Főoldal > EGÉSZSÉG > Véralvadásgátló mellett milyen fájdalomcsillapítót vehetünk be?

Véralvadásgátló mellett milyen fájdalomcsillapítót vehetünk be?

fájdalomcsillapítógyógyszertrombózisvéralvadásvéralvadásgátló
0

Írta:

A hűvösebb időben gyakrabban nyúlunk láz- és fájdalomcsillapítókhoz, akár megfázás vagy akut fájdalom esetén. Nem mindegy azonban, milyen készítményt választunk, mert a beszedett gyógyszer megnövelheti a véralvadásgátlók hatását. Prof. Dr. Blaskó György, a Trombózisközpont véralvadási specialistája mondja el a legfontosabbakat.

A nem szteroid típusú gyulladáscsökkentőket (NSAID), amelyek általában lázcsökkentő hatással is rendelkeznek, sokan használják akut és krónikus fájdalmak enyhítésére, alkalmazásuk azonban megnövelheti a véralvadásgátlók hatását, csakúgy, mint a legtöbb vény nélkül kapható láz- és fájdalomcsillapító készítmény (ilyen például a diclofenac, ibuprofen, aszpirin, naproxen, stb.).

82028361 - vacuum tubes for collecting blood samples in the laboratory.

Növekvő alvadásgátló hatás!

Ezeket a gyógyszereket a kumarinokkal (K-vitamin antagonisták) együtt nem szabad, vagy csak sűrűn ellenőrizve, alacsony kumarin dózisokkal lehet szedni! A jelenség oka, hogy az NSAI készítmények ugyanoda kötődnek, a plazmafehérjékhez, ahová a kumarinok, és leszorítják a fehérjekötésből: ezáltal a szabad kumarin-szint megnő, és nagyon megerősödik az alvadásgátló hatás. Az együtt szedés csak szigorú orvosi felügyelettel alkalmazható! Helyettük kis dózisban metamizole sodium hatanyagú gyógyszert használjon, ezek erős fájdalom- és lázcsillapító, mérsékelt gyulladáscsökkentő hatásúak – tanácsolja prof. dr. Blaskó György, aki hangsúlyozza: óriási a felelőssége a kezelőorvosnak, akinek ismernie kell a gyógyszerkölcsönhatásokat is!

Amennyiben láz-és fájdalomcsillapításra szeretné használni az aszpirint, úgy a magasabb hatóanyagú készítményt kell választania, ha a trombocita aggregáció gátló hatását szeretnénk kamatoztatni, úgy az alacsony dózisú, 80-100 mg-os adagolást javaslom. Az aszpirin alvadásgátló hatása egyébként csekély – mondja a professzor.

Véralvadásgátló készítményt váltana?

Az új típusú DOAC/NOAC készítmények egyik nagy előnye, hogy melléjük nyugodtan szedhet fájdalomcsillapítókat. Ráadásul a NOAC esetében bizonyítottan kevesebb vérzéses szövődménnyel kell számolni, valamint nem kell tartani étel-kölcsönhatásoktól sem. Az új gyógyszer dózisának beállításáról a szakorvos dönt, ezért nagyon fontos vele egyeztetni!

Jelezze orvosának egyéb gyógyszerszedését, az esetleges mellékhatásokat!

Csak kimutatott allergia és összeférhetetlenség esetén, és csak orvosi utasításra váltson gyógyszert! Arra is figyeljen, hogy a felírt dózist megfelelően, az orvos által felírt adagban szedje, ha kimaradt egy alkalom, legközelebb ne dupla mennyiségben szedje be. Amennyiben nem várt mellékhatást tapasztal, akkor azt mindenképpen jelezze kezelőorvosának!

Forrás: Trombózisközpont


További cikkeink a témában

Kövess Facebook-on!
X