Főoldal > EGÉSZSÉG > A cékla jótékony hatásai

A cékla jótékony hatásai

céklatáplálkozásvitamin
0

Írta:

Ez a lila színű zöldség nemcsak finom és ízletes, de jótékony hatású vitaminokkal és ásványi anyagokkal is tele van. Most eláruljuk neked, miért is érdemes rendszeres céklát enned – már kezdd el ma este!

Csökkenti a vérnyomást

A kutatások szerint a cékla leve rengeteg nitrátot tartalmaz, mely a szervezetben salétromsavvá alakulva ellazítja és növeli a vérerek körfogatát. Rendszeres fogyasztásával még az is lehet, hogy a vérnyomáscsökkentő gyógyszereid mennyiségét is csökkentheti a házi orvosod.

Növeli a fizikai erőnlétet

Egy 2012-es tanulmány szerint már két pohár céklalé növeli a testünkben lévő vérplazmák salétromsavjának szintjét – ez pedig azért jó, mert nő a fizikai teljesítőképességünk. Egy izzasztó edzés előtt mindenképpen próbáld ki.

Javítja a memóriát

A cékla rendszeres fogyasztásával kevesebb esélyünk lesz a demenciára és az Alzheimer-kórra – ez szintén a benne található (vérképzést és véráramlást is egyaránt fokozó) nitrátoknak köszönhető.

95900340 - fresh beets juice in glass on a wooden background

Ellazítja az izmokat

Izomláz esetén eddig mindig banánt ettél? A céklát is érdemes kipróbálnod, mert legalább annyi kálium található benne, mint az egzotikus gyümölcsben! A céklában lévő ásványi elektrolitok ráadásul az idegek ellazításában is segítenek, tehát egy-egy nagyobb prezentáció előtt is a segítségedre lehet ez a zöldség.

Stabilizálja a koleszterinszintet

Egy 2011-es tanulmány szerint a céklakivonat csökkenti a szervezetünkben lévő trigliceridek mennyiségét és a rossz (LDL) koleszterinszintet, ezzel párhuzamosan pedig növeli a jó (HDL) koleszterinszintet. A kutatás eredményei szerint ez a jótékony hatás a cékla fitonutrienseinek és flavonoidjainak köszönhető.

Elpusztítja a méreganyagokat

A téli hónapokban különösen könnyű elkapni egy-egy vírust vagy bakteriális fertőzést – a cékla ezek ellen is kitűnő védelmet nyújt, hiszen a benne található értékes vitaminok és ásványi anyagok növelik az immunrendszer védekezőképességét és kiszűrik a szervezetre káros baktériumokat.

Fotó: 123RF


További cikkeink a témában

Kövess Facebook-on!
X