Főoldal > EGÉSZSÉG > Nem csodaszer, de csodás hatásai vannak az almaecetnek

Nem csodaszer, de csodás hatásai vannak az almaecetnek

almaecetantibakteriálisecetegészség
0

Írta:

5 érv, ami miatt minden háztartásban ott a helye az almaecetnek – és nem csak a konyhában!

Az almaecet az alma erjedése során létrejövő almabor további erjesztésével jön létre, és igen alacsony, 5 százalék savtartalmú (azaz a nagy részét víz alkotja). Bár nem csodaszer, sok olyan hatással és tulajdonsággal rendelkezik, ami miatt minden háztartásban ott a helye – és nem csak az étkezés során használható.

1. Remek táplálékkiegészítő

Az almaecet sokféle értékes tápanyagot (kalcium, kálium, magnézium, nátrium, foszfor, vas, aminosavak, enzimek, pektin, A- és C- vitamin, béta-karotin) tartalmaz – ezt már az őseink is tudták, és egészségünkre gyakorolt jótékony hatásai kiemelkedőek.

2. Nem gyógyszer, de gyógyít

Enyhíti a gyomor- és emésztési problémákat, csökkenti a szervezet koleszterinszintjét, antioxidáns-tartalmának köszönhetően pedig a szív- és érrendszeri, valamint daganatos betegségek megelőzésében is fontos a szerepe. Használhatjuk magas vérnyomás, asztma, valamint ízületi gyulladások és migrén kezelésére is. Remek fertőtlenítőszer, gomba- és baktériumölő.

3. Segít diétázni is

Ha fogyókúrázol, akkor is érdemes az almaecetet segítségül hívni, hiszen felgyorsítja az anyagcseréd, segíti az emésztést, vízhajtó, méregtelenítő és étvágycsökkentő hatású, ezen kívül gátolja a zsírok lerakódását. Hosszú távon fejti ki jótékony hatását, így a többletsúly fokozatosan adható le.

4. Finomabbá teszi az ételeket

Az almaecet rengeteg ételhez passzol, használhatjuk különböző ételek ízesítésére, remekül harmonizál a salátákkal, szárnyas ételekkel és pácolt halakkal, de befőttekhez és italokhoz is jól illik. A hazánkban is népszerű chutney egyik fontos alapanyaga.

Apple cider vinegar in glass bottle and  fresh apples on wooden background

5. A szépségápolásban is segít

Az almaecet a szépséged megőrzésében is nagy segítségedre lehet. Az ecetvizes fürdő feszessé varázsolja a bőrt, hámlasztó hatású, emellett tisztítja és illatosítja a bőrt. Nagy hasznát vehetjük a hajápolásban is, mert az ecetes öblítés selymessé, lazává és fényessé varázsolja a hajat.

Van, hogy nem érdemes használni

Csodás hatásai mellett fontos azonban megemlíteni, hogy néhány esetben kifejezetten ellenjavallt az almaecet használata.

  • Az egészségügyi szakemberek szerint az almaecet tabletta rendszeres fogyasztása maradandó károsodást okozhat a nyelőcső nyálkahártyájában. Ugyanez történik, ha az almaecetet hígítatlanul fogyasztjuk.
  • Az almaecet csökkenti a szervezet káliumszintjét. Ha már eleve káliumhiányos a szervezeted, ez szívritmuszavarokhoz, izomgyengeséghez, székrekedéshez, fáradtsághoz, ritkán bénuláshoz vezethet, de a légzésminőségre is hatással lehet.
  • Azok, akik vérhígító vagy vízhajtó készítményt kapnak, mindenképpen kérjék ki orvosuk tanácsát, mielőtt almaecetes kúrába kezdenek.
  • Ha méregtelenítésre használod az almaecetet, tudatában kell lenned, hogy néhány mellékhatás előfordulhat: hasmenés, emésztési zavar, gyomorégés. Ha folyamatosan ezeket tapasztalod, állj le a kúrával, vagy legalább csökkentsd a bevitt mennyiséget.
  • Ha az almaecetet napi rendszerességgel fogyasztod, magas savtartalma miatt veszélynek teszed ki amúgy is érzékeny fogaidat. Amellett, hogy elszíneződést okozhat, a fogzománcot is kikezdi. Akár hígított formában iszod, vagy bő vízzel veszed be a tablettát, minden esetben öblítsd ki alaposan utána a szádat!

Fotó: 123RF


További cikkeink a témában

Kövess Facebook-on!
X