Főoldal > EGÉSZSÉG > Aranyér terhesség során, szülés után: mi a teendő?

Aranyér terhesség során, szülés után: mi a teendő?

aranyéremésztésfájdalomszülésvárandósságvégbélvérzés
0

Írta:

A várandósság egy sor olyan változást hoz létre a szervezet működésében, melyek igen kellemetlen tünetekkel járnak. Ilyen többek között az aranyér is, mely beárnyékolja a várakozás örömét.

Ennek ellenére csak kevesen vannak, akik segítséget is kérnek. Hogy mi ekkor a teendő, illetve miként lehet megelőzni a problémát, arról dr. Baranyai Lászlót, a Trombózisközpont aranyér specialistáját kérdeztük.

Vérfoltok a WC papíron terhesség során- nagy riadalmat kelthet

Az emberben mindig nagy riadalmat kelt, ha vért lát a WC papíron- ez a félelem a várandós kismamák esetén hatványozott, hiszen a saját egészsége mellet a gyermekéért is aggódik. A végbélből származó, élénkpiros vérrel pedig viszonylag gyakran találkozhatnak a leendő anyukák.

A terhesség hormonális változással jár- a magas hormonszint meglazítja a medence ízületeit, az izmokat, továbbá megnöveli a keringő vérmennyiséget, tágulnak az erek, a visszerek is. Ezekhez az átalakulásokhoz társul, hogy a méh és a baba növekedése nyomást gyakorol a vénákra, így bennük vérpangás alakul ki, ami kedvez az aranyér kialakulásának. A helyzetet csak rontja a kismamákat gyakran érintő székrekedés is, hiszen az erőlködés tovább fokozza a panaszokat. Ugyanez igaz a szülésre is, hiszen a kitolási fázisban gyakran előre is esik az aranyér.

Aranyér leggyakoribb tünetei

  • Vérzés (akár a WC papíron, akár a WC kagylóban)
  • Székelés közben fájdalom
  • Néhány esetben ki is tapintható
  • Gyulladás esetén állandósult fájdalom

35560931 - pregnant woman belly. pregnancy concept

Figyeljen oda életmódjára!

Aranyér esetén – illetve megelőzés gyanánt- nagyon fontos a megfelelő életmód betartása. Oda kell figyelni a bőséges folyadékfogyasztás mellett a rostban dús táplálkozásra, továbbá a rendszeres testmozgásra is, hiszen ezek mind fokozzák a bélműködést, a vérkeringést és csökkentik a székrekedést. Igen jó szolgálatot tehet még a gátizom torna, valamint meleg (nem forró!) ülőfürdő is. Fájdalom esetén alkalmazzon hideg borogatást, jeget a fájdalmas érre!

Jó hír, hogy sok esetben ennyi elegendő is a javuláshoz, ráadásul gyakran előfordul, hogy a szülést követően az aranyeres panaszok maguktól rendeződnek.

Krémekkel, kenőcsökkel a panaszok ellen

Amennyiben a kismamának sok bosszúságot, illetve fájdalmat okoz az aranyér, érdemes szakemberrel konzultálni, aki direkt erre a célra kifejlesztett krémeket, kenőcsöket ajánl, melyek biztonsággal alkalmazhatóak terhesség és szoptatás esetén is- mondja dr. Baranyai László, a Trombózisközpont aranyér specialistája.

Ha az aranyér nem múlik

Sajnos előfordulhat, hogy a panaszok nem szűnnek meg a szülés után sem, vagy időről időre kiújul. Ekkor mindenképp szakemberhez kell fordulni, mert az elhanyagolt aranyér súlyos szövődményekhez vezethet. Különösen következő terhesség előtt lehet, hogy műtétre van szükség, mely sokszor megoldható ambulánsan is, ám igen előrehaladott esetben kórházi benntartózkodás indokolt.

Forrás: Trombózisközpont


További cikkeink a témában

Kövess Facebook-on!
X