Főoldal > EGÉSZSÉG > Hasfájás, puffadás is jelezheti a pajzsmirigybetegséget

Hasfájás, puffadás is jelezheti a pajzsmirigybetegséget

bőregészségétkezéshormonpajzsmirigypanaszpuffadásstressztünet
0

Írta:

Hasfájás, puffadás, hasmenés vagy épp székrekedés – a sokakat érintő tünetek kapcsán rendszerint elsősorban a stressz, rossz étkezési szokások, ételallergia, intolerancia vagy irritábilis bél-szindróma gyanúja merül fel. A panaszokat azonban a pajzsmirigy rendellenes működése is okozhatja.

Prof. Balázs Csaba endokrinológust, a Budai Endokrinközpont orvosát erről, és a betegség egyéb kevésbé ismert tüneteiről kérdeztük.

Visszatérő hasi gondok 

A rendszertelen étkezés, stresszes életmód miatt napjainkra népbetegséggé vált a hasfájás, puffadás és a székelési panaszok. A rostban szegény táplálkozás, a kevés folyadék fogyasztás és mozgásszegény életmód miatt gyakran jelentkezik székrekedés. Ha ezeket a tényezőkön változtattunk, és gondjaink továbbra sem rendeződnek, gondoljunk arra – különösen, ha egyéb tünet is jelentkezik – hogy székrekedést pajzsmirigy alulműködés is okozhat. Túlműködés jele lehet, ha ennek ellenkezőjét tapasztaljuk, vagyis gyakori hasmenés jelentkezik. Ilyenkor jellemzően ételérzékenység, esetleg irritábilis bél-szindróma irányába indulnak meg a vizsgálatok, azonban nem árt a pajzsmirigy állapotát is ellenőriztetni!

Zsibbadó kezek 

A kéz, vagy csukló alagút szindróma néven ismert betegségben szenvedőknél a felső végtagokban főként éjszakánként jelentkezik fájdalom, vagy zsibbadás. A tüneteket a kéz túlerőltetése mellett valamilyen gyulladás, sérülés is kiválthatja. Kevesen gondolnak rá, de hátterében csökkent pajzsmirigy működés is állhat. Egy számítógépes program segítségével rangsoroltuk a pajzsmirigy alulműködéssel kezelt betegek panaszait, és ez alapján az a meglepő eredmény született, hogy a kezek zsibbadására vonatkozó panasz gyakran megelőzte az orvosi irodalomban ismert, tipikus tüneteket – számolt be az összefüggésről Balázs professzor.

87479519 - search disease, abnormalities or pathology of thyroid gland concept photo. doctor holding  magnifying glass and through it examines of model of thyroid gland, conducting diagnostics for disease

Szemszárazság 

Szemtünetek kapcsán elsősorban a pajzsmirigy túlműködéssel járó Basedow-kórt kell megemlíteni, melynek gyakran első tünete a szemek megnagyobbodása, kidülledése. Azonban nem ez az egyetlen szemet érintő panasz, amely összefüggésbe hozható a pajzsmiriggyel. Napjainkban egyre több ember életét keseríti meg a szemszárazság, melyért első sorban a légkondicionáló berendezések használatát és a számítógép előtt végzett munkát tesszük felelőssé. Fontos tudni azonban, hogy ez a tünet is lehet a pajzsmirigy betegség kezdeti jele. Ilyen esetekben a szemcsepp használatával nem, csak az alapbetegség kezelésével szüntethetők meg a szúró érzéssel, szemek kivörösödésével járó tünetek.

Száraz bőr 

Egy kézfogás is árulkodó lehet. Ha bemutatkozásnál érezzük, hogy a beteg keze feltűnően száraz, a tenyereken sárgás elszíneződés látható, ez felvetheti annak gyanúját, hogy nincs minden rendben a pajzsmirigyével – sorolja Balázs professzor. Ha szemügyre vesszük a körmeit is, és azt látjuk, hogy azok repedezettek, hosszanti- és keresztirányban csíkozottak, az megerősítheti, hogy valóban érdemes ez irányba tovább vizsgálódni.

Forrás: Budai Endokrinközpont 


További cikkeink a témában

Kövess Facebook-on!
X