Főoldal > EGÉSZSÉG > 5 nélkülözhetetlen vitamin

5 nélkülözhetetlen vitamin

egészségimmunrendszervitamin
0

Írta:

A C-vitamin mellett a D-vitamin és a folsav is hatékonyan erősíti az immunrendszert.

Az influenzaszezonban jelentősen megnő a különböző betegség kialakulásának kockázata. Hogyan erősítheted meg úgy az immunrendszered, hogy ne kapj el semmit? A kiegyensúlyozott diéta, a rendszeres testmozgás és a réteges öltözködés mind-mind gondoskodik egészségedről, ahogy az alábbi öt vitamin is.

Egészséges életmóddal és jól összeállított diétával alapvetően elkerülhetők a különböző vitaminhiányok. Azonban, ha azt tapasztalod, hogy gyakran vagy fáradt és egyik betegségből a másikba esel, érdemes felkeresni háziorvosodat, hogy a vérképből megtudd, mely vitaminokból szenved hiányt a szervezeted.

D-vitamin

A D-vitamin hiány korántsem annyira ritka, mint gondolnánk, különösen télen. Magyarországon a téli időszak végére a lakosság 90 százaléka D-vitamin hiányossá válik, a statisztikák szerint. Hogy mi az oka ennek az ijesztő adatnak? A sötét napokon a szervezet nem jut napsütéshez, ezáltal nem képes elegendő D-vitamint előállítani. A zsírban oldódó vitamin pedig különösen fontos lenne az évnek ebben a szakaszában, mivel erősíti az immunrendszert és véd a különböző fertőzésektől.

Ajánlott napi adagja, napfénymentes időszakokban: 20 µg

Legjobb forrásai: halak (tonhal, lazac és szardínia), tojás, tejtermékek, olajok, avokádó, gomba.

Fontos azonban megjegyezni, hogy abban az esetben, ha már fennáll a D-vitamin hiány, ételekből nem lehet azt fedezni, így táplálék-kiegészítő szedése ajánlott.

Folsav

A folsav a B-vitaminok csoportjába tartozik, és sokan magzatvédő vitaminként ismerik. Ugyanis a megfelelő sejtosztódásért és -növekedésért felelős. Emellett a mentális egészségről is a folsav gondoskodik. Folsav hiány esetén az immunrendszer jelentősen legyengül, így fogékonyabbá válik a szervezet a betegségekre.

Ajánlott napi adagja: 300 µg, várandós kismamáknak 550-800 µg bevitele is javasolt.

Legjobb forrásai: cékla, máj, leveles zöldek, hüvelyesek, zabpehely, cseresznye, eper, mogyoró.

A folsavnál is érdemes tudni, hogy a mesterséges készítményekből nagyobb arányban szívódik fel, mint a természetes forrásokból.

C-vitamin

Bár, a közhiedelemmel ellentétben, a C-vitamin nem véd meg a megfázásoktól, jelentősen képes lerövidíteni a betegségek idejét. C-vitamin hiány esetén ugyanis a szervezet nem képes hatékonyan felvenni a harcot a baktériumokkal. Emiatt ilyenkor a C-vitamin dús étkezés mellett a táplálék-kiegészítő szedése is nélkülözhetetlen.

Ajánlott napi adagja: nők számára 95 mg, férfiak számára 110 mg.

Legjobb forrásai: citrusok, kaliforniai paprika (közel háromszor annyi C-vitamint tartalmaz, mint a narancs), áfonya, brokkoli, kelkáposzta, zöld levelesek.

A-vitamin

Az A-vitaminról elsőre a látás ugrik be mindenkinek, pedig télen fontos egészségmegőrző szerepe van. Az A-vitamin hiány szoros összefüggésbe hozható a csökkent immunválasszal és a fertőzések növekvő kockázatával. A bakteriális, gombás vagy vírusos fertőzésekkel szemben egyaránt védelmet nyújt és segít leküzdésükben. Az emberi szervezet képes előállítani béta-karotinból, ez az úgynevezett elővitaminja.

Ajánlott napi adagja: nők számára 0,8 mg, férfiak számára 1 mg.

Legjobb forrásai: tonhal, répa, édesburgonya, leveles zöldek, tojássárgája, tejtermékek.

E-vitamin

Az E-vitamin zsírban oldódik, ezért a szervezet viszonylag hosszabb ideig képes raktározni, viszont sajnos igen kevés élelmiszerben található meg. Fő forrásai ráadásul zsírdúsak, így az alacsony zsírtartalmú diétát folytatók gyakran E-vitamin hiányban szenvednek. Pedig egy igen erős antioxidáns, így hatékonyan erősíti az immunrendszert. Segítségével rengeteg betegségtől tarthatjuk távol magunkat, beleértve a fertőzéseket, a rákot és a porckopást is.

Ajánlott napi adagja: nők számára 12 mg, férfiak számára 14 mg

Legjobb forrásai: magvak, növényi olajak, teljes kiőrlésű gabonák.

Fotó: 123RF


További cikkeink a témában

Kövess Facebook-on!
X