Főoldal > wellness > Ezekre a vizsgálatokra minden nőnek rendszeresen kellene járnia

Ezekre a vizsgálatokra minden nőnek rendszeresen kellene járnia

betegségegészséglaborméhnyakrákmellrákorvosszűrővizsgálatvérvétel
0 0

Írta:

Ha szeretnél egészségesen élni, akkor ezekre a szűrővizsgálatokra mindenképp szakíts időt!

Bőrgyógyászati szűrővizsgálat

Bár bőrgyógyászhoz kortól és nemtől függetlenül mindenkinek érdemes legalább évente ellátogatnia, nőként azonban a nyáron viselt lengébb ruhadarabok és napozási szokások miatt nagyobb veszélynek vagyunk kitéve. A szűrővizsgálat az anyajegyek vizsgálata mellett az újonnan keletkező foltokra is kiterjed. Fontos, hogy panaszmentesen is rendszeresen be kell iktatni a vizsgálatot, viszont az anyajegy elváltozása, megnagyobbodása, elszíneződése esetén azonnal orvoshoz kell fordulni.

Mellrákszűrés

A mammográfia előszobája a rendszeres önvizsgálat, amelyet már serdülőkortól érdemes elsajátítania minden nőnek. Tapintással naponta érdemes megvizsgálni a melleket, hiszen fiatal korban nem javasolják a röntgent, mert az emlő állománya miatt ekkor még kevésbé megbízható eredményt kapnánk. A mammográfia 40 éves kor felett kötelező, de családi halmozódás esetén már korábban is igénybe vehetjük, amit általában emlőultrahanggal egészítenek ki.

Méhnyakrák szűrés

Komplex nőgyógyászati vizsgálatra a szexuális élet kezdetét követően érdemes bejelentkezni. A vizsgálat legfontosabb része a méhnyakrák szűrés, hiszen ha időben kiderül a betegség, szinte 100%-ban gyógyítható. Emellett a női nemi szervek manuális és műszeres vizsgálata, hüvelyi ultrahang, illetve a mellek tapintásos vizsgálata zajlik az évenkénti nőgyógyászati vizsgálaton.

Vérkép

A laborvizsgálatot évente egyszer megismételni ugyanannyira fontos a férfiak számára is, azonban van néhány olyan érték, amely csak nők esetében fontos. Ilyen például a pajzsmirigy működésére vonatkozó TSH szint, aminek kiugró értékeire a nők hormonális okokból sokkal hajlamosabbak, mint a férfiak. Ráadásul a pajzsmirigy-problémák akár meddőséghez is vezethetnek, ezért érdemes fokozott figyelmet szentelni neki.

Fotó: 123RF


További cikkeink a témában

illatokkatie loxton

Kapcsolj tavaszi üzemmódra!

Írta:
4 napja 0 0

Hónapokon keresztül uralta a szürke és hideg időjárás a mindennapjainkat, de most úgy tűnik, ennek végre búcsút mondhatunk. Bár még hűvösek a reggelek, de a tavasz első napsugarai egyre többször mutatják meg magukat, így itt az idő, hogy mi is újra lendületbe kerüljünk. Íme néhány tipp, amellyel elkezdhetünk hangolódni az újjászületés időszakára.

egészségmegőrzésjód

Jód: barát vagy ellenség pajzsmirigyzavar esetén?

Írta:
4 napja 0 0

A jód igen fontos anyag a pajzsmirigy egészséges működése szempontjából, így sokan úgy gondolják, a szerv bármely problémája esetén csak jót tehetnek vele, ha pluszban beviszik, pl.étrendkiegészítő formájában vagy várandós vitamin egyik alkotójaként. Dr. Békési Gábor PhD, a Budai Endokrinközpont pajzsmirigy specialistája elárulja, vajon a jód tényleg használ, vagy inkább árt pajzsmirigyzavarok fennállásakor.