Főoldal > EGÉSZSÉG > Ha megfáztál, ezek az ételek segítenek gyógyulni

Ha megfáztál, ezek az ételek segítenek gyógyulni

betegségételmegfázásnátha
0

Írta:

Ha beteg leszel, akkor a szervezetnek extra „üzemanyagra” van szüksége, hogy az immunrendszered felvegye a baktériumokkal a küzdelmet. Szakértők szerint, ilyenkor az egyik legjobb fegyver az, amit eszel vagy iszol.

A megfelelő tápanyagok képesek lendületbe hozni a szervezeted védekezőrendszerét, segítenek néhány kellemetlen tünetet csillapítani és gyorsabban talpra állni. Szóval, ha minden igyekezeted ellenére megfázol, akkor ezekből az ennivalókból válassz. Már csak azért is, mert az orvosok is ezeket fogyasztják, ha náthásak.

1. Csirkehúsleves

Tanulmány bizonyítja, hogy nemcsak a lelkünket melegíti át. Egyes levesek gátolhatják a fehérvérsejt aktivitást és csökkenthetik a gyulladásokat. De a „konzerv” ételek nem működnek olyan jól, mint a házi készítésűek.

2. Földieper

Rengeteg antioxidánssal van tele, remek C-vitamin forrás. Télen nálunk nem könnyű hozzájutni. Ám, ha néhány darab földieper belekerül a smoothie-dba, akkor jó hatással lehet a torokfájásodra.

3. Fokhagyma

Legfontosabb hatóanyag az allicin, amelynek tulajdonságai segítenek leküzdeni a megfázást. A maximális hatás elérése érdekében aprítsd vagy zúzd össze a fokhagymát és hagyd állni néhány percig fogyasztás előtt.

4. Méz

A ragacsos, édes nektár a szakemberek szerint felülmúlja a köhögéscsillapítók hatását. Teával és a C-vitaminban gazdag citrommal elkeverve a méz remekül kifejti a hatását.

health, traditional medicine and ethnoscience concept - close up of ill woman drinking tea with lemon, honey and ginger at wooden table

5. Sárgarépa

Akár a leves készítésnél is felhasználhatod. A sárgarépa béta-karotint tartalmaz. Ezt átalakítva a szervezted A-vitamint hoz létre, ami az immunrendszered jó működéséhez kell.

6. Vöröshagyma

Illóolajat, B- és C-vitamint egyaránt tartalmaz. A vöröshagyma jellegzetes csípősségét és illatát az allilszulfid adja. Ennek hatóanyaga baktériumölő hatású, a megfázásos tünetek és a köhögés is enyhíthető vele.

7. Kaliforniai paprika

Kutatások bizonyítják, hogy a hideg idő rossz hatással van az immunrendszeredre. Ahhoz, hogy a tested megfelelően tudjon védekezni, C-vitaminra is szükséged van. Ilyenkor jön jól a finom kaliforniai paprika.

8. Zöld tea

A forró, gőzölgő ital számos tanulmány által igazoltan azonnali és tartós megkönnyebbülést hoz tüsszögés, köhögés, torokfájás, meghűlés esetén. Kortyolgass zöld teát.

9. Gyömbér

Ha a betegség a gyomrodat is háborgatja, akkor jöhet igazán jól a gyömbér gyökere. Gyulladáscsökkentő vegyületeket tartalmaz, így torokfájás esetén is rakhatsz egy kicsit a teádba.

10. Gomba

Kevés élelmiszerből juthatunk D-vitaminhoz, amit a szervezetünk többnyire napfényből állít elő. Ilyenkor segíthetnek a gombák, főleg ősszel és télen. Különösen a shiitake gomba lehet ebből a szempontból hasznos.

11. Csípős szósz

Lehet, hogy a nyelvedet égeti a wasabi vagy a chili, de a kutatók azt tapasztalták, hogy a megfázásos tüsszögés, orrdugulás esetén enyhítik a tüneteket. A fűszeres növényekkel értékes vitaminokat is pótolhatsz.

12. Kurkuma

Hatóanyaga a kurkumin, amely gyulladáscsökkentő, antibakteriális és vírusölő hatású. Legegyszerűbben curry fűszerkeveréket felhasználva juthatsz hozzá.

13. Joghurt

Lehet, hogy nem az erjesztett tejterméket kívánod leginkább, amikor egyébként is rosszul érzed magad. Ám az immunrendszered jelentős része a bélrendszerben van, erre pedig a joghurt fogyasztása jó hatást gyakorol.

Fotó: 123RF


További cikkeink a témában

Kövess Facebook-on!
X