésére is használták, és igen hatásos gyógymódnak bizonyult.

A méz egyéb, meglepő jótékony hatásai:

  • vértisztító
  • jót tesz az emésztésnek
  • serkenti a vérkeringést
  • jó hatással van az izomzat, így a szívizomzat működésére is
  • vérnyomáscsökkentő
  • beindítja a boldogsághormonok termelődését is

Fotó: 123RF


További cikkeink a témában

Kövess Facebook-on!
X