Főoldal > EGÉSZSÉG > 8 fűszer, melyekkel átvészelheted a telet

8 fűszer, melyekkel átvészelheted a telet

betegségegészségfűszergyógynövénygyulladás
0

Írta:

A fűszerek jótékony hatásairól már szó esett. Most itt van 8 olyan fűszer, melyet mindenképp érdemes kipróbálnod, mert számos betegséget megelőzhetsz velük, illetve csökkentheted azok tüneteit, különösen a hideg, megfázásos időszakban.

Cayenne bors

Kapszaicin tartalmának köszönhetően a Cayenne bors csökkenti a gyulladások kialakulását a szervezetedben, plusz rengeteg antioxidánst is tartalmaz, így mindenképp érdemes kipróbálnod, főleg ha szereted a pikáns ízeket.

Fahéj

Az édes ízek kedvelőinek jó hír, hogy a fahéj számos pozitív tulajdonsággal is rendelkezik. Többek közt erősíti az immunrendszert, megakadályozza a vérlemezkék összetapadását, gyulladáscsökkentő hatása van, és szabályozza a vércukorszintet is.

Fokhagyma

A megfázás ellen kitűnő választás a fokhagyma. Antioxidáns és allicin tartalmának köszönhetően segít átvészelni a hideg hónapokat megbetegedés nélkül.

Gyömbér

A gyömbér egyik legismertebb hatása, hogy csökkenti a hányingert és az émelygést, de emellett gyulladáscsökkentő hatása is van, segít abban, hogy a baktériumok és gombák ne szaporodjanak el a szervezetedben, és javítja a keringést.

44452377 - different spices on black background

Édesgyökér

A többi fűszerhez hasonlóan az édesgyökér is rendelkezik a gyulladáscsökkentés áldásos hatásával, különösen gyomortájékon. Viszont ne fogyassz belőle nagy mennyiséget, mert növelheti a vérnyomást.

Oregánó

Ha házi tésztaszószt készítesz, érdemes belecsempészned oregánót is, mivel több antioxidánst tartalmaz, mint az alma, narancs vagy az áfonya. Ennek köszönhetően segít megelőzni, vagy gyorsabban felépülni bakteriális vagy gombás fertőzésekből. Ha nem kedveled az ízét, használhatsz helyette kakukkfüvet.

Rozmaring

Nemcsak az illata kellemes, de csökkenti az asztmás tüneteket, javítja az emésztést és a vérkeringést, valamint stresszcsökkentésre is kitűnő.

Kurkuma

A kurkuma sárgás színét a benne lévő kurkuminnak köszönheti, mely védelmet nyújt a májnak, illetve az Alzheimer-kór kialakulását is késlelteti.

Fotó: 123RF


További cikkeink a témában

Kövess Facebook-on!
X