Főoldal > wellness > Ezért nem lenne szabad zokni nélkül járnod

Ezért nem lenne szabad zokni nélkül járnod

cipőegészségfájdalomfertőzésláblábgombamezítlábzokni
0 0

Írta:

Időről időre képesek vagyunk bűnbe esni és zokni nélkül viselni a kedvenc cipőinket, magassarkúinkat: egy döbbenetes kutatás szerint viszont ennél rosszabbat nem is tehetnénk a lábainkkal!

A College of Podiatry tanulmányai szerint azok, akik a hűvös időben is zokni nélkül viselik a cipőiket, több gombás és bakteriális fertőzést szednek össze, mint a hosszútáv-gyaloglók és az atletizáló sportolók, akinek amúgy folyamatos izzadásnak van kitéve a lábuk.

A „zoknimentes” trend az elmúlt években ráadásul nemcsak a nőknél, hanem a férfiaknál is menő lett: a hollywoodi szívtiprók – mint például Bradley Cooper, Orlando Bloom vagy Ryan Gosling – is előszeretettel viselik az elegáns cipőiket zokni nélkül, amely a lábfejek drasztikus egészségügyi romlásához vezethet.

Emma Stevensen doktornő szerint ez a divattrend is hozzájárult ahhoz, hogy az elmúlt öt évben 20%-kal nőjön a gombás lábmegbetegedések száma – a férfiak és a nők körében egyaránt!

„Egyre több olyan nő és férfi jelentkezik be hozzánk, akik a zoknimentes trend áldozatává váltak és emiatt fertőzések keletkeztek a lábaikon. Mindenkinek fontos tudnia, hogy a zokni azért szükségszerű, mert felfogja a láb izzadását – textília nélkül az izzadság egyszerűen beleragad a cipőbe, az ottmaradt baktériumok pedig méreganyaggá, majd a gombává fejlődnek. A láb ezután bepállik és pillanatok kialakul a fertőzés, amit csak nehezen, gyógyszeres kenőcsökkel lehet gyógyítani.”  – figyelmeztet mindenkit a doktornő a zokni fontosságára.

23335178 - close up of bare feet of a business man. having traveling suitcase and shoes near

Ezek után még az sem meglepő, hogy a drága és divatos bőrcipőket, valamint a szintetikus anyagból készült lábbeliket sem ajánlják az orvosok rendszeres viseletre, mert egyszerűen nem biztosítanak elég szellőzést a lábaknak.

„Manapság egyre divatosabbak bárányszőrmével bélelt papucsok, bakancsok, valamint a szőrmés klumpák, más néven a loaferek, amiket kinti-benti használatra egyaránt alkalmasak: arra viszont nem, hogy zoknit is hordjunk melléjük, mert az úgy már nem trendi. Mindenkit óva intenék az efféle lábbelik megvásárlásától!” – zárja rövidre Stevenson doktornő.

Még ezek ellenére sem vagy hajlandó zoknit viselni? Fogadd meg a következő tanácsainkat!

  1. Mindig használj antibakteriális lábdezodort, ha cipőbe bújsz.
  2. Ne viseld mindennap ugyanazt a cipőt.
  3. Viselés után legalább 48 órán át pihentesd a cipőidet.
  4. Tegyék teafiltereket azokba a cipőidbe, amiket nem használsz mindennap.
  5. Most meg a lábad minden egyes zoknimentes nap után.
  6. Ne viseld azokat a cipőket, amik fájdalmat okoznak!

Fotó: 123RF


További cikkeink a témában

károsképernyő

Mennyire károsítja a szemünket a képernyő?

Írta:
tegnapelőtt 0 0

A Nielsen legfrissebb, a napokban közzétett felmérése szerint egy magyar felnőtt átlagosan 10,4 órát tölt el a képernyő előtt naponta, és 88 százalék tudja is, hogy ez nem feltétlenül jó a szemnek. Sokan végzik munkájukat monitor előtt, és esténként a tévé elé ülve pihennek. A múlt század óta globálisan és drasztikus mértékben terjed a rövidlátás, ami kis odafigyeléssel elkerülhető – hívja fel a figyelmet Dr. Nagymihály Attila, a Budai Szemészeti Központ szemész szakorvosa.