Főoldal > wellness > A kialvatlanság 4 hosszú távú veszélye

A kialvatlanság 4 hosszú távú veszélye

álmosalvásfáradtkároskialvatlanmegelőzéspihenés
0 0

Írta:

A kevés alvás nem csak dekoncentrációval és nehézkesebb munkavégzéssel jár, de a rendszeres alváshiány akár komolyabb veszélyeket is rejthet magában, mint azt a legtöbben gondolnák.

Csontritkulás

A nőket egyébként is nagyobb eséllyel fenyegető csontritkulást csak fokozhatjuk azzal, ha nem alszunk eleget. Csontjaink nem tudnak megfelelően regenerálódni az éjszaka folyamán, ha az alváson próbálunk időt spórolni. Sokkal gyengébbek, törékenyebbek lesznek. Ráadásul lényegesen fiatalabb életkorban jelentkeznek az első tünetek, mint azoknál, akik a megfelelő mennyiségű és minőségű pihenést nem adják alább.

Daganatos megbetegedések

A kevés alvás akár a rák kialakulásának kockázatát is növelheti. A sorozatos kialvatlanság miatt ugyanis a szervek regenerálódási folyamatának ideje is lerövidül, ami hosszú távon igen káros. Különböző daganatos betegségekhez vezethet, sőt a már a kialakult daganatok agresszivitásának fokozódásával is járhat, ha nem pihenünk eleget.

Szívbetegségek

Kutatások bebizonyították, hogy azoknál az embereknél, akik napi 6 órát, vagy annál kevesebbet alszanak, jóval nagyobb az esély a szívbetegségek kialakulására. Nagy rizikófaktor azonban az is, ha nem alszunk elég mélyen, és többször felébredünk éjszaka. Az alvásproblémákon sporttal, meditációval, aktív kikapcsolódással sokat segíthetünk, azonban érdemes orvoshoz fordulni, ha a panaszunk huzamosabb ideje fennáll már.

Öregedés

A kialvatlanság nem csak az egészségre nézve káros, de a külsőnek sem tesz jót. Aki nem alszik eleget, vagy nem elég mélyen, annak az öregedési folyamatai is felgyorsulnak. Az arcbőr ráncosabb, szárazabb, rugalmatlanabb lesz, a pigmentáció pedig sokkal egyenetlenebb. Ezek pedig szintén az éjszakai regenerálódási idő lerövidülésével hozhatóak összefüggésbe.


További cikkeink a témában

illatokkatie loxton

Kapcsolj tavaszi üzemmódra!

Írta:
4 napja 0 0

Hónapokon keresztül uralta a szürke és hideg időjárás a mindennapjainkat, de most úgy tűnik, ennek végre búcsút mondhatunk. Bár még hűvösek a reggelek, de a tavasz első napsugarai egyre többször mutatják meg magukat, így itt az idő, hogy mi is újra lendületbe kerüljünk. Íme néhány tipp, amellyel elkezdhetünk hangolódni az újjászületés időszakára.

egészségmegőrzésjód

Jód: barát vagy ellenség pajzsmirigyzavar esetén?

Írta:
4 napja 0 0

A jód igen fontos anyag a pajzsmirigy egészséges működése szempontjából, így sokan úgy gondolják, a szerv bármely problémája esetén csak jót tehetnek vele, ha pluszban beviszik, pl.étrendkiegészítő formájában vagy várandós vitamin egyik alkotójaként. Dr. Békési Gábor PhD, a Budai Endokrinközpont pajzsmirigy specialistája elárulja, vajon a jód tényleg használ, vagy inkább árt pajzsmirigyzavarok fennállásakor.