Főoldal > EGÉSZSÉG > 12 ok, ami miatt idősebbnek tűnsz télen

12 ok, ami miatt idősebbnek tűnsz télen

bőrbőrápolásegészségétkezéshidratálásidőjárásmozgásöregedéssportszépség
0

Írta:

Az évnek ebben a szakaszában sokszor száraz és sápadt a bőröd, de nem csak a hideg időjárás miatt tűnhetsz öregebbnek. Van néhány apróság, amire ilyenkor nem árt odafigyelned.

1. Kevesebb a nedvesség a levegőben

A tél egyik kellemetlen jellemzője, hogy hideg és száraz, amitől nem tűnik fiatalosabbnak a bőröd. Egyes betegségek jelei, így a rosacea okozta bőrpír és értágulat ilyenkor még inkább meglátszik. Ezért is figyelj a téli bőrápolásra.

2. Nagyobb a nyomás rajtad

Az év végi hajtás és az ünnepek időszaka számos stresszhelyzetet teremt. Emiatt növekedhet a kortizolszinted, ami szintén rossz hatással lehet a bőrödre. Próbálj meg legalább egy-egy pihentető, kímélő napot, akár otthon is beiktatni.

3. Nem használsz fényvédőt

Bár az UV-B intenzitás télen csökken, ám az UV-A sugarak is DNS károsodást, valamint komolyabb betegséget okozhatnak. Főleg hosszabb szabadban tartózkodás, túra vagy sportolás idején gondolj erre.

4. Túl forró vízben fürdesz

Lehet, hogy ettől csodásan felmelegszel, de a bőrödet is tovább száríthatja. Próbáld meg mérsékelni a hőmérsékletet, akár tusolsz, akár a kádba ülsz bele.

5. Ugyanazokat a bőrápolókat használod, mint nyáron

Ahogy a ruházatodon is változtatsz, így a bőrápolásban is alkalmazkodnod kell a téli időszakhoz. Ilyenkor jöhetnek jól például az ultra hidratáló krémek.

6. Túl erős bőrtisztítkat használsz

Ilyenkor még érzékenyebb a bőröd, ha rosszul választasz a bőrtisztítók közül, akkor még repedezettebb lehet. Használj olyanokat, amelyek olaj alapúak és nem szárítják tovább a bőrödet.

7. Figyelj az étkezésre

Ahogy a mondás szól, az vagy, amit megeszel. Habár ilyenkor nagy a kísértés sokféle ünnepi étek kapcsán, de az egészséges bőrhöz friss gyümölcsök és zöldségek is kellenek.

8. Kevés napfényhez jutsz

A D- és a K-vitamin szintje csökken a szervezetedben, ez is hozzájárul ahhoz, hogy karikásabbnak tűnnek a szemeid. Ne rohanj azonnal a szoliba, próbálj meg amennyire lehet a napfényből feltöltődni.

Man walking with his yellow labrador retriever in winter landscape

9. Túl meleg és száraz az otthonod

Télen mindenkinek jól esik egy kis bevackolás, de ettől is tűnhetsz idősebbnek. Egy picit vedd vissza a hőfokot, a száraz levegőt pedig párásító használatával kerülheted el a legegyszerűbben.

10. Kevesebbet mozogsz

Természetes dolog, hogy a dermesztő hidegben nehezebb elindulni, de ilyenkor is szükséged van heti több alkalommal a testmozgásra. Ha nagyon rosszul viseled a fagyos időszakot, akkor menj edzőterembe.

11. Bőrradírt használsz

Szakemberek szerint ez téli időszakban többet árthat, mint amennyit használ. Ha nem izzadt vagy piszkos az arcod, akkor elég lehet, ha naponta egyszer megmosod, bőrnyugtató szappant használatával.

12. Túl sokat mosod a kezed

Természetes, hogy a betegségek elleni védekezés miatt ilyenkor még jobban figyelsz arra, hogy tiszta legyen a kezed, de ez is szárítja a bőrödet. Ne felejts el utána valamilyen krémet használni.

Fotó: 123RF


További cikkeink a témában

Kövess Facebook-on!
X