Főoldal > EGÉSZSÉG > 5 dolog, amitől még rosszabb a másnaposság

5 dolog, amitől még rosszabb a másnaposság

alkoholbulidohányzásegészségitalmacskajajmásnaposság
0

Írta:

Veled is megtörtént már, hogy többet ittál a kelleténél? Ne aggódj, senki sem szeret a másnaposságtól szenvedni! Ahhoz, hogy többet ez ne forduljon elő, nagy ívben kerüld el a következő dolgokat!

Fejfájás, szájszárazság, torokfájás, szédülés, homályos látás és állandó hányinger – ezek a másnaposság leggyakoribb tünetei, amire ellenszert még nem, fura praktikákat viszont már annál többen találtak ki.

A következő öt dolog viszont egyáltalán nem gyógyít ki a kellemetlen másnaposságból, sőt, inkább súlyosbítja azokat!

1. Koffeines italokat iszol

Sokak szerint a koffeines italok (kávé, kóla, energiaitalok) kitűnő ellenségei a másnaposságnak, hiszen felpörgetnek és a legkeményebb fejfájást is képesek megszüntetni – mi azonban nem ajánljuk őket. Ezek az italok csak az álmosságot képesek elűzni a szervezetből, más „javító” hatásuk nincs: fogyasztásukkal még jobban leterheled a szervezeted, nem hagysz időt a tested regenerálódásának, ráadásul súlyosan dehidratálttá is tehetnek ezek az italok!

2. Chipseket és gyorskajákat eszel

Bár a bennük lévő rengeteg kalória hamar megszünteti az éhségérzetet és az alkohol utáni sóvárgást, annyi só található bennük, hogy csak még dehidráltabb leszel. Ugyan, miért tennél rá még egy lapáttal!? Ha már így is állandóan szomjas vagy, inkább válaszd a vitaminos vizeket vagy a pezsgőtablettákat, amik vízben feloldva ásványi anyagokkal töltik fel a szervezeted.

3. Alacsony szénhidráttartalmú ételeket fogyasztasz

Saláta egy alkoholmámoros éjszaka után? Felejtsd el! A kutatások szerint minél táplálóbb (rostban, fehérjében és szénhidrátban gazdag) ételt eszel, annál hamarabb felszívódik az alkohol! Az ideális menü lehet egy teljes kiőrlésű tésztából készült pizza vagy bármilyen más tésztaétel, ahogyan a burgonya, a szárnyasok és a halas ételek is energiával töltik fel a tested.

15400816 - sick woman on bed concept of stomachache, headache, hangover, sleeplessness or insomnia

4. Nem alszol eleget

Hajnalig buliztál, reggel pedig korán felébredsz? Inkább feküdj vissza! A másnaposság legjobb ellenszere a kiadós alvás – az is lehet, hogy 10-12 órát végigszunyókálsz egyhuzamban, de ez teljesen normális! Az alkohol nagyon leszívja az energiát, a testednek pedig szüksége van egy kis időre ahhoz, hogy újból csúcsformában legyen. A felmérések szerint, ha nem pihened ki a bulizást, a másnaposságod akár napokig is eltarthat.

5. Cigarettázol

A cigarettázásnak (a mai orvostudomány álláspontja szerint) nincsen közvetlen hatása a másnaposságra – egy 2012-es felmérés viszont bebizonyította, hogy azok, akik alkoholfogyasztás közben is cigarettáznak, sokkal rosszabb másnaposságra számíthatnak, mint azok, akik nem gyújtottak rá. A tüneteket ráadásul az is súlyosbítja, ha a bulit követő reggelen cigarettázol! Ha egy mód van rá, inkább ne gyújtsd rá többet se a buli napján, se utána, hiszen a cigizés évekkel megrövidíti az életed!

Fotó: 123RF


További cikkeink a témában

Kövess Facebook-on!
X